vestnik

Incident v Fazaneriji: Eksplozija nogomet potisnila v ozadje

Robert Balantič, 19. 2. 2024
Aleš Cipot
Mura : Maribor
Šport

V 58. minuti prekmursko-štajerske klasike je bil nogomet potisnjen v ozadje. Krepko v ozadje. Še več, postal je nepomemben. Žal.

Detonacija pirotehničnega sredstva oziroma eksplozivnega telesa, ki je priletelo ob igrišče s tribune, ki so jo zasedle Viole, je poškodovala pet rezervnih igralcev Mure, ki so se ogrevali za vstop v igro, in kondicijskega trenerja črno-belih. Divjaško dejanje. Necivilizirano. Nekaj več kot tri tisoč gledalcev v Fazaneriji je bilo upravičeno zgroženih, pogojev za nadaljevanje derbija ni bilo več. Temu primerna je bila tiskovna konferenca. Po neprijetnih prizorih, ki jih na slovenskih stadionih nočemo več videti in jih je treba nujno izkoreniniti, sta pred sedmo silo stopila predsednik Mure Robert Kuzmič in poslovni direktor Maribora Bojan Ban.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor

Lahko bi se končalo tragično, na srečo se ni, toda incident v Fazaneriji je vnovično opozorilo, da je nekaj treba spremeniti. Naj bo zadnje! Od besed je treba nujno in naposled preiti h konkretnim dejanjem ter povleči jasno črto. Zelo jasno črto, da se tovrstna sprevržena in kriminalna dejanja, ki ogrožajo človeška življenja, ne bi več nikoli ponovila. Vsi, ki lahko k temu kakorkoli pripomorejo, se morajo potruditi izkoreniniti divjaštvo na slovenskih stadionih. Takoj in zdaj, da ne bo prepozno.
»Ta dogodek je žal prekinil nogometni praznik, ki jih na slovenskih zelenicah že tako vidimo redko. Bila je prelepa kulisa. Spodbujam navijanje in zagovarjam tudi določeno napetost, tenzije, ki so v športu pač prisotne. To daje vsemu skupaj dodaten čar, ampak to je šlo daleč čez razumljivo mejo. Ne razumem, kako lahko to kdo sploh spravi na tribuno ob vseh pregledih, ki se opravljajo. Najbolj žalostne so seveda poškodbe igralcev in člana strokovnega vodstva, to je črni madež na slovenskem nogometu,« je uvodoma povedal prvi mož Mure Robert Kuzmič.
»Globoko obžalujemo ta dogodek. Dejstvo je, da je Mura naš prijateljski klub, še vedno smo pretreseni. To je dejansko šlo prek meja. Upam, da bodo pristojni organi našli krivca in ukrepali tako, kot se mora. Opravičujemo se in obžalujemo dogodek,« pa se je odzval poslovni direktor vijoličastih Bojan Ban.



Dve hudi telesni poškodbi, štiri lažje

Najhuje sta jo skupila Tilen Ščernjavič in Niko Kasalo, zdravniško oskrbo so potrebovali še Žiga Laci, Robert Čakš, Luka Turudija in kondicijski trener Gal Ribič. »Ko je zdravniška služba razkrila, kakšno je njihovo stanje, je bila nemudoma sprejeta odločitev o prekinitvi tekme,« je pristavil predsednik soboškega prvoligaša. Policija, ki je sporočila, da je varovanje skrbelo več kot 150 mož postave, je na sinočnji tiskovni konferenci pojasnila, da gre pri dveh igralcih za domnevno hudi telesni poškodbi, pri preostalih štirih za lažje.
Samo po sebi se kakopak zastavlja vprašanje, kako preprečiti tovrstne incidente, kako objestnežem stopiti na vrste. »Če bi vedeli, bi bili prvi, ki bi poskušali to zajeziti, a ne smemo vseh ljudi metati v isti koš. Še enkrat bom ponovil, da obžalujemo dejanje, hkrati verjamemo, da bodo fantje čim hitreje okrevali. To seveda ne spada na igrišča. Ali gre za iskanje pozornosti ali kaj drugega, ne vem. Gre pa za pereč problem, ki bi ga pristojne službe morale rešiti,« je odvrnil Bojan Ban. »Maribor si že dolgo prizadeva ukvarjati se z navijači. Enkrat bolj uspešno, enkrat manj uspešno. So pozitivni, pogosto so naš 12. igralec in so nas spodbujali, ko nam ni šlo, ampak takšen dogodek meče madež na klub, ki postori marsikaj v zvezi z ohranjanjem mirnosti na domačih tekmah. Hkrati upam, da to prijateljskih odnosov med nami in Muro ne bo skrhalo,« je nadaljeval poslovni direktor prvoligaša iz Ljudskega vrtu. Pozneje sta se oba kluba oglasila še s posebnima sporočiloma za javnost.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor



Maribor: Obžalujemo in obsojamo

»Do 57. minute prijetno nogometno popoldne, s podobo stadiona, ki je do tedaj pomenila novo poglavje promocije slovenskega prvoligaškega tekmovanja, je žal dobilo črni madež. Uporaba pirotehničnih sredstev, ki je šla čez mejo in privedla do poškodbe nogometašev Mure ter članov strokovnega štaba, je zasenčila ves trud vseh udeležencev na igrišču ter prizadevanj, da bi spremljali nogometni praznik. V pričakovanju tekme namreč ni bilo prisotnih nobenih nesoglasij ali morebitnih tenzij, kar bi lahko vplivalo na početje skupin ali posameznikov. Napovednik dvoboja je bil z obeh strani spoštljiv, le z izpostavljeno nogometno tematiko, prav tako ni bilo razgretih strasti med navijaškima skupinama.
Z NŠ Mura imamo že dolga leta prijateljske, zgledne odnose. Zato neprijeten dogodek za nas pomeni še večje razočaranje. Ob medsebojnih pogovorih po nedokončani tekmi smo gostiteljem izrekli globoko obžalovanje ob igrišču in v klubskih prostorih, poslovni direktor Bojan Ban je v imenu NK Maribor stopil pred mikrofone v družbi predsednika domačega kluba Roberta Kuzmiča ter obsodil objestno, nevarno početje, ki je privedlo do predčasnega zaključka tekme.
Po športni plati so zadeve šle v želeno smer, naše moštvo je vodilo z 2:0 in se približevalo uresničitvi tekmovalnega cilja. Žal pa je početje na tribunah onemogočilo, da dočakamo razplet na igrišču.
Incident obžalujemo in ostro obsojamo. Dogodka, kot se je zgodil v Murski Soboti, ne pomnimo in upamo ter verjamemo, da se več nikdar ne bo. Igralcem in članom NŠ Mura, ki so utrpeli poškodbo med pokom ob robu igrišča, želimo uspešno, čim hitrejše okrevanje. Z željo, da se v prihodnje znova pomerimo le v športnem boju na igrišču in brez prisotnosti dejavnikov, ki ne spadajo na stadione ter nimajo nobene skupne točke z nogometom,« so zapisali pod Kalvarijo.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor


Mura: Dogodek, ki ne sodi na nogometna igrišča

»V Fazaneriji smo bili priče nogometnemu prazniku, ki je na tribune privabil lepo število gledalcev. Ti so poskrbeli za kuliso, ki je v slovenskem nogometnem prostoru prej izjema kot pravilo. Na žalost pa se je vse skupaj izrodilo v dogodek, ki bi se lahko končal tragično. V 58. minuti srečanja je med naše nogometaše, ki so se ogrevali ob terenu, priletelo eksplozivno telo in poškodovalo pet igralcev ter kondicijskega trenerja. Začasna izguba sluha, močni glavoboli, opekline po nogah pri dveh nogometaših so zgolj nekatere od posledic tega dejanja. Vseh šest je moralo po pregledu na soboški urgenci na nadaljnje preiskave v UKC Maribor. Na tem mestu se je treba vprašati, ali se bomo zaradi določenih posameznikov morali odslej bati za zdravje tako nogometašev, kot navijačev. V bližini dogodka se je nahajal tudi eden izmed pobiralcev žog, ki je v strahu zapustil igrišče. Na mestu je vprašanje, kako bomo navijače, predvsem tiste, ki pridejo z otroki, lahko prepričali, da je nogomet lepa stvar? Na tak način težko. Verjamemo, da bo NZS v tem primeru primerno in ostro ukrepala ter pokazala ničelno toleranco do tovrstnih ekscesov. Vsi v klubu smo globoko pretreseni nad dogodkom, ki bo žal še dolgo časa zaznamoval slovensko nogometno sceno,« pa so sporočili Sobočani.

Robert Kuzmič: "Spodbujam navijanje in zagovarjam tudi določeno napetost, tenzije, ki so v športu pač prisotne. To daje vsemu skupaj dodaten čar, ampak to je šlo daleč čez razumljivo mejo. Najbolj žalostne so seveda poškodbe igralcev in člana strokovnega vodstva, to je črni madež na slovenskem nogometu."

Bojan Ban: "Globoko obžalujemo ta dogodek. Dejstvo je, da je Mura naš prijateljski klub, še vedno smo pretreseni. To je dejansko šlo prek meja. Upam, da bodo pristojni organi našli krivca in ukrepali tako, kot se mora. Opravičujemo se in obžalujemo dogodek."

NK Mura skozi čas
Izjavi Roberta Kuzmiča in Bojana Bana
nš-mura nk-maribor incident derbi