vestnik

(EURO 2020) To so skupine, prizorišča, najdražji nogometaši in poslastice tega vikenda

Vestnik, 11. 6. 2021
Arhiv
Čakanje je konec. Pričenja se EURO 2020.
Šport

Z večerno tekmo med Turčijo in Italijo (ob 21. uri) se začenja težko pričakovano evropsko prvenstvo v nogometu, ki je bilo lani zaradi pandemije prestavljeno na letošnje poletje. Vrhunec bo doživelo točno čez en mesec, ko bo London gostil veliki finale.

Na EURU 2020 bo tekmovalo 24 ekip, razdeljenih v šest skupin. Skupino A, ki jo sestavljajo Italija, Švica, Turčija in Wales bosta gostila olimpijska stadiona v Rimu in Bakuju. Belgija, Danska, Finska in Rusija se bodo pomerile v skupini B, igrale pa bodo na stadionu Krestovski v Sankt Peterburgu in stadionu Parken v Köbenhavnu. V skupini C se bodo med seboj udarile Avstrija, Nizozemska, Severna Makedonija in Ukrajina, prizorišči dvobojev pa bosta Arena Johan Cruyff v Amsterdamu in nacionalna arena v Bukarešti. Južni sosedi Hrvati skupaj s Čehi, Angleži in Škoti tvorijo skupino D, nogometaši bodo igrali pred gledalci na londonskem Wembleyu in stadionu Hampden Park v Glasgowu. V skupini E so reprezentance Poljske, Slovaške, Španije in Švedske, ki bodo gostovale na stadionu La Cartuja v Sevilli in stadionu Krestovski v Sankt Peterburgu. Prizorišče, ki je najbližje nam, je Arena Puskas v madžarski prestolnici, in bo skupaj z Allianz Areno v Münchu gostila skupino F, v kateri so zadnji evropski prvaki Portugalci ter Francozi, Nemci in Madžari. 

puskas arena
Profimedia
Puskas Arena v Budimpešti bo lahko polno zasedena.

Največ navijačev bo lahko sprejela Arena Puskas s kapaciteto 67.215, kjer je dovoljena polna zasedenost. Stadion Parken bo gostil najmanj navijačev, in sicer 11.236 ljubiteljev nogometa, dovoljena zasedenost stadiona je od 25 do 33 odstotkov. 

Katere nogometne poslastice nas čakajo ta vikend?

EURO 2020 bosta otvorili Turčija in Italija, jutri in v nedeljo pa bodo na sporedu po tri tekme. 

Sobota

- ob 15. uri Wales – Švica (Baku)

- ob 18. uri Danska – Finska (Köbenhavn)

- ob 21. uri Rusija – Belgija (St. Peterburg)

Nedelja

- ob 15. uri Anglija – Hrvaška (London)

- ob 18. uri Avstrija – Severna Makedonija (Bukarešta)

- ob 21. uri: Nizozemska – Ukrajina (Amsterdam)

euro 2020 maskota
Profimedia
Maskota evropskega prvenstva v nogometu je Skillzy, ljubitelj uličnega nogometa, ki obožuje freestyle. Njegovo ime je izpeljano iz besede "skill" oziroma slovensko spretnost.

Najdražji nogometaš je ...

... Francoz Kylian Mbappe, sicer član Paris Saint Germaina, ki je vreden 160 milijonov evrov. Na 120 milijonov je ocenjen Harry Kane, angleški reprezentant in član Tottenhama. Tretje mesto in vrednost sto milijono evrov pa si delijo Jadon Sancho (Borrusia Dortmund), Kevin De Bruyne (Manchester City) in Romelu Lukaku (Inter). 

Med reprezentancami je najdražja Anglija (1.270.000.000 evrov), sledita Francija (1.030.000.000 evrov) in Nemčija (936.500.000 evrov).

Uniforia odraža vseevropski duh tekmovanja UEFA EURO 2020
Arhiv
Uradna nogometna žoga EURA 2020.

euro-2020 nogomet tekme spored prizorišča