vestnik

(Le Moment Dansa) Navdih za skladbe črpali iz slike

M. S., 6. 9. 2023
Niko Časar
Intimno vzdušje je obiskovalcem pričaralo edinstveno doživetje.
Popularno

Valeria Kučan želi s projektom pustiti pečat v domačem kraju.

Le moment Dansa – The Moment Will Dance ali Trenutek je/bo plesal je projekt, v katerem svoje umetniško delo prepleta osem skladateljev, dva vizualna umetnika, štirje izvajalci in en zvočni inženir, prihajajo pa iz sedmih različnih držav. Vse skladbe, novitete, navdih črpajo iz slike oziroma umetnine nizozemskega umetnika Brama D'Honta, ki je do nedavnega krasila prostore gradu Grad na Goričkem. Navdih za nastanek slike je sprožilo srečanje D'Honta z žensko na sprehodu, natančneje pogled v črno piko v šarenici njenega očesa, delo je nato nastajalo kar štiri leta.

le2
Stanislava Dešnik
Skladbe so izvajali Valeria Kučan, Anja Kučan, Lan Meden in Jovana Joka.

Valeria Kučan, pobudnica projekta, se je s sliko prvič srečala spomladi 2018, vendar takrat še ni razmišljala o novih projektih. Leto 2022 pa je bilo zanjo prelomno, saj se je odločila, da želi pustiti pečat v domačem kraju, čeprav se morda nikoli ne bo vrnila domov. Takrat jo je, kot pravi, kot strela z jasnega zadela ideja, da bi združila vizualno umetnost z glasbo, pri čemer bi osrednjo vlogo odigrala slika na Gradu.

Valeria & Le moment Dansa
Osebni arhiv
Projekt je osnovala Valeria Kučan, ki jo je slika prevzela že ob prvem srečanju spomladi 2018.

Le Moment Dansa je slika, sestavljena iz osmih različnih barv, pri čemer vsaka predstavlja eno eksistencialno polje, ki je odsev D'Hontove preteklosti. Ta polja povezujejo različne koncepte, in sicer naravo, refleksijo, kontemplacijo, poželenje, upanje, energijo, materijo in ljubezen. Njihov vrhunec predstavlja osrednji koncept jaza, ki je prikazan kot sivo polje. Tako se je Kučanova odločila, da bo navezala stik z osmimi različnimi skladatelji, da vsak od njih ustvari glasbo, ki bo izžarevala eno od teh polj, medtem ko bi polje jaza predstavljali vsi umetniki skupaj.

Skladatelji in skladateljice Milica Vujadinović iz Črne gore, Tom Varl, Samo Vidic, Klara Mlakar in Luka Krof iz Slovenije, Sojeon Park iz Južne Koreje, Širi Riseman iz Izraela ter Federica Lo Pinto iz Italije so najprej prebrali kratke opise filozofskih polj ter nato napisali skladbe, ki so bile izvedene na koncertih Valerie Kučan, njene sestre Anje Kučan, Jovane Joka in Lana Medna. Projekt je premiero doživel sredi avgusta v Ljubljani, sedaj pa so nastopili še na gradu Grad in v lendavski sinagogi, kjer je imel koncert dobrodelno noto, saj je bil namenjen žrtvam poplav. Koncert je bil nedvomno edinstvena izkušnja za vsakega poslušalca, projekt pa je presegel vsa pričakovanja Kučanove. 

le-moment-dansa, valeria-kučan, grad, koncert
Niko Časar
Gre za projekt, v katerem svoje umetniško delo prepleta osem skladateljev, dva vizualna umetnika, štirje izvajalci in en zvočni inženir, prihajajo pa iz sedmih različnih držav.

Stanislava Dešnik
Koncert na gradu je potekal v neobnovljeni sobi ob sliki, ki je navdihnila mlade umetnike.
le-moment-dansa trenutek-bo-plesal valeria-kučan glasba koncert