vestnik

Madžari trdijo, da naj bi v kvalifikacijah za nogometno EP lahko uporabljali zastavo Velike Madžarske, UEFA navedbe zanika

Vestnik.si, STA, 22. 3. 2023
Profimedia
UEFA in Fare sta madžarskim navijačem na tekmah svoje reprezentance v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji dovolila uporabo zastave takoimenovane Velike Madžarske.
Šport

Evropska nogometna zveza (UEFA) in organizacija Nogomet proti rasizmu v Evropi (Fare) sta madžarskim navijačem na tekmah svoje reprezentance v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji dovolila uporabo zastave takoimenovane Velike Madžarske, srbska tiskovna agencija Tanjug povzema sporočilo madžarske nogometne zveze.

Na madžarski zvezi pišejo, da so o uporabi zastave, na kateri so po mnenju Madžarske vrisane starodavne državne meje, povprašali na Uefi in pri Fare. Obe organizaciji naj bi ocenili, da ne gre za simbol s politično vsebino in je zato razvijanje take zastave na tekmah dovoljeno. Kot še pravijo v Budimpešti, mnenje Uefe in Fare velja le za zastavo, nikakor pa to avtomatično ne velja za morebitne dodatne napise in simbole ter navijaške pesmi in skandiranja. Zastava ima vrisan zemljevid starodavne Madžarske, na katerih so tudi območja, ki danes pripadajo Srbiji, Romuniji, Ukrajini, Hrvaški, Slovaški, Avstriji in tudi Sloveniji.


Na trditve madžarske zveze se je hitro odzvala Uefa, ki je na naslov madžarske zveze in v javnost poslala sporočilo, s katerim je razkrila, da uporabo takšne zastave nikoli ni dovolila. Še več, če se bo takšna zastava pojavila na tribunah v kvalifikacijah, potem Madžarom grozi kazen. "Na naše presenečenje smo v medijih zasledili trditve, da je Uefa dovolila uporabo zastave Velike Madžarske. Želimo razbliniti vse dvome in sporočiti, da Uefa takšnih zastav oziroma transparentov ni odobrila in jih ne dovoljuje. Uporaba teh simbolov ni dovoljena, v primeru uporabe pa lahko sledijo disciplinski ukrepi," je v sporočilu za javnost zapisal generalni sekretar Uefe Theodore Theodoridis in madžarski nogometni zvezi svetoval, naj naredijo vse, da bi se izognili uporabi teh simbolov na tekmah pod okriljem Uefe.

Madžarska se bo v kvalifikacijah za EP pomerila s Srbijo, Črno Goro, Bolgarijo in Litvo. Prvi nasprotniki bodo 27. marca Bolgari.

nogomet sta