vestnik

Športni prestop, kakršnih v Pomurju ne pomnimo: Najstnik iz Ljutomera v slovito Barcelono

Rok Šavel, 31. 7. 2023
KK Lotmerk
Jakobu Šiftarju je uspel sanjski prestop.
Šport

14-letni Jakob Šiftar iz Moravskih Toplic, sicer član Košarkarskega kluba Lotmerk, bo imel priložnost razkošni talent brusiti v evropskem košarkarskem gigantu. Pri štirinajstih letih je podpisal štiriletno pogodbo s slovito Barcelono.

Te dni, ko v Sloveniji narašča košarkarska evforija ob prihodu megazvezdnika Luke Dončića, ki se je priključil reprezentančnim pripravam na bližajoče se svetovno prvenstvo, se je v Pomurju zgodil športni prestop, kakršnih v pomurskem okolju nismo vajeni. Mlademu, šele 14-letnemu, košarkarju Jakobu Šiftarju iz Moravskih Toplic so se na stežaj odprla vrata vrhunske evropske košarke, kjer sta se med drugim kalila Marc in Pau Gasol ter številni drugi velikani svetovne košarke. Podpisal je namreč štiriletno pogodbo s slovito Barcelono, velikanom evropske košarke in aktualnim španskim prvakom, sicer največjim rivalom Reala, kjer je nase opozoril ravno Dončić, ki se je v Španijo preselil pred enajstimi leti, ko je bil star trinajst let.

jakob-šiftar, kk-lotmerk, prestop, barcelona
KK Lotmerk
Jakobu Šiftarju je uspel sanjski prestop.

jakob-šiftar, kk-lotmerk, prestop, barcelona
KK Lotmerk
Jakobu Šiftarju je uspel sanjski prestop.



Talentirani Jakob je prve košarkarske korake naredil v Murski Soboti pri Košarkarskemu klubu Radenski Creativ, kjer je igral od svojega osmega do dvanajstega leta, nakar je prestopil v prestolnico Prlekije – Ljutomer, v Košarkarski klub Lotmerk. V Ljutomeru je nastopal za selekciji U14 in U16, kjer je v dveh sezonah še dodatno razvil svoje košarkarsko znanje. V minuli sezoni je bil tako z naskokom najboljši strelec 1. lige U14 s povprečjem 42,2 točke na tekmo, navduševal pa je tudi na številnih turnirjih v soseščini, med drugim na European Youth Basketball League v Budimpešti, kjer je bil proglašen za najkoristnejšega igralca turnija (MVP). Njegove dobre predstave tako doma, kakor v tujini niso bile prezrte. Zanimanje za njegov talent so tako pokazali tudi priznani klubi in košarkarske akademije, med drugim Real iz Madria, Joventut Badalona in Ulm, a najbolj se je ogrela slovita FC Barcelona, kamor se je aprila odpravil na tridnevno preizkušnjo in testiranje. Špance je prepričal in dvoma več ni bilo – Katalonci so se odločili, da ga zvabijo med svoje vrste. Prekmurski talent, ki pri štirinajstih letih meri 195 centimetrov in igra na položaju 1-3, je v mesecu maju nastopil še na turnirju NBA Junior v Beogradu, kjer je igral za ekipo Sloveniji U14. Tudi v srbski prestolnici je pokazal zelo dobre predstave, saj so ga košarkarski skavti uvrstili med pet najbolj obetavnih košarkarjev na turnirju v letniku 2009. Še pred odhodom v Katalonijo, kjer bo tudi nadaljeval šolanje, pa bo med 16. in 20. avgustom nastopil na U-14 turnirju Slovenia Ball v Slovenj Gradcu, kjer bo zastopal slovenske barve.

Kot pravijo v njegovem zdaj že bivšem klubu KK Lotmerk iz Ljutomera, Jakob zelo dobro bere igro, ima odličen met in je izvrsten v igri ena na ena. "V Košarkarskem klubu Lotmerk smo zelo ponosni nanj. S tem prestopom smo dokazali, da se lahko z dobrim trenerskim kadrom tudi v majhnih sredinah opravi odlično delo," so sporočili iz kluba. Jakob se bo v Katalonijo, kjer bo imel vse pogoje, da poseže po zvezdah, preselil konec avgusta. Tam bo njegov nov dom slovita La Masia, v kateri svoj talent razvija okoli 100 športnikov različnih discplin.

KK Lotmerk
Jakobu Šiftarju je uspel sanjski prestop.
jakob-šiftar košarka prestop kk-lotmerk barcelona