vestnik

Zasedba Êdna izdala drugi album z naslovom Slove rdeče

Anja Vlaj, 8. 6. 2023
Bojan Stepančič
Album so predstavili na festivalu Godibodi v Ljubljani.
Popularno

Skupina Êdna, ki jo sestavlja pet izkušenih profesionalnih glasbenikov je izdala nov, že svoj drugi album. V okviru festivala Godibodi na Ljubljanskem gradu so ga že predstavili občinstvu, kmalu ga boste lahko slišali tudi v Pomurju.

Zasedbo Êdna, kar je prekmurski izraz za ena, sestavljajo Tjaša Cigut, Luka Sraka, Luka Ščavničar, Jasmina Dajčman in Blaž Korez. Združujejo pet glasbenih svetov, etno, klasiko, jazz, rock ter fusion. Zgodba skupine se je začela pisati leta 2014, ko je izšla Tjašina zgoščenka Edno takšno bi rad. Prvi album z naslovom Ajnc, cvaj, draj so izdali leta 2018, pred nekaj dnevi pa so na festivalu sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi predstavili drugi album, ki nosi naslov Slove rdeče. To v slovenščini pomeni rdeče črke. Kot je povedal kitarist skupine Luka Sraka, so nov album poimenovali tako, ker rdeča barva predstavlja ljubezen. Vse skladbe, ki jih lahko slišimo na novem albumu, opevajo ljubezen in imajo hkrati tudi ljudsko tematiko, ki ni vedno vesela in srečna, temveč včasih tudi žalostna in tragična.

Zaporedje pesmi ni naključno, vsebinsko se namreč lahko bere kot pripoved o ljubezni. Na albumu je sedem pesmi, eno, in sicer tisto z naslovom Zeleni se trav'ca pa lahko slišimo dvakrat. Prav iz omenjene pesmi je vzet tudi naslov novega albuma, saj kot je povedal Sraka, besedilo pesmi govori o tem, da z različnimi barvami pisave lahko sporočimo različne pomene. Tudi pri tem albumu so vsi člani skupine tudi avtorji glasbe.

zasedba edna, album
Saša Huzjak
Zasedba Edna je izdala drugi album.

»Tako kot na prvem albumu, so vsa besedila ljudska, nekaj jih je z območja Porabja, tu smo se predvsem naslanjali na pesniški zbirki Füčkaj, füčkaj fantiček moj 1 in 2. Gre za zbirko porabskih ljudskih pesmi. Nekaj besedil na albumu pa je iz območja širšega Prekmurja, na primer posebej skladba Fčelica, ki je iz območja Črenševce. Glasbeno smo si pustili odprte roke, si dovolili narediti marsikaj, vseeno pa želeli ohraniti občutek ljudskosti, čeprav ni nobene melodike ali motivike pobrane iz ljudskih pesmi, z izjemo enega citata, ki smo si ga dovolili v skladbi Preozke so stezice,« je na vprašanje, od kod so črpali navdih za pesmi povedal Sraka.

Skupina je pesmi ustvarjala nekaj let, posnela pa jih je v slabih dveh dneh. »Zdi se nam, da smo album na koncertu v Ljubljani zelo lepo predstavili, dobili smo neverjetne vtise poslušalcev. Edino, kar je bilo nekaterim poslušalcem žal, da albuma ni bilo mogoče kupiti v fizični obliki. Izdali smo ga namreč samo na spletnih pretočnih platformah, z izjemo nekaj usb ključkov,« je še povedal sogovornik.

Skupina se bo poslušalcem predstavila tudi v Pomurju. V začetku avgusta bodo nastopili na festivalu Jenamena v Črenšovcih, ostale koncerte pa načrtujejo v jesenskih mesecih.

Edna novi-album