vestnik

(FESTIVAL JAZZLIEBE) Obmejni dnevi tokrat niso segli čez mejo, niso pa minili brez slovenske udeležbe

Tomo Köleš, 25. 11. 2023
Tomo Köleš
The Sunbathing Society
Popularno

Na glasbenem festivalu jugovzhodne Štajerske so nastopili tudi slovenski izvajalci.

V kulturnem centru (KulturHausKeller) v avstrijskem kraju Straden se je z nastopom skupine Stelzhamma sklenil tradicionalni festival Jazzliebe/ljubezen. To so bili že petnajsti obmejni jazzovski dnevi jugovzhodne Štajerske, kakor je tudi podnaslov festivala, ki je nastal že leta 2008 iz ljubezni do regije, tam živečih ljudi in glasbe. Gre za največji jazzovski festival v tem delu Evrope, čeprav na njem ne nastopajo samo izvajalci jazza, ampak tudi bluesa, etna, svetovne glasbe (world music) in še kakšne druge zvrsti. Osnovna ideja je, da glasba, in še posebej jazz, ne pozna meja.


Letos je imel ta obmejni festival majhno »napako«, če se izrazimo malce karikirano. V vseh prejšnjih letih je namreč segel tudi na slovensko stran, tokrat pa je bil samo na avstrijski, vendar ni minil brez slovenske udeležbe. Od sredine oktobra do konca novembra se je na različnih prizoriščih zvrstilo petnajst koncertov, na katerih so nastopili izvajalci: Troi, Jo – Hanna Be Loved By You, Pipes & Vibes, Sir Oliver Mally Group feat. Sigi Feigl Hornets, Ed Luis & His (Stan Getz) Jazzpassengers, Gina Schwarz & Angelo Da Silva, Carole Alston & Band, Harri Stojka Hot Swing Trio, Trummer - Ratzer - Berger, Trio Lepschi, The Sunbathing Society, Schneeberger & Bakanic Quartett, Dejan Pečenko Quartet, Eva Moreno Group in že omenjeni Stelzhamma.

231012_troi_01
Arhiv festivala.
Skupina Troi na koncertu v Stradnu.

Poleg kulturnega centra v Stradnu so bili koncerti v Čokoladnem gledališču Zotter v Berglu pri Riegersburgu, župnijski cerkvi in manjši kulturni dvorani v Fehringu, lokalu Tube's v Gradcu, na glasbenih šolah v Cmureku in Gnasu, na posestvu Lamprecht v kraju Pöllau pri Markt Hartmannsdorfu,v gostišču Seidl/Rosenwirt v kraju Sankt Stefan im Rosental, Desetki (Zehnerhaus) v avstrijski Radgoni in dvorani Zentrum v Vrbni (Feldbach).


Med izvajalci velja posebej omeniti zasedbo The Sunbathing Society, Oliverja Mallyja, Harrija Stojko in kvartet Dejana Pečenka. Trio The Sunbathing Society je imel svoj prvi koncert junija lani v Gornji Radgoni na drugem festivalu Bad RADgona. Od takrat do zdaj je za njim že več nastopov, tudi na znanem festivalu Elevate v Gradcu. Skupina igra pretežno instrumentalni chill out soul, groove in funk, kljub samo letu in pol delovanja pa ima v svojih vrstah tudi priznano in nagrajeno skladateljico, aranžerko, jazzistko, pianistko in klaviaturistko Violo Hammer. 

Dejan Pecenko 4tett
Arhiv festivala.
Dejan Pečenko Quartet (Pečenko je drugi z leve). FOTO ARHIV FESTIVALA


Oliver Mally, ki si je že zdavnaj prislužil naslov »sir«, je izkušeni blues glasbenik iz Wagne pri Lipnici. Velja za avstrijsko zvezdo te zvrsti, v svoji karieri pa je izdal že več kot trideset studijskih albumov, njegov zadnji se imenuje Cancellation Blues. Ustvaril je številne skupine, na festivalu pa ga je tokrat spremljala zasedba Sigi Feigl Hornets, ki jo sestavljajo Martin Gasselsberger (klavir), Alex Meik (bas), Peter Lenz (bobni), Luis Bonilla (pozavna), Karl Rossmann (trobenta), Sigi Feigl (tenorski in altovski saksofon) in Sascha Ryndenko (tenorski in baritonski saksofon). 


Harri Stojka je dunajski jazzovski kitarist romskih korenin. Že v osemdesetih letih je igral na svetovno znanem festivalu v Montreuxu z izvajalci, kot so Larry Coryell in Bireli Lagrene. Tudi on je izdal že več kot dvajset albumov, danes pa uživa v igranju gypsy jazza, ki je blizu njegovim koreninam. Stojkov bratranec je priznani avstrijski jazzovski kitarist Karl Ratzer.
Dejan Pečenko je slovenski jazzovski pianist, ki živi in dela v Sloveniji in Avstriji. Od leta 1989 je zaposlen na Univerzi Antona Brucknerja v Linzu kot profesor jazzovskega klavirja. Sodeloval je na številnih festivalih po Evropi in z osmimi evropskimi radijskimi mrežami. V svojem glasbenem delovanju je posnel več kot 35 cedejev in igral z izjemnimi jazzisti, kot so Aladar Pege, Erich Kleinschuster, Harri Stojka, Reggie Workman, Doug Hammond, Lee Harper, Barbara Thompson, Boško Petrović, Ernie Wilkins, Karl Heinz Miklin, Don Menza, Pharoah Akklaff, Tom Lellis in Jojo Mayer. Je prvi slovenski jazz pianist, ki je z originalnimi skladbami v zvrsti swing, fusion, brazilski in latino jazz posnel dva samostojna albuma. Njegov sedanji kvartet sestavljajo priznani glasbeniki Gernot Strebl (saksofon), Manč Kovačič (bas) in Nikolaus Wonisch (bobni). 

hot-swing-trio-harri-stojka©SinnArt
SinnArt.
Harri Stojka


Na letošnjem festivalu Jazzliebe/ljubezen je bilo veliko raznovrstne in dobre glasbe ter izjemnih koncertov, zato lahko samo upamo, da se bo naslednje leto vrnil tudi na obmejna slovenska oziroma pomurska prizorišča.  

kulturni-center straden festival-jazzliebe