vestnik

(VIDEO) Luč sveta ugledala nova slovenska navijaška pesem, tekst napisal Pomurec

Vestnik.si, 6. 6. 2024
Matej Trstenjak/FB
Snemanje videospota Sloveniji v čast.
Popularno

Besedilo pesmi Sloveniji v čast je napisal Matej Trstenjak

Slovenski pevec Mitja Šinkovec, poznan iz šovov Znan obraz ima svoj glas in Slovenija ima talent, je združil moči s tekstopiscem Matejem Trstenjakom iz Banovec in posnel novo navijaško skladbo Sloveniji v čast. Kot smo pisali v Vestniku, je Trstenjak razpisal natečaj Zapoj navijaški komad, v katerem je iskal izvajalca, ki bi najbolje odpel že pripravljeno skladbo. »Za tak projekt sem se odločil prvič. V preteklosti sem nekaj navijaških skladb že napisal, sedaj pa sem se odločil, da naredim navijaško skladbo, ki bo zajemala vso Slovenijo. Razpis, v katerem iščem avtorja glasbe in izvajalca, sem priredil z namenom, da ima vsak možnost, da sodeluje pri projektu, ter da se do evropskega prvenstva v nogometu stopnjuje navijaška napetost,« je takrat povedal za naš medij. 
Skladba Sloveniji v čast je nastala z namenom podpreti slovenske športnike ne glede na prostor in čas. Kot je povedal Mitja Šinkovec, ima za skladbo poseben cilj: »Po evropskem prvenstvu bi rad našim nogometašem skladbo v živo odpel, z veseljem pa tudi kdaj kasneje za kakega športnega posameznika ali ekipo.« Glasbo za pesem pripravil Alen Tilinger, aranžma sta pripravila Nejc Tratnjek (član Poskočnih muzikantov) in Miha Gorše (član ekipe Nine Pušlar). 

Mitja Šinkovec je bil med letoma 2009 in 2010 član skupine Tangels, s katero je nastopil na Emi. Leto kasneje je sodeloval v 2. sezoni šova Slovenija ima talent, kjer je prišel do polfinala, leta 2017 je bil finalist 4. sezone šova Znan obraz ima svoj glas, leta 2021 se je pridružil skupini Pop design in tam deloval leto in pol, od lanskega leta pa se na glasbeni sceni predstavlja kot solo izvajalec.
Skladba ima tudi videospot, ustvarila ga je video produkcija Prizmatory. Snemali so ga na osmih različnih lokacijah, v končno podobo pa je vključenih tudi nekaj posnetkov, ki so jih za ta namen pripravili navijači. Namen videospota je bil zajeti različne kraje, kjer slovenski navijači navijajo za športnike, prav tako pa vključiti različne športe, saj je skladba splošno navijaška.
sloveniji-v-čast matej-trstenjak mitja-šinkovec navijaška-skladba