vestnik

KD Marko Beltinci: V Riminiju so zaplesali značilne regijske plese 

D. N., 14. 8. 2019
Arhiv Društva
KD Marko Beltinci na mednarodnem folklornem festivalu v Riminiju.
Popularno

Člani Kulturnega društva Marko Beltinci so se pred kratkim vrnili z mednarodnega folklornega festivala, ki je potekal v italijanskem obmorskem mestu Rimini. 

Ideja o tem, da bi se člani KD Marko Beltinci odpravili na gostovanje v tujino, je zaživela že lani, zato so se prijavili na razpis ene izmed organizacij, ki organizira turneje v različnih mestih. Kmalu za tem so stopili v stik z Moonlight Events Organization, organizatorjem mednarodnega folklornega festivala v Riminiju ter se z njimi dogovorili o vseh podrobnosti.


37b5130088c5ff48da5642d0e8681ad4
Arhiv Društva
Turneja v Italijo je bila ena daljših.


"Na turnejo, ki je trajala od 1. do 6. avgusta, se je odpravilo 25 članov našega društva. Prvotna ideja organizatorja, da bi vsaka folklorna skupina, ki se je udeležila festivala, nastopala dvakrat, se žal zaradi slabega vremena ni uresničila. Smo pa Marki zato na tistem edinem nastopu zaplesali za dva skupaj. V naš zelo pester splet smo vključili regijsko najprepoznavnejše plese, kot so gostüvanjska polka, šamarjanka, štajeriš, drmač, šoštarsko, čindaro in podobne," je povedal Jure Miholič iz omenjenega društva. Mednarodnega festivala so se sicer udeležili še predstavniki drugih držav, med drugim tudi domačini Italijani, Čehi, Slovaki, Srbi, Grki, ki so prav tako predstavljali zanje značilne plese in tradicije.

129c38fdb0eafe3a067e2d69c4d91b45
Arhiv Društva
KD Marko Beltinci na mednarodnem folklornem festivalu v Riminiju.


Turneja, ki so se je člani KD Marko Beltinci udeležili, je bila ena daljših, vendar ne prva, zagotovo pa tudi ne zadnja. Društvo namreč beleži veliko gostovanj med drugim tudi na Češkem, v Franciji, Srbiji, Makedoniji, Nemčiji in Belgiji. "Vsaka turneja prinese novo znanje o kulturi udeležencev iz drugih držav, zato smo vedno pripravljeni kvalitetno predstavljati našo državo in našo tradicijo, hkrati pa se navduševati nad kulturno pestrostjo na tovrstnih festivalih," tako Miholič.

3f38a92aec5ff6fd4d92418f298e416f
Arhiv Društva
Ko niso imeli festivalskih obveznosti, so raziskovali mesto in bližnjo okolico.



Ko ni bilo drugih festivalskih obveznosti oziroma nastopov, so Marki uživali v bližini morja ter raziskovali Catollico, predmestje Riminija, kjer so bili sicer nastanjeni. Izkoristili so tudi bližino ene najmanjših in najstarejših republik na svetu, San Marina, katere ogled je bil po mnenju udeležencev turneje izjemna izkušnja. "Odpravili smo se na vrh gore Titano, ki tole majhno državico povzdigne nad širno ravnino okoli nje. Mesto se je izkazalo za zgodovinsko in arhitekturno zelo zanimivo, na samem vrhu gore pa smo bili deležni prelepega razgleda. Še isti dan smo se sprehodili po središču Riminija, si ogledali nekaj zgodovinskih struktur, med drugim tudi znameniti Avgustov slavolok," je še povedal Miholič in dodal, da sta bili v hotelu, kjer so bivali, nastanjeni še dve folklorni skupini iz Češke in Slovaške, skupaj z njimi pa so en večer v avli hotela predstavili nekaj plesov iz vsake države ter tako za mimoidoče pripravili pravi spektakel.

b745b5f97d1aa8dcb327826d29b72269
Arhiv Društva
Odpravili so se tudi do San Marina, ki jih je navdušil.

b0b4dfbe916e7aaad1e4a066a20b15b9
Arhiv Društva
Ko niso imeli festivalskih obveznosti, so raziskovali mesto in bližnjo okolico.

Arhiv Društva
KD Marko Beltinci na mednarodnem folklornem festivalu v Riminiju. 
KD Marko Beltinci folklorni festival italija rimini