vestnik

(KOLUMNA) Živjo Ana, Oblast je nazaj

Andrej Bedek, 1. 10. 2023
Popularno

A v vladnem uradu za komuniciranje se ne dajo: »Na družbenih omrežjih je bil odziv enormen, takšnega nismo pričakovali, tako da obljubljamo, da sledi nadaljevanje,« zatrjuje Petra Bezjak Cirman, vodja urada. Mar res potrebujemo nadaljevanje?

Še vedno se na domačem političnem parketu ni polegel prah po dokaj nenavadni čestitki predsednika vlade Roberta Goloba Ani Roš Stojan, dobitnici treh Michelinovih zvezdic. Ko je videoposnetek zakrožil po svetovnem spletu, je takoj poskrbel za različne odzive. Od ocen o primernosti takšnega posnetka – antropolog Dan Podjed je za 24 ur menil, da gre za klasično metodo »šlepanja na zvezde«, ki jo je v slovensko zabavno umetnost prvi vpeljal za mnoge kralj samopromocije Damjan Murko – do številnih zbadljivih komentarjev. Parodij na premierjev klic prav tako ne manjka. Naredila jo je celo ta trenutek prva dama dežele na sončni strani Alp Tina Gaber. »S kom pa ti že cel dan govoriš?« Svojega partnerja v posnetku ni mogla priklicati, ker je imel nenehno zasedeno telefonsko linijo.

Časnik Dnevnik, vest sicer ni preveč odmevala, je ob robu Golobove objave zapisal, da je v godlji, ki jo je zakuhal videoposnetek pogovora med premierjem in kuharsko zvezdnico, na površje priplavala nova predstavnica za odnose z javnostmi v kabinetu predsednika vlade, ki pa že dlje časa sodeluje z nagrajeno chefinjo. Med drugim ji je pomagala organizirati poročno slovesnost. A v vladnem uradu za komuniciranje se ne dajo: »Na družbenih omrežjih je bil odziv enormen, takšnega nismo pričakovali, tako da obljubljamo, da sledi nadaljevanje,« zatrjuje Petra Bezjak Cirman, vodja urada. Mar res potrebujemo nadaljevanje?

Oblast, moč in slava - Sidse Babett Knudsen
Iz serije Borgen
Sidse Babett Knudsen v vlogi Birgitte Nyborg

Medtem je nadaljevanje v obliki osmih delov četrte sezone dobila danska serija Borgen, v slovenskem prevodu Oblast (ob sobotah zvečer na TV SLO 1). Glavna protagonistka Birgitte Nyborg, ki jo vrhunsko upodablja Sidse Babett Knudsen, je v četrti sezoni še vedno zunanja ministrica. Serija ne bi mogla biti bolj aktualna: podnebne spremembe, okoljska politika, merjenje moči med Kitajsko in Ameriko, preigravanje scenarijev v Evropski uniji, nepredvidljivost ruske vlade in posledice kolonializma v sodobnem svetu. Serija tako išče odgovore na vprašanje, kako dolgo in za kakšno ceno naj politiki stojijo za svojimi ideali. Zgodba se v četrti sezoni še dodatno zaplete, ko delež v kanadskem podjetju, ki je odkrilo nahajališča nafte na Grenlandiji – otok, pod okriljem Danske –, kupi rusko podjetje, lastnik podjetja pa je dober prijatelj Vladimirja Putina. Kako aktualno! Mimogrede: danes je 585. dan vojne v Ukrajini.

V prvem delu prve sezone je bila Birgitte Nyborg Christensen predsednica majhne levosredinske politične stranke Zmerni, ki po tesnem izidu parlamentarnih volitev postane predsednica vlade. V začetku druge sezone se loči od moža in izbriše njegov priimek, v vlogi premierke pa jo spremljamo do konca druge sezone. Ko izgubi svoj položaj, postane poslovna ženska in javna govorka, v tretji sezoni pa se kot voditeljica nove politične stranke z imenom Novi demokrati vrne v politiko. Ob koncu tretje sezone prevzame položaj danske zunanje ministrice.

Serijo Borgen danes predvajajo v več kot 70 državah po svetu in je tako skoraj gotovo serija, ki je naredila politiko zanimivo tudi običajnim ljudem, in je serija, zaradi katere bi politiko lahko celo vzljubili. Tudi v Sloveniji? »Če je največji problem v državi pot ministrice v New York za 6000 evrov, potem živimo v srečni državi,« je rekel premier Golob. Ne, zaradi takih izjav in videoposnetkov slovenske politike ne moremo vzljubiti. Nam pa, kar je sicer v redu, lahko da precej gradiva za humor. Ampak še vedno nimamo ministra za zdravje, niti natančnih navodil, kako bo z odpravljanjem posledic katastrofalnih avgustovskih poplav, ali odgovora na vprašanje, kje so že lani napovedane reforme. Imamo pa: »Veš, da me imaš na svoji strani, kadar koli, samo reci.«

oblast politika serija robert-golob ana-roš