vestnik

Dvanajstčlanska švicarska zasedba ta torek v Murski Soboti

Vestnik.si, 6. 5. 2024
Arhiv zasedbe
Orcheste Tout Puissant Marcel Duchamp prihaja v Mursko Soboto.
Popularno

Ta torek, 7. maja, ob 19. uri se bo v Gledališču Park zgodila posebna glasbena poslastica. Nastopila bo večkrat nagrajena dvanajstčlanska zasedba Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp iz Ženeve.

Skupino (orkester) je leta 2006 ustanovil Vincent Bertholet, ki je pred tem igral pri zasedbah Space Heads in Hum Of Life. Pridružili so se mu Liz Moscarola na vokalu in violini, Seth Bennett na pozavni (ex-Headache), Wilf Plum na bobnih (ex-Dog Faced Hermans), Maël Salètes na kitari (ex-MacZde Carpate) in Aida Diop na marimbi. V tej sestavi so naslednje leto izdali svoj prvi album OTP. Že takrat so ustanovili svojo edinstveno glasbeno smer, ki jo opisujejo kot "minimalistični tropski trance". V njihovi glasbi je čutiti vplive free jazza, post punka, kraut rocka in pihalnih godb. Glasbeni kritiki pravijo: »Pomislite na kitarski ansambel Sonic Youth in Glena Branco iz središča New Yorka, ki igra priredbe Fele Kutija, in niste niti blizu (morda je bližji opis, da bend Sons of Kemet obdeluje skladbe Philipa Glassa, vendar se boste morali prepričati sami).' - koncertni napovednik in spletna stran Headfirst Bristol 2022

»Njihove harmonične digresije spominjajo na postrockerje Tortoise, senzibilnost spajanja umetne glasbe z jazzom pa na skupino Art Zoyd ali Amon Duul«- Radio Študent 2021

»To je bogata in poznavalska mešanica z delčki pesmi Radiohead, The Sons of Kemet, Gang of Four, The Bad Plus, Drycleaning, 5th Dimension, Bjork, The Talking Heads in Philipa Glassa, dodanega za dobro mero« - glasbeni magazin in radijski program Rootsworld 2021

"Album Sauvage Formes je užitek za ušesa in možgane. Naredite si uslugo in dovolite, da vas nežno popeljejo v čudaški in čudoviti svet »Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp«, kjer visoko čelo sreča nizko in svetovi trčijo v neustavljivo privlačnem simfoničnem pop albumu. Verjamem, da bi bil sam gospod Duchamp ponosen.« - Folk Radio UK 2018. Marcel Duchamp je bil francoski slikar, kipar, šahist in pisatelj.

koncert, gledališče-park-murska-sobota, orchestra-radiomondo
Arhiv zasedbe
Orcheste Tout Puissant Marcel Duchamp prihaja v Mursko Soboto.

Do danes se je število ljudi v orkestru spreminjalo. Bilo jih je 8, 14, največ 18, trenutno pa je postava sestavljena iz 12 ljudi. Skupina je do sedaj posnela pet albumov, poleg že omenjenega OTP iz leta 2007 še The Thing That Everything Else Is About« iz leta 2010, Rotorotor iz leta 2014, Sauvage Formes iz leta 2018 in zadnji album We're OK. But We're Lost Anyway. Februarja letos je bil posnet novi, šesti album, ki bo izšel jeseni za založnika Bongo Joe iz Švice. Orkester je pogost gost večjih glasbenih festivalov po Evropi (Paléo Festival de Nyon, Fusion Festival, Incubate, Womad, Bad Bonn Kilbi, Jazz à la Vilette) in redno nastopa tudi v Angliji. Lani je imel dvotedensko turnejo po Kanadi in ZDA. Na našem območju je orkester doslej nastopil trikrat. Imel je  dva koncerta v Sloveniji (Ljubljana in Murska Sobota, december 2011) in nastopil na festivalu Zdravo Mladi v Skopju junija 2015.

koncert, gledališče-park-murska-sobota, orchestra-radiomondo
Arhiv zasedbe
Orcheste Tout Puissant Marcel Duchamp prihaja v Mursko Soboto.

Balkanska turneja v maju vsebuje koncerte v Bujah na Hrvaškem (2. maja), Kinu Šiška (3. maja), Heiligenkreuzu v Avstriji (4. maja), Budimpešti (5. maja), Močvari v Zagrebu (6. maja), Murski Soboti (7. maja), Kragujevcu v Srbiji (8. maja) in Sofiji v Bolgariji (9. maja). 

Vstopnica za koncert s švicarsko kulturno nagrado ovenčane skupine v Gledališču Park v predprodaji znaša 10 evrov, za abonente gledališča samo 6 evrov, na dan koncerta pa 12 evrov. 

koncert orchestre-tout-puissant-marcel-duchamp gledališče-park