vestnik

Zadnji dan, da se odločijo, ali se bodo podali v boj za naskok na vodilni položaj v SD

G.G./STA, 19. 3. 2024
Robert Balen
Od glavnih favoritov za najvišja mesta v SD na tej fotografiji manjka le Tadej Beočanin.
Slovenija

Danes opolnoči se bo iztekel rok, do katerega lahko kandidati za vodstvene funkcije v stranki SD podajo soglasje h kandidaturi.

Da je podal soglasje h kandidaturi, je za STA doslej potrdil župan Ajdovščine Tadej Beočanin. Ta korak bo najverjetneje danes storil tudi vodja poslancev SD Jani Prednik, ki se je doslej že večkrat spogledoval z mestom na vrhu SD. Tik pred zadnjim kongresom, oktobra 2022 se je sicer odločil, da soglasja ne bo podal. Še pred tem je na kongresu leta 2020 izzval, sicer neuspešno, a vendarle s skoraj tretjinsko podporo delegatov, aktualno predsednico stranke Tanjo Fajon, ki vse od najave kongresa ostaja skrivnostna o svoji odločitvi glede vnovične kandidature. "Bom komentirala, ko se vrnem iz Bruslja in bodo postopki zaključeni," je v ponedeljek navedla za STA. Po načrtih bo svojo odločitev uradno sporočila v sredini izjavi za medije. Medtem naj bi svojo odločitev o vstopu v tekmo za mesto na čelu SD še vedno tehtala sedanji v. d. glavnega tajnika Matevž Frangež in minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. Prav tako odločitve še ni sporočil evropski poslanec Milan Brglez.

Je pa medtem več znanih kandidatov za štiri podpredsedniška mesta v stranki. Svojo vnovično kandidaturo sta že potrdila sedanja podpredsednika, evropski poslanec Matjaž Nemec in poslanka Meira Hot, prav tako predsednik Mladega foruma SD Luka Goršek.

Kot kaže, bo vse prej kot enostaven del kadrovske križanke SD izbira novega glavnega tajnika, ki bo stranko prevzel v bržkone nezavidljivem položaju.

Lista evidentiranih kandidatov za vsako od vodstvenih funkcij je sicer dolga. Za mesto predsednika oz. predsednico stranke je evidentiranih 22 kandidatov, za mesto glavnega tajnika 42, za štiri podpredsedniška mesta pa 56 kandidatov, za 16 voljenih članov predsedstva 188 kandidatov, za predsednika oz. predsednico nadzornega odbora 32 kandidatov, za člane nadzornega odbora pa 64 kandidatov. Ko bo znano, kdo je podal soglasje h kandidaturi, bo znana tudi kandidatna lista za volilni kongres, ki jo bo nato, predvidoma še v tem tednu, potrdilo tudi predsedstvo SD.

V SD se na aprislki volilni kongres podajajo po tistem, ko je stranko močno zatresla afera ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico iz njihove kvote Dominiko Švarc Pipan. Slednja je po večtedenskem razčiščevanju odstopila z ministrske funkcije, še pred tem pa izstopila iz stranke. S funkcije je odstopil tudi glavni tajnik SD Klemen Žibert.