vestnik

Skupina Lindua poje tudi afriške pesmi

Jože Gabor, 5. 2. 2023
Jože Gabor
Predstavitev revije Lindua.
Popularno

Malo vokalno skupino Lindua sestavljajo Jožef Gerenčer, ki je tudi njen vodja, Katalin Kulcsar Takacs, Nataša Tomšič, Susanne Gerenčer in Ivan Borovič.

Kulcsar Takacseva je iz Lentija na Madžarskem, preostali štirje člani pa so iz Lendave in okolice. O tem, kako so se našli, Jožef Gerenčer, ki je vodil že veliko pomurskih pevskih zborov in vokalnih skupin, pove: »Lani marca me je Jože Vidič prosil, da bi skupina pevcev zapela štiri pesmi na spominski slovesnosti v Sarvarju na Madžarskem ob obletnici internacije prekmurskih Slovencev v koncentracijsko taborišče v tem kraju. Povabil sem nekaj pevk in pevcev, s katerimi sem že prej sodeloval v različnih zborih in vokalnih skupinah, da smo vadili in zapeli. Po tistem smo se odločili, da bomo kot mala vokalna skupina še naprej vadili in nastopali.« Od takrat so nanizali že vrsto nastopov, največ v Lendavi in okolici, peli so na različnih prireditvah, slovesnostih, ob odprtju razstav in predstavitvah knjig. Nastopali so tudi na obletnicah. Z Jožetom Vidičem, ki poje tudi v pevskem zboru Društva upokojencev Lendava, sta ustanovila še malo vokalno skupina Lindenau, ki poje predvsem borbene in uporniške pesmi iz naše zgodovine.

04vokalna-lindua
Osebni arhiv
Za 19. marec napovedujejo prvi samostojni koncert. Foto osebni arhiv

Za ime Lindua so se odločili, ker je to staro poimenovanje za Lendavo, enako ime pa ima tudi kulturno-zgodovinska revija, ki jo enkrat letno izdajajo v Lendavi. Skupina zavzeto vadi, tako da imajo že repertoar pesmi za samostojni koncert, ki ga načrtujejo 19. marca. »Na koncert smo povabili tudi druge glasbenike, da bo še bolj pestro. V našem repertoarju je poudarek na ljudskih skladbah iz Prekmurja in drugih območij Slovenije, pojemo pa tudi madžarske in hrvaške ljudske pesmi in ljudske pesmi drugih držav, tudi afriške. Pojemo pa tudi bolj sodobne skladbe, avtorjev iz Slovenije in tujine,« pove Gerenčer. Vadijo v prostorih Zveze kulturnih društev (ZKD) Lendava, pri njihovih aktivnostih jim veliko pomaga tudi predsednica ZKD Elvira Vaupotič Göncz.

revija-lindua, predstavitev
Jože Gabor
Judit Zagorec Csuka, Lajos Bence, Ines Varga in Gabriela Zver na predstavitvi nove revije Lindua. Foto Jože Gabor

Veseli jih, da je po koronskem obdobju kulturno dogajanje spet bolj pestro in da lahko s svojim petjem popestrijo marsikateri dogodek. Dogovarjajo se tudi za nastope drugod po Sloveniji v sodelovanju s kulturnimi društvi in vokalnimi skupinami od drugod. »Sodelujemo tudi z društvi in vokalnimi skupinami iz Hrvaške. Povabili so nas na glasbeni dogodek Žgančevi večeri v Vratišincu v Medžimurju, kjer vokalne skupine izvajajo ljudske pesmi, ki jih je zbral hrvaški akademik in muzikolog Vinko Žganec, rojen v tem kraju. Živimo v multikulturnem okolju in tak je tudi naš repertoar. V a capella izvedbi pa znamo zapeti tudi madžarsko himno.«

revija-lindua, predstavitev
Jože Gabor
Predstavitev revije Lindua.

glasba skupina lindua