vestnik

Čokoladno smetanova torta z jagodami

Tina Lucu, A. N.R .R, 14. 6. 2020
Profimedia
Foto Profimedia
Popularno

Pomlad je tudi čas jagod, tistih pravih domačih in dišečih jagod, ki si jih lahko utrgamo na domačem vrtu. Take sveže so najboljše. Včasih so jih na dvorih jedli samo s smetano, danes pa znamo iz rdečih dišečih plodov pripraviti različne sladice. Bi imeli recept za čokoladno smetanovo torto z jagodami? Kako pa vi najraje pripravite jagode?

Poleg tega, da so jagode okusne, koristijo zdravju, saj vsebujejo veliko antioksidantov in drugih koristnih hranil, pa še nizko energijsko vrednost imajo.

jagode
Pexels
jagode

Recept 

Čokoladno smetanova torta z jagodami

Sestavine za 14 kosov:

za biskvit:

5 jajc

100 g sladkorja

2 žlici vaniljevega sladkorja

100 g moke

1 žlička pecilnega praška

2 žlici kakava v prahu

in še:

4 žlice jagodnega žganja

500 g smetane

2 žlici sladkorja

2 zavitka utrjevalca smetane

800 g jagod

75 g nastrgane mlečne čokolade

profimedia-0513661729
profimedia
Jagode

Priprava:  

Dno tortnega modela (premera 26 cm) obložite s papirjem za peko. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj).

Ločite rumenjake od beljakov. Beljakom dodajte 50 g sladkorja in stepite trd sneg. Rumenjake penasto stepite s štirimi žlicami vode, preostalim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Nanje presejte moko, pecilni prašek in kakav in mešanico vmešajte v peno skupaj s snegom.

Testo denite v tortni model in ga pecite 35 do 40 minut. Po koncu peke naj se ohladi, nato pa ga vodoravno prerežite. Spodnji del nakapajte z jagodnim žganjem.

Smetani dodajte sladkor in sredstvo za utrjevanje in jo čvrsto stepite. Očistite jagode in jih glede na velikost zrežite na polovice ali četrtine. Polovico jagod razporedite po spodnjem delu biskvita. Polovici smetane dodajte 40 g nastrgane čokolade in jo nato razporedite po jagodah. Kremo pokrijte z drugo plastjo biskvita. Premažite ga še z drugim delom kreme in torto okrasite s preostalimi jagodami in nastrgano čokolado.

Kako pa vi najraje pripravite jagode?

JAGODE V KOZARČKU
dreamstime
JAGODE V KOZARČKU

torta jagode-in-čokolada recept