vestnik

Slovenija ima prve restavracije z Michelinovimi zvezdicami, posebno priznanje tudi Gostilni Rajh in Mojmirju Šiftarju

Vestnik, STA, 16. 6. 2020
Pixabay
Slovenija je 34. država, v kateri so dobili restavracije z Michelinovimi zvezdicami.
Popularno

Na prireditvi, ki je bila razpeta med Ljubljano in Parizom, so danes slovesno razglasili prve slovenske restavracije, ki se bodo ponašale s slovitimi Michelinovimi zvezdicami. Kuharskim mojstrom te pomenijo veliko priznanje, za slovenski turizem pa prinašajo upanje hitrejšega okrevanja po epidemiji covida-19. Posebno priznanje sta prejela tudi Gostilna Rajh in chef Leon Pintarič ter Mojmir Marko Šiftar, Ljubljančan prekmurskih korenin, ki kuha v restavraciji Evergreen.

Slovenski gostinci in turistični delavci so si že leta prizadevali, da bi v Slovenijo prišel znameniti kulinarični vodnik Michelin, imenovan tudi rdeča biblija. Potem ko so svoje delo opravili tuji ocenjevalci, je bila razglasitev sprva napovedana že za marec, a jo je takrat odnesel novi koronavirus. Danes pa je čakanja vendarle konec.


Da Michelin zbuja strahospoštovanje, priznava tudi svetovno znana kuharska mojstrica Ana Roš iz kobariške Hiše Franko: "Na eni strani se nam vsem tresejo kolena, hkrati pa ga željno pričakujemo, saj si želimo potrditve kakovosti opravljenega dela." Po besedah direktorice Slovenske turistične organizacije (STO) Maje Pak Michelin vstopa le na lokacije z dokazanim kulinaričnim potencialom. "Z vstopom na slovenski trg dokazuje, da Slovenija sodi v sam vrh svetovne gastronomije, da je njena ponudba konsistentna v kakovosti in vrhunskosti, da je butična in trajnostna, da ima inovativne in kreativne kuharske mojstre, ki s svojimi predanimi ekipami skrbijo za res edinstvena doživetja, ki temeljijo na kakovosti lokalno pridelanih surovin," je poudarila.


Slovenija postaja 34. Michelinova destinacija ravno v trenutku, ko se meje spet odpirajo in turizem dobiva nov zagon po epidemiji koronavirusne bolezni 19. Izpostavljene pa ne bodo le vrhunske restavracije, saj ob najbolj zaželenih zvezdicah vodnik podeljuje tudi druge kategorije nagrad, kot sta Bib Gourmand in krožnik.

michelinove-zvezdice, michelinov-vodnik, michelin-v-sloveniji, kulinarika
Zarja Jana
Slovenija je dobila prve restavracije z Michelinovimi zvezdicami.

Posebno priznanje za trajnost v kulinariki so prejeli Gostišče Grič, Monstera, Hiša Franko, Gostilna Za gradom, Gostilna Krištof in Gostilna Mahorčič. 37 restavracij je dobilo priznanje "Michelin plate". 

Priznanje Bib Gourmand  za izjemno razmerje med ceno in kakovostjo so prejeli: Etna, Ruj, Gostilna Grič, Jožef, Na Gradu, Gostilna Rajh (Bakovci), Gostilna Mahorčič, Šentjanž, Gostilna Repovž, Evergreen (Mojmir Marko Šiftar).

Pet restavracij je dobilo eno Michelinovo zvezdico:  Hiša Denk (chef Gregor Vračko), Pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič), Vila Podvin (Uroš Štefelin), Restavracija Dam (chef Uroš Fakuč) in Atelje (chef Jorg Zupan).

Dve Michelinovi zvezdici je prejela Hiša Franko (chef Ana Roš).  

kulinarika turizem
Kaj zdaj berejo drugi