vestnik

(Ville of plants) Zeleni raj v stekleni posodi

T. L., 25. 12. 2020
TL
Dašo že nekaj časa bolj za hobi in iz ljubezni do botanike oblikuje lično urejene vrtičke v steklenih posodah.
Popularno

Njegov prosti čas že nekaj let krojijo rastline in vse, kar je povezano z njimi.

Dašo Gomboc iz okolice Murske Sobote je eden redkih v Sloveniji, ki ustvarjajo prav posebne zelene dekoracije. Že nekaj časa za hobi, iz ljubezni do botanike oblikuje lično urejene vrtičke v steklenih posodah. »Ko sem med brskanjem po družabnih omrežjih naletel na rastlinske terarije, sem še isti dan s podstrešja privlekel nekaj steklenih posod in začel.« Čeprav njegovi začetni podvigi niso bili ravno obetavni, ni obupal.
Rastline so v posodah uvenele, a iz napak se je naučil, kako jih pravilno postaviti, da v zaprtem okolju uspevajo več let. »Joj, koliko razbitih posod, umazanije in slabe volje je bilo. Moji bližnji pa so vse to strpno prenašali in me podpirali, res sem jim hvaležen,« je iskren. Dašu je pri usvajanju različnih tehnik pomagala ameriška ustvarjalka, s katero se vsake toliko časa še slišita. »Njeno ustvarjanje je v bistvu tudi moj navdih,« pravi.

dašo-gomboc, ville-of-plants, rastlinski-terarij
TL
Njegove rastlinske terarije čuvata zeleni "velikanki"

Botanika mu je pri srcu že od malega. »Pravzaprav od takrat, ko smo v mali šoli spoznavali rastline in delali herbarije. To je bil res moj vrtiljak sreče.« Po končani srednji šoli se je po spletu okoliščin odločil za študij ekonomije. »Že med šolanjem sem vedno iskal razne priložnosti, kako ljubezen do narave združiti s poklicem. Zdaj se počasi uresničujejo moje sanje. V izdelavi rastlinskih terarijev res uživam. Sicer me čaka še ogromno dela in odrekanj, a mislim, da sem na pravi poti. Upam, da bo to nekoč moja edina redna služba,« še pove.

Rastline same poskrbijo zase
Pri postavitvi rastlinskega terarija je kar nekaj pravil, saj z že enim napačnim korakom lahko ogrozimo občutljiv ekosistem, pravi sogovornik. »Pomemben je vsak kamenček na dnu posode in vsaka izbira rastline.« Dašo najraje uporablja fitonije, razne praproti, poprovke, pileje, bršljan … skratka rastline, ki obožujejo vlago. Po navadi v terarije vključi še mahovje in okrasno skalovje, kar »svetu v malem« doda piko na i. »Nabiram le mah, večinoma sam, saj pri tem najdem čas zase. Včasih, če se pošalim, naletim tudi na kakšnega goričkega dinozavra. Na srečo so jeleni precej plašne živali. Druge rastline pa mi priskrbijo dobavitelji.«

ville-of-plants, dašo-gomboc, rastlinski-terariji
TL
Najraje uporablja fitonije, razne praproti, bršljan, poprovke, pileje … skratka rastline, ki obožujejo vlago.

Pri delu si pomaga s pincetami, škarjami, kuhinjskimi palicami, čopiči in raznimi pršilkami. Za postavitev lahko porabi do dve uri, odvisno od posode. Tak vrtiček je idealen tudi za tiste bolj zaposlene, saj ne potrebuje posebne nege, pravi. Zelenje v terariju ustvarja idealno ozračje, pri čemer iz listov in spodnjega dela terarija izhlapeva voda, ki se v obliki kapljic nabere na steklu in nato spolzi nazaj na dno posode. Prav zaradi tega procesa rastline dolgo preživijo. »Terarij se pravzaprav zaliva sam. Lastnik mora le vsakih nekaj tednov svoj vrtiček osvežiti in popršiti po listih, pri nekaterih niti to ni potrebno. Rastline pa lahko poljubno skrajšamo, če želimo. To je vse.« Ob tem poudarja, da je za škropljenje primerna le deževnica, saj voda iz pipe vsebuje klor, ki lahko trajno poškoduje rastline in mikroorganizme.

Njegov svet rastlin

Njegove kreacije lahko na družabnih omrežjih spremljamo pod imenom Ville of plants. »To pomeni mesto rastlin.« Pri izbiri imena je bil spontan, želel je le nekaj z romanskim prizvokom. »In nekaj kar ponazarja svet rastlin, konec koncev tudi moj svet.« Tovrstni terariji so za Slovenijo nekaj novega, a glede na odziv smo tudi v Pomurju nestrpno čakali na nekaj takega. »Niti v sanjah si nisem predstavljal, da bodo tako priljubljeni. Tako Pomurci kot sledilci iz drugih regij so navdušeni. No, tak je vsaj moj občutek. Včasih se sprašujem, ali mi je resnično uspelo. Res neverjetno.«

Dašo dokazuje, da nikoli ni prepozno za uresničitev svojih sanj. Če smo vztrajni in pogumni, pa lahko svojo strast ali hobi nekoč spremenimo v posel. »Počasi, a premišljeno želim priti do zastavljenega cilja. Nekoč namreč želim v središču mesta odpreti lasten studio, svojo ustvarjalnico z raznimi rastlinami, tudi bonsaji. Pripravljal bi tudi delavnice za vse ljubitelje zelenja,« pove za konec pogovora. 

dašo-gomboc ville-of-plants rastlinski-terarij