vestnik

(Kolumna) General se je utopil v Jezeru

Andrej Bedek, 26. 1. 2020
RTVS SLO
Pred nami je le še ena, zadnja epizoda serije Jezero.
Popularno

Pred nami je le še ena, zadnja epizoda nadaljevanke Jezero (IMDb 7.9). Nadaljevanke, o kateri od decembra govori skoraj vsa Slovenija. Posnete v slogu skandinavskih kriminalk, postavljene v idilično okolje Triglavskega narodnega parka. Taras Birsa, kriminalistični inšpektor za krvne in seksualne delikte Policijske uprave Ljubljana, rešuje kruti umor mlade ženske. V zdelanega in dolgočasnega policijskega genija iz knjižne uspešnice Tadeja Goloba se je na televizijskih zaslonih prelevil Sebastian Cavazza. Iz dolgočasnega ritma ga vrže pripravnica Tina. Stanovska kolega, inšpektorja Brajc in Osterc, pa Birsi kot šefu vneto sledita. Tudi v Leninovem parku. V Dolini rož je Taras pustil službo v kriminalistični policiji. Postal je zasebni detektiv, išče serijskega morilca. Obe nadaljevanji je Golob že napisal. 

Medtem ko je sodeč po vprašanjih televizijskih gledalcev v časopisnih pismih bralcev največja težava nadaljevanke Jezero zvok, je največja težava hrvaške nadaljevanke General nadaljevanka sama.

O nadaljevanki govorijo, ker je dosegla to, kar je bil njen namen. Da narediš vse, da si vsa nadaljevanja v enem popoldnevu ogledaš drugo za drugim. Da epizode stakneš s spleta, še preden gredo v televizijski eter. Kot si naredil s Černobilom (IMDb 9.5), eno najboljših svetovnih nadaljevank v letu 2019. Jezero je končno eden od slovenskih televizijskih izdelkov, ki se lahko kosajo s tujimi. Zato čakamo na ekranizacijo Leninovega parka in Doline rož. 

Nadaljevanka je dobra, ker se je v več prizorih dotaknila preprostega človekovega vsakdanjika. Prizor iz pisarne, v kateri Brajc bere časopis in Osterc na računalniku igra pasjanso, je lahko tudi iz vaše službe. Ali ko šef Dervarič pritiska na Birsovo ekipo, ta pa mu da vedeti, naj se spomni, kako je prišel na položaj. Komu vse že trpi družinsko življenje, ker običajni delovniki od 7. do 15. ure sploh več ne obstajajo. So tisti, ki imajo denar in vpliv, v državi res nedotakljivi? Ali v naši ugrabljeni domovini sploh lahko preživi nekdo, ki bi rad igral pošteno igro? Preprosto – nadaljevanka je dober izdelek.

jezero, serija
RTVS SLO
Serija Jezero. Sebastian Cavazza je Taras Birsa.

Medtem ko je sodeč po vprašanjih televizijskih gledalcev v časopisnih pismih bralcev največja težava nadaljevanke Jezero zvok, je največja težava hrvaške nadaljevanke General nadaljevanka sama. Televizija Slovenija je na številne pritožbe čez zvok pripravila nadvse zanimiv odgovor – da so za ton krivi čedalje tanjši televizijski sprejemniki. Najbolj obupani gledalci si pomagajo celo s podnapisi prek strani teleteksta 771. Nadaljevanke General, ki jo je mogoče spremljati ob ponedeljkih zvečer na prvem programu hrvaške nacionalne televizije, ne reši zvok, še manj podnapisi. Čeprav so imeli Hrvati za Generala na voljo skoraj tri milijone evrov, medtem ko so Jezero posneli s 600 tisoč evri.

Nadaljevanka, ki so jo na hrvaški televiziji razvlekli iz celovečernega biografskega filma o generalu Anteju Gotovini, je na IMDb dobila smešno nizko oceno, 2.0. Ocena ni presenetljiva. Splet kar vrši o dolgočasnosti in scenarističnih ali tehničnih napakah. Vojni veterani se prijemljejo za glavo, z odprtimi pismi se oglašajo, da so dejstva domovinske vojne potvorjena. Zgodovinska serija namreč največje napake dela prav pri zgodovinskih dejstvih. V enem od prizorov v epizodi, ki naj bi se bila dogajala leta 1994, namreč Janko Bobetko, ki ga v filmu igra Mustafa Nadarević, oznani, da Srbi nameravajo ponoviti genocid iz Srebrenice. Ki se je zgodil julija 1995. 

film_general06-230119-660x450
HRT
Serija General. Goran Višnjić je Ante Gotovina.

Zato raje spreglejte v ponedeljek zadnjo epizodo Generala na prvem hrvaškem televizijskem sporedu (21.00). Nikar pa ne spreglejte zadnjega dela Jezera, v katerem bo kriminalist Birsa razkrinkal krivca za brezglavo truplo, to nedeljo ob 20.00 na prvem programu nacionalne televizije. 

A če smo za konec čisto odkriti, ljubitelji nadaljevank v letu 2020 sploh še nismo prišli na svoj račun. Kje so Sence nad Balkanom 2? Kje je inšpektor beograjske kriminalistične policije Tanasijević - Tane? Težko pričakovana druga sezona srbske nadaljevanke namreč že navdušuje lokalno občinstvo. Eno od prizorišč dogajanja je tudi Piran, pomemben lik je slovenski politik Anton Korošec, ki ga igra Vlado Novak, v Jezeru patolog Cvilak. Ocena srbske serije na IMDb je 9.1. Čakamo.

jezera kolumna serija