vestnik

Nonina štorja in Gospod Smej na 27. festivalu slovenskega filma

Vestnik.si, 23. 10. 2024
FSF/Katja Goljat, Matjaž Rušt
V Portorožu vse do 27. oktobra poteka 27. festival slovenskega filma.
Popularno

Predvajana bosta tudi dva filma, ki sta povezana s Pomurjem.

V Portorožu vse do 27. oktobra poteka 27. festival slovenskega filma. Namenjen je pregledu nove slovenske avdiovizualne produkcije, ki se bo zaključilo s podelitvijo nagrad za najvidnejše dosežke in najbolj izstopajoče ustvarjalce. 



V tekmovalni del programa je bil uvrščen tudi dokumentarni film Nonina štorja, ki ga je režiral Tadej Čater. Govori o naselju Benica, domačini pa v svojih pripovedih predstavljajo zgodbo prednikov o tem, kako in kdaj so se na tem ozemlju znašli Primorci. Film smo predstavili tudi v našem mediju, več si lahko preberete TU. Nonina štorja bo prikazana v četrtek, 24. oktobra, v portoroškem Avditoriju. 

film, nonina-štorja, benica
Arhiv ustvarjalcev
Nonina štorja govori o naselju Benica, domačini pa v svojih pripovedih predstavljajo zgodbo prednikov o tem, kako in kdaj so se na tem ozemlju znašli Primorci.

Že danes v dopoldanskih urah se je v Avditoriju vrtel tudi film Gospod Smej, ki ga je režiral Pomurec Aleš Horvat. V dokumentarnem filmu predstavljajo pokojnega mariborskega pomožnega škofa Jožefa Smeja, ki je bil pesnik, pisatelj, teolog, pisec kronogramov, zgodovinar, prevajalec, humanist in katoliški škof. Več o filmu in njegovem nastajanju najdete TU

gospod-smej, dokumentarni-film, predstavitev
Andreja Sever
Režiser je dokumentarni film Gospod Smej v prejšnjih mesecih predstavil tudi v Črenšovcih.

festival-slovenskega-filma portorož nonina-štorja gospod-smej