vestnik

(HIŠA IZ VOLNE) V Mlajtince na odklop od napornega vsakdana

Ines Baler, 29. 8. 2021
Nina Klement
Boštjan Horvat, žena Metka in sin Tilen pred eno od apartmajskih hiš, v celoti zgrajenih iz naravnih materialov.
Popularno

Turistom ponudijo kruh iz domače pekarne, sami si lahko poberejo jajca. Apartmajski hišici prilagojeni invalidom.

Družina Horvat je pred mesecem dni streljaj od Mlajtinec odprla dve apartmajski hišici, ki ju turisti najdejo pod imenom Hiša iz volne. Tako ime so jima nadeli, ker je izolacija iz ovčje volne. »Ideja za hišici se je porodila že davno. Želeli smo uporabiti naravne materiale, sprva smo imeli v mislih slamo, a bi bila taka investicija prevelika, zato smo se odločili za ovčjo volno. Ta je obdelana z borovo soljo, porabili smo je okoli 900 kvadratov. Apartmaja sta zgrajena iz lesa in glinenih ometov, tako da hiša diha,« pove Boštjan Horvat. Je nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, pred kratkim se je odločil še za turistično dejavnost, saj pravi, da lahko ta kmetiji prinese največ dodane vrednosti, če nimaš veliko obdelovalnih površin. Horvatovi obdelujejo 30 hektarjev zemlje, na domačiji pa imajo še pekarno, v kateri se ukvarjajo s peko kruha in drugih kvašenih dobrot. »Leta 2012 je to dejavnost začela mama, sam pa sem čez dve leti prevzel kmetijo,« pove.


Gradnjo nastanitvenih objektov so začeli decembra leta 2019, konstrukcija in streha sta bili hitro narejeni, v celoti pa so dela dokončali lani decembra. Toda zaradi covida-19 so bili primorani nekoliko dlje čakati na potrebna dovoljenja. Za apartmaja so uporabili vijačne temelje. Ker ta način pri nas še ni uveljavljen, je bilo več vprašanj pri urejanju dokumentacije tudi glede tega, doda Horvat. »Imeli smo podjetje iz Avstrije, kjer je takih temeljev veliko. Vijačni temelji so uporabni predvsem na območjih s slabo zemljo. Na tem območju je bilo nekoč smetišče, v tleh je gradbeni material, opeka in težko bi bilo kopati,« pojasnjuje.

hiša-iz-volne, moravske-toplice, mlajtinci, apartma
Nina Klement
Apartma je polno opremljen, v njem sta dve zakonski postelji in dodatno ležišče.

Upajo na čim daljšo sezono


Gostje so že začeli redno prihajati, ta mesec nimajo več prostih terminov, rezervacije pa sprejemajo tudi že za jesenske mesece. Med turisti prevladujejo družine, zato je na lokaciji urejeno še igrišče. »Oba apartmaja sta prilagojena tudi osebam na invalidskih vozičkih. Urejena je klančina in prilagojena kopalnica, ker menimo, da se to pri turističnih nastanitvah prevečkrat zapostavi,« poudari sogovornik. Pri njih lahko gostje unovčijo turistične bone, ponujajo tudi zajtrk. »Odločili smo se za nekakšen samopostrežni koncept, da smo mi čim manj prisotni na lokaciji,« pove Boštjan Horvat in doda, da si lahko gostje sami poberejo jajca, ki jih znesejo njihove kokoši, zasadili so nekaj sadnega drevja in grmičevja ter manjši vrt. Pekovske izdelke jim dostavijo iz domače pekarne, preostali izdelki pa so od okoliških dobaviteljev, ker zagovarjajo lokalni koncept. V prihodnjem letu nameravajo lokacijo popestriti še z ovcami.
Projekt postavitve apartmajskih hišic je bil financiran iz lastnih sredstev, v prihodnje pa se želijo širiti. Zagon za to jim je dal tudi pozitiven odziv obiskovalcev. Doslej so prevladovali slovenski gostje, največ jih je bilo iz primorske in gorenjske regije, so pa že gostili tudi Nizozemce. »Gorenjcem je bila predvsem všeč ravnica, vsi pa poudarjajo, da je tu mirno, da lahko odklopijo od napornega vsakdana in se sprostijo,« pove o odzivih sogovornik. Kot prednost še omeni, da so na dosegu roke večji prekmurski kraji, kamor se lahko turisti odpravijo na krajše izlete. Zadovoljnost gostov pa merijo tudi s tem, da že imajo povratnike.

hiša-iz-volne apartmaji mlajtinci