vestnik

Svetovni podprvak v mešanju koktajlov ima korenine na Goričkem

Maja Hajdinjak, 25. 3. 2024
Osebni arhiv
Tomaž Fartek
Popularno

V svojem lokalu v Mengšu postreže z 200 različnimi koktajli – Lani zmešal koktajl na vrhu Triglava

Tomaž Fartek je ljubezen do mešanja pijač začutil že v zgodnji mladosti, ko je kot 17-letni fant opravljal delo v eni od gostiln v domačem kraju, kjer so mu predstavili svet koktajlov. Organizator poslovanja v gostinstvu in turizmu po poklicu, doma v Mengšu, je danes profesionalni barman in širši Sloveniji znan kot eden najboljših v klasičnem mešanju pijač. Leta 2009 je na mednarodnem odprtem prvenstvu na Bledu prejel naslov najbolj perspektivnega mladega barmana v Sloveniji, le nekaj let kasneje, leta 2017, se je že okitil z naslovom najboljšega barmana v državi. Doslej je že trikrat postal državni prvak v mešanju koktajlov, leta 2018 pa v Talinu v Estoniji tudi svetovni podprvak.

tomaž-fartek, barman, koktajli
Osebni arhiv
Lokal Pr' Fartku

Njegovi predniki prihajajo z Goričkega. »Stari oče je bil iz Trdkove, stara mama pa iz Čepinec. V Mengeš sta šla s trebuhom za kruhom, oba sta že pokojna in žal nimamo nobenih vezi in poznanstev več v Prekmurju,« pove Fartek, ki je v Mengšu, natančneje na hribu Gobavica, pred enajstimi leti odprl svoj lokal Pr' Fartku. Kot pravi, je že od nekdaj sanjal o tem, znani pa so po čem drugem kot po – koktajlih. Trenutno jih imajo v ponudbi več kot 200, pripravijo jih lahko v vsakem trenutku. »Sam imam več najljubših koktajlov, izpostavil bi tri, ki sem jih pripravil na svetovnih prvenstvih. To so Mozart Symphony s svetovnega prvenstva v Kopenhagnu leta 2017, Forest Dreams s svetovnega prvenstva v Talinu leta 2018 – prav s tem sem osvojil drugo mesto v kategoriji short drink oz. kobler kategoriji – in Oshun, ki sem ga zmešal na svetovnem prvenstvu na Kubi leta 2022,« pove Tomaž Fartek, ki se tovrstnih tekmovanj udeležuje že več kot 20 let. Priprava na tekmovanje zahteva veliko časa, vaje, treninga, vendar, kot pravi, je vsako leto lažje, vedno manj priprav potrebuje. Na tekmovanju se ocenjujejo okus, aroma in videz pijače, pa tudi priprava oz. ustrezno in pravilno mešanje na odru, pred občinstvom in ocenjevalno komisijo. »Ideje in navdih za koktajl po navadi kar priletijo. Je pa na tekmovanjih včasih treba imeti tudi malo sreče, da tekmovalec postane zmagovalec, seveda pa morajo biti mešanica pijač, predstavitev zgodbe koktajla in samo mešanje, ki je časovno omejeno, brez napak,« pojasni Tomaž Fartek.

tomaž-fartek, koktajli, barman
Osebni arhiv
Tomaž Fartek je ob naslovu svetovnega viceprvaka že trikrat osvojil tudi naslov slovenskega državnega prvaka. Foto osebni arhiv


Počastil gorske reševalce

Kot opaža, so trenutno najbolj priljubljeni koktajli z manj alkohola. V poletnih večerih so taki bolj lahki, sveži in pitni. »Obstajajo tudi razlike med moškimi in ženskami. Ženskam so bolj všeč sladki in kremasti koktajli, medtem ko so moški za bolj konkretne, manj sladke in bolj močne koktajle. Se pa kultura pitja koktajlov v Sloveniji vsako leto dviguje, še zmeraj pa so lokali s koktajli najbolj popularni v Ameriki,« pove Fartek, ki je lani po avgustovskih poplavah zmešal tudi koktajl z dobrodelno noto. »Odločil sem se, da na našem najvišjem vrhu pripravim koktajl. Tako sem se septembra peš podal iz doline proti vrhu Triglava, spremljali so me gorski vodnik in člani gorske reševalne službe iz Kamnika. Ti so v avgustovski ujmi ostali brez vsega. S seboj smo nesli vso potrebno pijačo in sestavine, da sem na vrhu Triglava pripravil energijski brezalkoholni koktajl in ga namenil reševalcem,« opiše Fartek, ki nam je tudi zaupal sestavine za koktajl Triglav Red Bull. V njem najdemo mangov pire, hruškov oz. kutinov sirup, jabolčni sok, limonin sok, radler isotonik 0,0 % in energijsko pijačo.

tomaž-fartek, barman, koktajli
Osebni arhiv
Tako je Tomaž Fartek septembra na vrhu Triglava zmešal brezalkoholni koktajl Triglav Red Bull. Foto osebni arhiv

Tomaža Fartka smo povprašali še, kakšne načrte ima za naprej. Tudi letos se bo kot član Društva barmanov Slovenije v aprilu udeležil mednarodnega tekmovanja na Bledu. Tekmovanje organizira omenjeno društvo, povabilu pa se odzovejo tudi barmani iz okoliških tujih držav. V poletnih mesecih imajo barmani tradicionalno tekmovanje na Vrhniki, proti koncu leta pa poteka svetovno prvenstvo. To bo letos na Madeiri na Portugalskem, Fartek pa kot član Društva barmanov Slovenije upa, da se bo prvenstva udeležil kot delegat.

tomaž-fartek, barman, koktajli
Osebni arhiv
Lokal Pr' Fartku

koktajli tomaž-fartek