vestnik

Kako na situacijo v Fazaneriji gleda športni direktor Mure?

Robert Balantič, EkipaSN, 24. 2. 2023
Aleš Cipot
»Ne gre nam, to je dejstvo. Ne vemo natančno, zakaj je tako, iščemo razloge. Kot da bi se nekaj zarotilo proti nam. Kot da nam nekaj noče dati, kar bi lahko ali morali dobiti. Marsikaj nam ne uspeva. To moramo obrniti. Če ne drugače, na silo. Nekako pač,« je odvrnil Denis Rajbar.
Šport

»Stanje ni dobro, tega se zelo dobro zavedamo. Pričakovali smo več točk,« je jasen.

Optimisti bi po torkovem remiju Mure in Tabora iz Sežane rekli, da imajo črno-beli točko več, kot so jo imeli pred tekmo, kar po zaostanku dveh golov niti ni slabo, a navijačev tovrstno razmišljanje ne pomiri. Prevladuje razočaranje, vse več je nejevolje, večina jih s prstom kaže na trenerja. Vidijo ga kot problem, ki je kriv za nastale razmere, odgovornosti za šest zaporednih preizkušenj brez zmage vsekakor ne more ubežati. »Vedno je odgovoren trener,« se zaveda Damir Čontala, v nadaljevanju je spregovoril o svojem nadaljnjem statusu. »O tem odločajo moji nadrejeni. V popolnosti sprejemam odgovornost, jaz sem odgovoren za ekipo. Na zadnjih šestih tekmah imamo štiri remije in dva poraza, kar je daleč od pričakovanj. Povrhu so nam na začetku spomladanskega dela prvenstva nekateri drugi rezultati šli na roko. Ob malce boljšem uvodu bi že lahko nadoknadili jesenski zaostanek in bili na mestih, ki vodijo v Evropo. Še vedno smo blizu, vendar to nedvomno ni to, kar smo si želeli. Ekipe so izenačene, vsaka tekma je težka, ampak za uresničitev ciljev bomo morali zmagovati v nizu. Ne bo lahko, toda želja in upanje seveda ostajata.«




Alarmi zvonijo, ampak ...


Te besede nedvoumno razkrivajo, da bo glas ljudstva ostal neuslišan. O odstopu ne razmišlja in kljub temu, da alarmi zvonijo vse glasneje, glavni igralec zgodbe verjame, da lahko z ekipo krivuljo še vedno obrne navzgor. In še vedno čuti tudi zaupanje igralcev, čeprav je včasih videti, da ni tako oziroma mu ne sledijo (več) v zadostni meri. »Da, čutim ga. Imeli smo veliko pogovorov. Igralci verjamejo nam, strokovnemu vodstvu, mi verjamemo v njih. Ne morem jim očitati, da ne bi trenirali na vso moč, da se ne bi trudili ali da se ne bi dobro odzivali. Da smo se znašli v takšnem položaju, je na prvem mestu moja odgovornost, delno tudi fantov, ampak dokler bom imel njihovo zaupanje, dokler bom videl, da na treningih na pravšnji način sprejemajo informacije in si jih po najboljših močeh ter v čim večji meri prizadevajo uresničevati, do tedaj upanje ostaja. Oziroma verjamem v to, da lahko obrnemo potek dogodkov,« pravi Damir Čontala.

mura, aluminij, kidričevo, navijači, muraši
Aleš Cipot
»Vedno je odgovoren trener,« se zaveda Damir Čontala.


Ne vem, če je to rešitev


Vse oči so uprte v vodstvo kluba. V vodilni dvojec! Kako se bosta odzvala predsednik Robert Kuzmič in športni direktor Denis Rajbar? To je vprašanje, ki vznemirja ljubitelje nogometa na ravnici, ponujamo odgovor. »Stanje ni dobro, tega se zelo dobro zavedamo. Pričakovali smo več točk,« je bil nejevoljen snovalec kadrovske politike. Kaj je narobe, kako se rešiti iz nastalega položaja? »Ne gre nam, to je dejstvo. Ne vemo natančno, zakaj je tako, iščemo razloge. Kot da bi se nekaj zarotilo proti nam. Kot da nam nekaj noče dati, kar bi lahko ali morali dobiti. Marsikaj nam ne uspeva. To moramo obrniti. Če ne drugače, na silo. Nekako pač,« je odvrnil Denis Rajbar.


Vprašanju o tem, ali v klubu razmišljajo o spremembi na vroči klopi, se kajpada ni mogel izogniti. »Ne vem, če je to rešitev. Najlažje je zamenjati, ampak to za seboj potegne ogromno stvari. In ne vem, če je pravi čas za takšno potezo. Do zadnjega atoma moči se bomo borili, da bi se spet uvrstili v Evropo. To ostaja cilj in še vedno verjamem, da je dosegljiv, a če nam morda ne bi uspelo, to ne bi pomenilo konca sveta. To za klub ni usodnega pomena. Naša strategija je vzgoja mladih igralcev in menim, da je Damir pravi za to. Ustreza temu, kar želimo. Težko je najti trenerja, ki bi bil sposoben v zadostni meri slediti klubski filozofiji. Mislim, da tujec tega ne more. Njega zanima izključno in samo rezultat za vsako ceno, kar je seveda legitimno, ampak naši cilji so večplastni. Ne smemo spregledati, da je Tia Cipota 'naredil' Damir, da je 'naredil' Kaija Cipota v vlogi branilca ... Za prestop mlajšega v Spezio smo dobili milijon, hkrati se lahko iz tega naslova nadejamo še nekaj dodatnih finančnih sredstev, kar je pomembno za stabilnost kluba, ki ji posvečamo veliko pozornost. Morda je to pomembnejše, kot eno mesto na lestvici. Dokler bova na zdajšnjih položajih jaz in Robi, se ne bo zgodilo, da bo Mura končala, kot se je dogajalo v preteklosti. V prihodnosti bodo klubi preživeli vse težje,« je razmišljal športni direktor. »Je pa jasno, da je trenerski posel takšen, da nikoli ne veš, kaj se lahko pripeti. A še vedno verjamem, da imamo dobro ekipo. Navsezadnje smo to kljub porazu potrdili v Celju, tudi začetek proti Taboru je bil obetaven, z Radomljami smo bili zares katastrofalni.«

Vse to ne spreminja dejstva, da so navijači razočarani. »Razumem, da so, razumem njihovo nezadovoljstvo. Rezultati niso takšni, kot bi si želeli, kot smo pričakovali, ampak v klubu poskušamo gledati širšo sliko. Seveda pa so rezultati izjemnega pomena. Če so dobri, je vse lažje in vsi skupaj se moramo ter se bomo trudili, da bi bili v prihodnje uspešni,« je še povedal Denis Rajbar.

nš-mura damir-čontala denis-rajbar