vestnik

(FOTO) Žvižej, Čontala in Brankovičeva nagovorila mlade športnike

Vestnik.si, 22. 2. 2022
Aleš Cipot
Športajmo in berimo
Šport

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so v sklopu nacionalnega projekta Športajmo in berimo gostili nekdanjo biatlonko Tadejo Brankovič, nekdanjega rokometaša in sedanjega trenerja Rokometnega kluba Maribor Luko Žvižeja in trenerja Nogometne šole Mura Damirja Čontalo.

Športajmo in berimo je medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki, nosilec katerega je Mariborska knjižnica, aktivnosti pa potekajo skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije - Združenjem športnih zvez. Goste sta v Murski Soboti pozdravili direktorica PiŠK Klaudija Šek Škafar in koordinatorica projekta v Mariborski knjižnici Sabina Fras Popovič. Prva je izpostavila, da je vodilo programa povezati mlade in vrhunske športnike ob pogovoru, branju in knjigi, druga pa izpostavila nekaj knjig in navzoče, med njimi so bili dijaki športnega programa Gimnazije Murska Sobota, že uvodoma pozvala, da razmislijo, katero zanimivo vprašanje postaviti športnikom.

športajmo-in-berimo, knjižnica
Aleš Cipot
Športajmo in berimo

Pogovor je vodil Mario Čep, ki je goste povprašal o začetkih športne poti, vrhuncih te in o tem, kaj počnejo sedaj. Brankovičeva se je spomnila svojih štirih nastopov na olimpijskih igrah in spregovorila tudi o knjigi Peta olimpijada, v kateri opisuje tudi borbo z rakom, Žvižej svojih uspehov v slovenski rokometni reprezentanci ter časov, ko je igral za špansko Barcelono, Čontala pa je več povedal o tem, kakšne cilje ima Mura v preostanku sezone, kako se spopada s pritiskom javnosti in kako je zašel v trenerske vode.

športajmo-in-berimo, knjižnica
Aleš Cipot
Športajmo in berimo

športajmo-in-berimo, knjižnica
Aleš Cipot
Športajmo in berimo

Program Športajmo in berimo ima izhodišča v nacionalni strategiji za razvoj bralne pismenosti za obdobje 2019-2030, praktična izhodišča za oblikovanje pa izhajajo iz večletnega sodelovanja Hokejskega drsalnega kluba Maribor in Mariborske knjižnice pri nagrajenem programu za uvedbo inovativnih storitev za uporabnike Hokejska bralna postava. 

Ciljana skupina programa so mladostniki med 15. in 19. letom starosti, ki večino svojega prostega časa namenijo športu. Podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da ima v življenju mladih šport pomembno mesto, saj se 55 odstotkov moških in 53 odstotkov žensk z njim ukvarja vsaj enkrat tedensko. Takoj za športom sledi branje, 45 odstotkov pripadnikov te starostne skupine namreč letno prebere več kot pet knjig, potem pa še internet, družabna omrežja in komunikacija preko interneta. 

športajmo-in-berimo, knjižnica
Aleš Cipot
Športajmo in berimo

športajmo-in-berimo, knjižnica
Aleš Cipot
Športajmo in berimo

PIŠK luka-žvižej damir-čontala tadeja-brankovič