vestnik

Kdo je primorska skupina Piran Express, ki se želi predstaviti Pomurju?

Vestnik.si, 10. 5. 2024
Piran Express
Primorska skupina se predstavlja Pomurju.
Popularno

Zasedba Piran Express, ki je na glasbeni sceni že nekaj let in je dobro poznana na Primorskem, se želi predstaviti širši Sloveniji, tudi Pomurju. Kdo je v zasedbi?

Zgodba Piran Expressa se je začela jeseni 2020, ko sta Dare Ravnikar, kitarist rock benda Hornets, in Gianni Collori, nosilec spomenice Faraoni z letnico 1967, ki je na nastopih skrbel za zvok Hornetsov, združila moči v želji, da z akustičnima kitarama in petjem razveseljujeta in animirata mimoidoče po ulicah slovenskih obalnih mest.

Dare je repertoarju rock uspešnic iz 60. in 70. let dodal nekaj avtorskih pesmi in duo je hitro pridobil naklonjenost poslušalcev.
Dober odziv je Dareta spodbudil, da je napisal dovolj pesmi, da sta z Giannijem izdala svoj prvi album.

Pri izdaji albuma jima je pomagal multiinstrumentalist in producent Denis Horvat Pirana - sicer znan kot klaviaturist pri Hamo&Tribute 2 love. Skupaj so posneli 11 pesmi. Jeseni 2021 je bil material za prvi album pripravljen.

Spomladi 2022 se je duo preimenoval v Piran Express, k sodelovanju pa so povabili še basista Andreja Žiberta, ki ga je kasneje zamenjal Ivo Vollmeier, ter bobnarja Borisa Šika. S številnimi glasbenimi izkušnjami in zavezanosti avtorskemu ustvarjanju ustvarjajo raznolike žanre: od popa do bluesa in alternativnega rocka.

Čeprav so člani skupine v zrelih letih, jim ne manjka energije in zagona; nasprotno, svojo zrelost in izkušnje uspešno izkoriščajo za suvereno interpretacijo.

Novembra 2023 je njihov prvenec ugledal luč sveta. Napovedali so ga s tremi singli, ki so izšli tudi kot videospoti; najprej Ena, ena, dva, sledila sta dva singla pri založbi Dallas records,

Piran Express in nazadnje Piran. Dallas records – založba, s katero so poleti 2023 podpisali pogodbo – je album izdala tudi kot zgošćenko.

Gostje na albumu so Denis Beganović-Kiki na trobenti, Marsell Marinšek na harmoniki, MePZ Georgius in pa seveda Denis Horvat. Za mastering albuma je poskrbel Benjamin Vuković. Za zunanjo podobo skupine in vseh njenih izdelkov, od videospotov do oblikovanja prvenca, že od začetka skrbi KUZ Arcademis iz Portoroža. Kreativni naboj Dareta Ravnikarja, ki je avtor vseh tekstov in glasbe se ni ustavil niti med snemanjem prvenca; že takrat je bilo napisanih dovolj pesmi za drugi album, ki bi lahko bil celo dvojni. Skupina Piran Express je svoj prvenec predstavila domačemu občinstvu 3. marca v gledališču Tartini v Piranu, kjer so izvajali pesmi z albuma in predstavili tudi nekaj novih skladb. Ob vseh, ki so sodelovali pri snemanju albuma, so se na odru pridružili tudi Sebastjan Hrvatin in Taljub Lapanje iz skupine Hornets ter ta trenutek zelo vroča glasbenika Teo Collori in Jure Lesar. 

piran-express glasba