vestnik

Brez soočenja na sodišču: Mesec v tujini, Snežič zbolel

J.V., 9. 3. 2023
Sašo Švigelj
Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Slovenija

Minister preko svojega odvetnika sporoča, da krivde za žaljivo obdolžitev ne priznava. Tožba se nanaša na Meščevo izjavo, da je Snežič kriminalec.

Ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca kazensko preganja davčni strokovnjak Rok Snežič. Zaradi Meščevih besed, izrečenih na enem od televizijskih soočenj, da je Snežič kriminalec, mu očita žaljivo obdolžitev.

"Če pustimo to vlado na oblasti, nam Putinova Rusija kaže našo lastno prihodnost. Tja bomo prišli. Oligarhija, zbrana okrog neke politične klike, kjer bodo na veliki nogi živeli kriminalci, kakršen je Rok Snežič, ki je bil konec koncev na neki točki po mojih informacijah vpleten ne samo v kadrovanja nasploh, ampak tudi v kadrovanje Nacionalnega preiskovalnega urada. Človek, ki ima milijone, ki si lahko privošči drage plakatne akcije po državi, vozi se z avtomobilom znamke Maserati, dolžan je sodiščem milijone, pravi, da dobiva samo 372 evrov na mesec v gotovini od svoje žene. Ta človek je imel vpliv na kadrovsko politiko te vlade (Janeza Janše op. p.)," se glasi inkriminirana izjava.

Preobravnavni narok bi na ljubljanskem okrožnem sodišču moral potekati že sredi februarja, a Mesec po vzoru Janše obtožnice ni sprejel. Zdaj je očitno le pogledal v poštni nabiralnik, a je bil danes službeno odsoten v tujini. Na sodišču ga je zastopal odvetnik Marko Bobič. Ker je Mesec podal ugovor na obtožnico, se šteje, da krivde ne priznava, sodišče pa bo razpisalo glavno obravnavo. Za kaznivo dejanje, ki ga Snežič očita koordinatorju Levice, je sicer predpisana denarna kazen ali do pol leta zapora. Tudi Snežiča danes v hram pravice na Tavčarjevo ni bilo. Kot je pojasnil v telefonskem pogovoru za N1, na sodišče ni prišel zaradi zdravstvenih težav, zastopal pa ga je njegov odvetnik Goran Janžekovič.

rok snezic sta1
STA
Rok Snežič na sodišče ni prišel zaradi zdravstvenih težav.

Janžekovič je sodniku Marjanu Pogačniku predlagal vpogled v podatke sodišča v Banja Luki, kjer Snežič zadnja leta živi in službuje. Dokumentacija naj bi potrdila, da ni v nobenem kazenskem postopku in da mu ni prepovedan vstop v BiH. Ljubljansko sodišče je od Janžekoviča prejelo tudi listine, ki menda dokazujejo, da se je Snežič v Sloveniji vpisal v register lobistov, za kar je moral izkazati svojo nekaznovanost. "Z vsem tem dokazuje svojo nekaznovanost na območju Slovenije in BiH," je poudaril Janžekovič.

2023-01-27 13.43.36
necenzurirano.si
Mesčev zagovornik Bobič je spomnil na Snežičeve jumbo plakate.

Obramba pa vztraja, da besede kriminalec, oligarhija in klika, s katerimi je Mesec opisal Snežiča in njegovo delovanje, niso sporne. Ministrov odvetnik Bobič je v spis vložil nove dokazne predloge, predvsem medijske objave, s katerimi med drugim dokazuje, da je bil Snežič v Sloveniji že v več kazenskih postopkih in tudi že na prestajanju zaporne kazni, kjer je spoznal Janeza Janšo, kot tudi, da mu je bil prepovedan vstop v BiH. Bobič je v sodni spis uvrstil tudi zaslišanje Snežiča na parlamentarni komisiji, ki je preiskovala nezakonito financiranje političnih strank, ob čemer se je Snežiču očitalo, da naj bi sodeloval z Dijano Đuđić, sicer znano kot posojilodajalko stranki SDS. "Iz jumbo plakatov, ki jih je naročal Snežič, izhaja, da ima dostop do direktorjev in vodilnih v številnih javnih družbah, pri čemer se je v javnosti celo hvalil, da je sodeloval s politiki pri njihovem imenovanju in lahko uredi sestanek z njimi," je poudaril Bobič.