vestnik

Karin Štrtak: "Unikatnost ima svojo vrednost"

Maja Hajdinjak, 31. 1. 2022
Osebni arhiv
»Težim k temu, da ustvarjam izdelke, ki bi jih tudi sama nosila oz. jih nosim,« pravi Karin Štrtak.
Popularno

Karin Štrtak je našla strast v izdelovanju nakita iz perlic. Ustvarja za samozavestne ženske

Karin Štrtak iz Gornjih Slaveč je diplomirana varstvoslovka in diplomirana vzgojiteljica. Zaposlena je v Avstriji v vrtcu kot pomočnica vzgojiteljice. »Delo z otroki opravljam z veseljem in rada trdim, da ni le služba, ampak življenjska pot, za katero sem se zanimala že od malega. Pot me je kljub temu najprej zanesla na študij varnostnih ved v Ljubljano, kjer sem diplomirala. Študij je bil zelo zanimiv, vendar se v tem poklicu nisem videla na dolgi rok. Pozneje sem se odločila za dodatno izobrazbo pedagoške smeri. Po kratkem času se mi je nasmehnila sreča in sem svojo službeno pot začela v vrtcu v tujini. Začetek mi ni bil težek, saj sem imela in še imam dobro izpopolnjene spretnosti na področju nemškega jezika in komunikacije,« pripoveduje. Poleg službe ima več hobijev, eden izmed njih je ustvarjanje nakita. Ustvarja že od malih nog, s čimer si je najprej predvsem krajšala čas. Leta 2020 pa se je z izdelovanjem nakita začela resneje ukvarjati in od takrat je, pravi, vsakodnevno za svojo pisalno mizo, ki je postala njena ustvarjalna delavnica. Tako je nastala Perlika.

perlika-handmade, karin-štrtak
Osebni arhiv
Glavni material nakita so perlice različnih oblik in velikosti. Foto osebni arhiv


Prva je bila broška

»Nakit in modni dodatki že od nekdaj spadajo v mojo garderobo. Z različnimi modnimi dodatki rada popestrim svoj stajling. Množično izdelan nakit po mojem mnenju čez čas postane dolgočasen. Nekaj, česar ne dobiš povsod in je unikatno, ročno izdelano, pa ima neko svojo vrednost. Poleg tega obožujem kose nakita, ki se bleščijo že od daleč,« pove Štrtakova. Prvi kos nakita je bila broška, ki jo je izdelala za teto. »Želela sem ji podariti nekaj unikatnega. Tako kot jaz tudi ona obožuje svetleče se modne dodatke. Broška še zdaj krasi njeno najljubšo torbico.« Nato je začela resneje razmišljati o izdelovanju nakita. Začelo se je z zapestnicami. Začetki ustvarjanja, pravi, so bili naporni. Tehnike se je učila predvsem samostojno s poskušanjem, izpopolnjevanjem in popravljanjem. Od takrat se je njena ponudba izdelkov razširila. Izdeluje zapestnice, verižice, uhane, lasne dodatke, broške. V načrtu pa ima še druge modne dodatke, ki so trenutno še v fazi izdelave, pove.


Glavni material nakita so perlice različnih oblik in velikosti. Nekateri kosi nakita so sešiti samo iz perlic. Poleg perlic rada poseže tudi po drugih materialih, npr. modelirni masi, filcu, žametu, umetnem usnju. »Menim, da se perlice podajo k vsemu, kar je vidno tudi v modnih trendih po svetu. Veliko kosov oblačil in modnih dodatkov je kombiniranih s perlicami.« Material za izdelavo in ustvarjanje nabavlja predvsem prek spletnih strani slovenskih in nemških dobaviteljev.

perlika-handmade, karin-štrtak
Osebni arhiv
Karin Štrtak prisega na unikatnost, saj pravi, da množično izdelan nakit čez čas postane dolgočasen. Foto osebni arhiv

Ime nastalo kot šala


Njene izdelke si lahko ogledamo na facebooku, ustvarila pa je tudi spletno stran. »Ta naj bi stranki omogočila lažje naročanje in pregled ponudbe izdelkov. Tudi meni je olajšala delo, kajti stranka si lahko sama ogleda razpoložljivost izdelkov. Na spletni strani nimam prikazane dejanske zaloge, temveč zalogo materiala za izdelavo določenega kosa. Ne maram izdelovati večjega števila nakita. To je zame mučno in mi vzame veliko časa. Raje izdelam nekaj kosov in pozneje dodam glede na povpraševanje. Dobavni rok je tako vedno 3–10 delovnih dni, odvisno od števila oddanih naročil,« pove Karin Štrtak. Rada dela tako po navdihu kot tudi po želji stranke. Svoje ideje črpa vsakodnevno – iz narave, modnih trendov, spletnih omrežij. »V končni fazi pa težim k temu, da ustvarjam izdelke, ki bi jih tudi sama nosila oz. jih nosim.« Ime Perlika je nastalo med klepetom s prijateljico, pove. »V bistvu je šlo za šalo, ki se je čez čas zasidrala in ostala.«

Pozitiven odziv okolice

Izdelava nakita zahteva veliko časa, predvsem začetki so bili naporni tako glede izdelave, nabave materialov kot postavitve spletne strani. Velikokrat, pravi, je naletela na kakšno oviro, tudi veliko ustvarjalnih premorov je bilo potrebnih. »Tako kot moja mama tudi jaz velik pomen pripisujem natančnosti in kreativnosti. Ko me na izdelku kaj moti, neprestano iščem rešitev. Najbolj so me mučili zaključki in dodatki, ki niso bili tako kakovostni, kot sem si predstavljala. Sedaj lahko rečem, da je vsak izdelek na spletni strani izpopolnjen. Našla sem zaupanja vrednega dobavitelja materialov iz nerjavečega jekla, kjer nerjaveče pomeni res nerjaveče in ob pravilni uporabi drži zelo dolgo.« Na svoji ustvarjalni poti je dobila veliko podpore z vseh strani, tako od bližnjih, znancev kot strank. Med temi so tako domačini kot ljudje z drugih koncev Slovenije, prek službe, znancev in sorodnikov pa ima tudi stranke iz tujine. »To so predvsem ženske, ki rade sledijo modnim trendom, pri tem pa vseeno prisegajo na unikatnost. Naj omenim, da modni trendi za leto 2022 napovedujejo večji poudarek na izstopajočih kosih nakita in modnih dodatkih. Nakit iz perlic je tako prava izbira za prihajajočo sezono.«

perlika-handmade, karin-štrtak
Osebni arhiv
Perlika Handmade


Njeni načrti za naprej so veliki, saj ima vedno polno glavo novih idej, zamisli. »Menim, da je vsak lahko uspešen, če dela tisto, kar ga veseli. Zame je izdelovanje nakita strast. Ni pomembno število sledilcev na spletnih omrežjih, ampak kakovost teh. Ovire so in bodo, ampak če sledimo svojim sanjam, je lahko vse možno. Po mojem mnenju je malemu podjetniku možno uspeti, če le ne odneha.« Upa, da bo v prihodnosti lahko vse zamisli uresničila in s svojim nakitom razveselila čim več samozavestnih žensk, še pove za konec.

karin-štrtak perlika-handmade