vestnik

(FOTO) Danes je v Fazaneriji umrl nogomet, huligani iz Maribora poškodovali igralce Mure

ABE, 18. 2. 2024
Aleš Cipot
Mura : Maribor
Šport

Divjanje organizirane navijaške skupine iz Maribora zasenčilo dogajanje na tekmi med Muro in Mariborom.

Pet poškodovanih igralcev Mure (med njimi so domnevno poškodbe v obliki opeklin in poškodb sluha utrpeli Tilen Ščernjavič, Žiga Laci in Niko Kasalo) in član strokovnega štaba kluba iz Fazanerije je posledica eksplozije pirotehničnega sredstva (t. i. topovskega udara), ki so ga na zelenico vrgli pripadniki navijaške skupine Viole v 58. minuti tekme med Muro in Mariborom. Ker gostujoči navijači nato niso upoštevali odločitve obeh vodstev kluba, delegata in vodje varovanja, da naj zapustijo svoj sektor na stadionu, je delegat Vlado Močnik tekmo prekinil v 58. minuti. Glavni sodnik David Šmajc je še prej obe enajsterici poslal v slačilnice. Kakšna bo usoda tekme in divjanja navijaške skupine Viole, ki so tudi po pozivu nadaljevali z metanjem pirotehnike, še ni znano. Zadnjo besedo bo imela NZS. Maribor bi lahko tekmo za zeleno mizo izgubil s 3 : 0.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor

To naj bi bil nogometni praznik na Fazaneriji, saj je Mura začela s slavljenjem svoje 100-letnice Mure, njeni nogometaši so za to nastopili v prav posebnih (retro) dresih. Do prekinitve so bili Mariborčani boljši, za vodstvo za 2 : 0 sta poskrbela v 16. minuti Josip Iličić in v 40. minuti Hilal Soudani. Že v prvem polčasu pa so se gostujoči navijači »izkazali« s prižiganjem bakel in žaljivim skandiranje. Med drugim so prav, ko je bila tekma prekinjena, razvili transparent Menjamo baker za karte.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor

Viole so namreč na družabnih omrežjih zapisale, da so zaradi odločitve policije za derbi prejele manj vstopnic, kot so jih pričakovale. Med drugim so sicer ob svojem standardnem prostoru bili navijači Maribora nameščeni tudi med navijači Mure na južni tribuni. Ob policistih iz Murske Sobote so tekmo varovali še njihovi kolegi iz Maribora in Novega mesta. Toda tudi tri posebne enote policistov, posebej izurjene za obvladovanja navijaških strasti, niso mogle vzpostaviti redu, tudi zato je bila tekma prekinjena.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor

Ban se opravičuje

Kot poroča na svojem FB profilu NK Mura skozi čas, je po tekmi že potekala skupna tiskovna konferenca Roberta Kuzmiča in Bojana Bana, predsednika Mure in direktorja Maribora. »Šest Murinih akterjev je bilo poškodovanih. Najbolj sta jo skupila Ščernjavič in Kasalo, ki praktično nič ne slišita in sta močno poškodovana. Eden od njiju ima tudi opekline. Kuzmič je globoko pretresen, Ban pa se opravičuje. Po prvih informacijah bosta oba odsotna najmanj šest tednov. Postavlja pa se vprašanje o hendikepiranosti Mure na naslednjih tekmah,« piše na njihovem FB profilu.

417687074_739388991504816_7443275916053767311_n
NK Mura skozi čas
Izjavi Roberta Kuzmiča in Bojana Bana

Domači navijači so kljub napadu na svoje igralce ohranili mirno kri, za kar jim lahko le čestitamo. Viole so se pred tekmo zbrale ob Expanu na Soboškem jezeru, od koder so jih policisti pospremili do Kopališke ulice in stadiona. Domači Black Gringosi so se zbrali na običajnem mestu na Trgu zmage. O tem, kakšne ukrepe so izrekli policisti pred, med in po tekmi, smo vprašali Suzano Rauš, tiskovno predstavnico Policijske uprave Murska Sobota. Odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

mura, maribor
Aleš Cipot
Mura : Maribor

Kako se varujejo tekme?

Kako se sploh varujejo dogodki, kjer pričakovati množično kršitev javnega redu in miru, kot se je to zgodilo danes na Fazaneriji? »Varovanje nogometnih tekem predpisujejo kriteriji varovanja Nogometne zveze Slovenije ali mednarodne nogometne zveze. Kriteriji določajo najmanjše število potrebnih varnostnikov, se pa to število lahko poveča v primeru pričakovanja izgredov ali ko se pričakuje večje število navijačev problematičnih klubov. Organizacija varovanja je v domeni tako domačega organizatorja kot varnostne službe in policije, torej v dogovoru in trdnem sodelovanju. Če se pričakuje tudi povečana možnost izgredov, kršitev javnega reda ali kaznivih dejanj, se temu primerno organizira tudi lokalna policija, po potrebi pa se aktivira posebna policijska enota,« za Vestnik.si odgovarja Zoran Kuhanec, varnostni menedžer in predstavnik varnostne službe, ki tudi sama varuje prireditve.

Aleš Cipot
Mura : Maribor
mura maribor derbi policija