vestnik

(Pomurka po svetu) Otok utrdb in naravnih lepot

Jožica Lukač, 12. 1. 2022
Vinko Lukač
Jožica Lukač, ravnateljica bakovske osnovne šole, je ljubiteljica gora ter potovanj po domači pokrajini in tujini. Kot pravi, šele visoko pod nebom človek vidi, kako majhen je. Podobno je s potovanji. Ko vidiš življenje v tujini, začneš bolj ceniti tisto, kar imaš doma.
Popularno

Potovanje na Malto je bilo že dolgo nekje zadaj v najinih mislih, a do realizacije ni prišlo, saj je vedno zmagala kakšna druga destinacija.

Krompirjeve počitnice so bile kot nalašč za obisk te male sredozemske države, ki obsega 20 otokov in manjših otočkov, od katerih sta stalno poseljena samo dva, Malta in Gozo. Od Sicilije je oddaljena 93 km. Malta je članica EU, glavno mesto je Valletta.

Strme, ozke ulice v Valletti
Vinko Lukač
Strme, ozke ulice so značilne za prestolnico Malte Valletto.

Preden se odpravimo na Malto, je dobro vedeti nekaj stvari. Uradna jezika sta malteščina in angleščina. Država ima izjemno strateško lego, zato jo je skozi zgodovino zavzelo več različnih narodov, ki so tu razvili svojo kulturo, od Feničanov, Rimljanov, Arabcev, Normanov, Bizantincev, malteških vitezov, Francozov do Angležev, ki so tu vladali do leta 1964, ko se je Malta osamosvojila. Za njimi je ostalo precej stvari: angleščina, rdeče govorilnice, rdeči nabiralniki, nekatere navade, predvsem pa vožnja po levi strani ceste. Promet je gost, lastništvo avtomobilov je četrto najvišje v EU.

Letela sva poceni z družbo Ryanair iz Trsta (povratni vozovnici z dodatno prtljago 124 evrov). Dobila sva tudi poceni apartma, saj je bila glavna sezona mimo. Zaradi trenutnih razmer pa je bilo veliko formalnosti in obrazcev, ki človeku vzamejo precej časa in energije. Malta ima visoko precepljenost in dobro epidemiološko sliko, zato ob vstopu v državo veljajo strogi pogoji. Z upoštevanjem ukrepov nimajo težav, vsi nosijo maske, ponekod ti merijo temperaturo. Vse je odprto, lokali do poznih nočnih ur.

Dweijra, otok Gozo
Vinko Lukač
Dweijra ponuja dih jemajoče sončne zahode.

Prve dni sva se po otoku vozila z avtobusom. Razdalje med kraji so majhne in povezave dokaj dobre, a za vožnjo porabiš veliko časa, saj avtobus stoji skorajda pri vsaki mišji luknji. Apartma sva imela na severnem delu otoka, za 17 kilometrov do glavnega mesta pa sva porabila dobro uro. Zato sva čez nekaj dni najela avto in vse je šlo hitreje.

Ogled Vallette je obvezen. Staro mestno jedro je pod Unescovo zaščito. Pred mestnimi vrati te pozdravi Tritonova fontana, potem pa te čakajo številne ulice in uličice z raznobarvnimi lesenimi balkoni in vrati, ki te kar vsrkajo vase. Vsaka ulica je malo drugačna. Na pročeljih nekaterih hiš se vzpenja zelenje, drobni dekor doda piko na i. Ko prispeš do morja, so ob obali povsod trdnjave, ki so otok in njegove prebivalce v preteklosti branile pred napadalci. Ribiči so si tik ob morju postavili barake. Vredno se je ustaviti v dveh parkih, t. i. Barakka, od koder je lep razgled na morje, bližnja mesta in otoke. Tudi pristanišče krasijo lepe stavbe. Katedrala sv. Janeza Krstnika je danes muzej, lepa je tudi palača velikih mojstrov. Potepanje po mestu je res prijetno, vsaka ulica je nekaj posebnega.

Včasih je treba stopiti nekoliko stran, da dobiš celotno sliko. Zanimivo je Valletto opazovati iz sosednjih krajev, ki ležijo na več rtih, npr. z razglednega stolpa v kraju Sliema, ki ga od Vallette loči le globok zaliv, in z Manoelovega otoka, ki je s kopnim povezan z mostom. Naslednja taka kraja sta Birgu in Senglea s številnimi palačami, ki se bohotijo z bogato okrašenimi pročelji, s cerkvijo sv. Filipa, vrtovi in obvezno trdnjavo. Vsa obmorska mesta ležijo ob zalivih, kjer je morje bolj mirno. Eno takih je tudi St. Julian's Bay, turistični kraj z mnogimi restavracijami in lokali.

Modra jama
Vinko Lukač
Modra jama.

Valletta je postala glavno mesto šele v srednjem veku s prihodom malteških vitezov. Do takrat je to vlogo imela Mdina, utrjeno mesto na hribu za obzidjem. V mestu prevladuje mešanica normanske in baročne arhitekture s številnimi lepimi palačami in cerkvami, največja in najlepša je stolnica sv. Pavla. Hiše imajo živobarvne balkone in vrata. Ime Mdina izvira iz arabske besede medina, kar pomeni mestna četrt. Ko je v Mdini primanjkovalo prostora, so začeli poseljevati tudi območje zunaj obzidja. Tako je nastalo mesto Il Rabat. Tudi tu so lepe, zanimive ulice s čudovitimi palačami. V mestu je več katakomb. Znano je predvsem po cerkvi sv. Pavla. Apostol Pavel je imel leta 60 pred obalo Malte brodolom in je tu živel tri mesece. Pod cerkvijo je votlina, kjer je deloval in pridigal. V tem času je pokristjanil Malto in še danes je večina prebivalcev katoliške veroizpovedi. Malta ima menda toliko cerkva, kot je dni v letu. Ena lepših je rotunda v Mosti, ki jo imajo za čudež. Med drugo svetovno vojno je nanjo padla nemška bomba v času, ko je bilo pri molitvi zbranih približno 300 vernikov, a bomba ni eksplodirala in nihče ni bil poškodovan.

Ribiška vasica Marsaxlokk
Vinko Lukač
Ribiška vasica Marsaxlokk.

Za najlepšo ribiško vasico velja Marsaxlokk s številnimi pisanimi čolni v zalivu. Ob obali so številne restavracije in lokali, kjer lahko ob morskih specialitetah in vinu uživaš v pogledu na pisan zaliv. Ribiči na pomolih pletejo mreže, popravljajo čolne in se pripravljajo za ribolov. Čas tu teče počasneje.

V bližini so visoki klifi s čudovitimi zalivi St. Peter's Pool. Ta kraj je zgodba zase. Zdi se, kot da se morje baha s svojo močjo. Siloviti valovi se zaganjajo v visoke skale in pri tem ustvarjajo neverjetne prizore. Voda zaliva jame, pljuska v strmo obalo, ustvarja videz slapov. Morje je v skale izdolblo nenavadne skulpture in ustvarilo bazenčke, v katerih se ljudje namakajo. Vmes so na obali ogromne skalne gmote, ki delujejo kot stražarji. Noro, res.

Naravna okna, mostovi
Vinko Lukač
Naravna okna in mostove najdemo na vsakem kotičku otoka.

Ena lepših znamenitosti Malte je Modra jama, ki jo lahko občuduješ z razgledne točke, vanjo pa te zapeljejo s čolnom. Potem so tu še klifi Dingli, kjer lahko čisto z roba opazuješ mogočne valove, ki pljuskajo ob skale.

Tisti, ki uživajo v filmskih kulisah, se morajo odpraviti v Popajevo vas, kjer so snemali prizore za film z istoimenskim junakom. Vas so postavili leta 1979 in je danes turistična atrakcija. V kraju Bugibba je nacionalni akvarij. Sprehajaš se skozi steklene predore, nad tabo pa plavajo ribe in druge morske živali. Zanimivi so tudi akvariji z meduzami, ki zaradi svetlobnih učinkov naredijo poseben vtis.

Popajeva vas
Vinko Lukač
Popajeva vas.

Malta ima bogato in burno zgodovino, o čemer pričata tudi megalitska templja Hagar Qim in Mnajdra. Gre za celoten kompleks pod Unescovo zaščito, ki je nastal v letih od 3600 do 3200 pr. n. št. Spada med najstarejše na svetu. Zaradi zaščite pred dežjem je pokrit s streho. Ogled je zelo zanimiv. Ko zaviješ nekoliko s poti, se ti odpre čudovit pogled na morje, visoke klife, nenavadno oblikovane skale, pravi čudež narave. Po strmini sva se spustila čisto do morja, kjer so številne luknje, okna, jame, v katere se morje zaganja z vso svojo močjo.

Na Malti je tudi nekaj lepih zalivov s peščenimi plažami. Čeprav je bil že začetek novembra, sva se lahko kopala, saj voda ni pretirano mrzla, zunaj pa je bilo tudi do 25 stopinj. Visoki valovi vabijo otroke in otroke po srcu, da se jim prepuščajo. A tistemu, ki večino časa na dopustu preleži na plaži, Malte ne bi priporočala, saj je tu toliko vsega lepega, da je škoda časa za ležanje. Kopanje je samo prijetna popestritev. Prav tako obisk Malte priporočam zunaj glavne sezone, ko ni več gneče.

Soline, otok Gozo
Vinko Lukač
Soline na otoku Gozo.

Kdor želi neokrnjeno naravo, se mora odpraviti na otok Gozo. Midva sva šla kar dvakrat, prvič z avtobusom in trajektom, drugič z najetim avtom in trajektom. Otok je majhen, a vožnja z avtobusom po njem se zelo vleče. Najprej sva se odpravila do zaliva Dweijra na skrajnem zahodu, kjer se ponujajo čudoviti razgledi z visokih pečin, na katere se lahko povzpneš. Največja znamenitost je bilo Azurno okno, ki se je leta 2017 zaradi erozije zrušilo. Pravo doživetje je vožnja s čolnom v Modro luknjo, kjer je morje azurne barve, ob stenah pa korale obarvajo vodo rožnato. Nedaleč stran je velika skalna gmota Fungus. Skriti zalivi vabijo kopalce, ki uživajo v kristalno čisti vodi in skritih plažah, daleč od ponorelega sveta.

Glavno mesto otoka Gozo je Victoria, srednjeveško naselje na hribu za obzidjem, zanimivo za raziskovanje in potepanje po ozkih ulicah. Na otoku je znana romarska cerkev Ta'Pinu z mozaiki, v kraju Xewkija pa lepa rotunda.

Navdihujoč je sprehod po klifih Ta'Ćenć, od koder je čudovit razgled daleč naokrog. Človek ima občutek, da stoji na strehi sveta. Najbolj fascinanten del otoka je brez dvoma severozahod, območje Vied Il Miehlah, kjer narava pokaže vso svojo lepoto, moč in kreativnost. Visoki klifi, jame, previsi, naravni mostovi in okna so prava paša za oči. Potem so tu še različne skulpture, npr. Gobja skala, skale v obliki valov, nenavadne kreacije narave. Nedaleč je območje solin, izklesanih kar v skale. Bazenčki so drug ob drugem po celotni obali. V prvem večjem kraju sta star mlin na veter in megalitski tempelj Ggantija, ki se je ob najinem prihodu ravno zaprl, zato si ga nisva ogledala.

Verjetno najbolj znana plaža na Gozu je oranžna peščena plaža Ramla, na kateri je poleti menda nepopisna gneča. Zaradi oblačnega vremena in bližajočega se dežja je bilo obiskovalcev malo, vsi so v glavnem samo čofotali v plitvini. V bližini je jama Kalipso, v kateri naj bi lepa nimfa Kalipso s svojim šarmom sedem let zadrževala Odiseja kot ljubezenskega ujetnika, a ta ni mogel pozabiti svoje domovine in se je vrnil k ženi Penelopi. No ja, na koncu se vsi radi vrnejo.

Otok Comino z Modro laguno
Vinko Lukač
Otok Comino z Modro laguno.

Med otokoma Malto in Gozom je še en manjši otok, Comino. Ime je dobil po kumini, ki so jo nekoč tu gojili. V preteklosti je bil naseljen, zdaj pa je samo še nekaj stalnih prebivalcev, preostalo so turisti. Največja atrakcija je Modra laguna, kjer je bilo posnetih kar nekaj filmov. Zaliv je zaradi svoje azurne barve nekaj posebnega. Obdajajo ga visoki klifi in skale, ki jih je skozi leta obdelalo morje. Ko se povzpneš na visoke klife, imaš občutek, da se ti je odprlo nebo. S takimi razgledi se lahko pohvalijo le redke destinacije; azurna barva vode, številni otoki in otočki, čeri, oboki, jame, okna … Za razglednico. Preostanek otoka ni nič posebnega. Hotel je že nekaj časa zaprt, ga pa obnavljajo, saj ga želijo v prihodnosti ponovno odpreti. Na otoku je še stara bolnišnica, ki je bila nekaj časa namenjena za karanteno, vmes je v njej delovala šola. Z najinega obhoda sva se vračala v upanju, da se bova v Modri laguni okopala. A želja naju je minila, ko sva videla, da ljudje na majhni plaži ležijo kot sardelice in se dobesedno borijo za pol metra prostora, kamor lahko položijo brisačo. Kako mora biti šele poleti?

Mdina, nekdanja prestolnica Malte
Vinko Lukač
Mdina je nekdanja prestolnica Malte.

Najino bivanje na Malti je trajalo 13 dni. Videla sva ogromno lepot. Prvih nekaj dni je bilo vreme čudovito, potem je bilo nekaj dni oblačno in deževno, zadnjih nekaj dni je spet sijalo sonce. Enkrat naju je dež z avtom ujel na drugem koncu otoka. Voda je v trenutku zalila ceste, poplavljati je začelo tudi morje. Njihove ceste so primerne za lepo vreme, popolnoma brez odvajanja vode. Ko sva se peljala prek globoke vode, ceste sploh nisva videla, čakala sem, kdaj bo v avto pritekla voda. Ko sva prišla iz ogromne mlake, nama je mimoidoči z roko kazal na sprednji del avta. Skoraj bi izgubila tablico, ki jo je obrnilo čisto počez. Na splošno ceste niso ravno zgledno vzdrževane, predvsem stranske so zelo slabe.

Cene so višje kot pri nas, a se da preživeti dopust tudi za zmeren denar, če nisi preveč zahteven. V vseh mestih imajo pekarne, kjer prodajajo na kose narezano pico, pastizzi (žepek, polnjen z rikoto ali grahovim nadevom), klobase v testu, špinačne žepke in druge pekovske izdelke. Imajo tudi svoje pivo (cisk). Njihova najbolj znana brezalkoholna gazirana pijača je kinnie. Ljudje so prijazni in radi pomagajo.

Razlogov za obisk Malte je veliko. To je država, ki na majhnem kosu ponuja ogromno vsega. Poudarila bi naravne lepote, glede na bogato in razgibano preteklost pa ne zmanjka niti zgodovinskih in kulturnih znamenitosti. Naj tudi vas pozdravi napis, ki stoji pred vsakim krajem: Merħba!

Vinko Lukač
St. Peter's Pool s klifi in čudovito obalo.jpg
potopis malta jožica-lukač