Slovenski gostinci in turistični delavci so si že leta prizadevali, da bi v Slovenijo prišel znameniti kulinarični vodnik Michelin, imenovan tudi rdeča biblija. Potem ko so svoje delo opravili tuji ocenjevalci, je bila razglasitev sprva napovedana že za marec, a jo je takrat odnesel novi koronavirus. Danes pa je čakanja vendarle konec.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuZnanih je več podrobnosti o pretepu na soboški tržnici
Dve osebi sta iskali pomoč v regijski bolnišnici.
Da Michelin zbuja strahospoštovanje, priznava tudi svetovno znana kuharska mojstrica Ana Roš iz kobariške Hiše Franko: "Na eni strani se nam vsem tresejo kolena, hkrati pa ga željno pričakujemo, saj si želimo potrditve kakovosti opravljenega dela." Po besedah direktorice Slovenske turistične organizacije (STO) Maje Pak Michelin vstopa le na lokacije z dokazanim kulinaričnim potencialom. "Z vstopom na slovenski trg dokazuje, da Slovenija sodi v sam vrh svetovne gastronomije, da je njena ponudba konsistentna v kakovosti in vrhunskosti, da je butična in trajnostna, da ima inovativne in kreativne kuharske mojstre, ki s svojimi predanimi ekipami skrbijo za res edinstvena doživetja, ki temeljijo na kakovosti lokalno pridelanih surovin," je poudarila.
Slovenija postaja 34. Michelinova destinacija ravno v trenutku, ko se meje spet odpirajo in turizem dobiva nov zagon po epidemiji koronavirusne bolezni 19. Izpostavljene pa ne bodo le vrhunske restavracije, saj ob najbolj zaželenih zvezdicah vodnik podeljuje tudi druge kategorije nagrad, kot sta Bib Gourmand in krožnik.
Posebno priznanje za trajnost v kulinariki so prejeli Gostišče Grič, Monstera, Hiša Franko, Gostilna Za gradom, Gostilna Krištof in Gostilna Mahorčič. 37 restavracij je dobilo priznanje "Michelin plate".
Priznanje Bib Gourmand za izjemno razmerje med ceno in kakovostjo so prejeli: Etna, Ruj, Gostilna Grič, Jožef, Na Gradu, Gostilna Rajh (Bakovci), Gostilna Mahorčič, Šentjanž, Gostilna Repovž, Evergreen (Mojmir Marko Šiftar).
Pet restavracij je dobilo eno Michelinovo zvezdico: Hiša Denk (chef Gregor Vračko), Pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič), Vila Podvin (Uroš Štefelin), Restavracija Dam (chef Uroš Fakuč) in Atelje (chef Jorg Zupan).
Dve Michelinovi zvezdici je prejela Hiša Franko (chef Ana Roš).