vestnik

Na klop ŽNK Mura Nona bo sedel stari znanec ženskega nogometa

Robert Balantič, EkipaSN, 27. 6. 2023
Loris Cipot
Za Muro je nadvse uspešna sezona, v kateri so se črno-bele veselile dvojne krone, a je bila hkrati tudi nadvse turbulentna. Ekipo so vodili trije trenerji, zdaj se na klop vrača znani obraz.
Šport

Za Muro je nadvse uspešna sezona, v kateri so se črno-bele veselile dvojne krone, a je bila hkrati tudi nadvse turbulentna. Ekipo so vodili trije trenerji, zdaj se na klop vrača znani obraz. Uradne potrditve resda še ni, vendar je jasno, da bodo murašice v prihajajočem obdobju igrale pod vodstvom Bojana Jančarja.

Za črno-bele iz Fazanerije se je pretekla sezona razpletla po želenem scenariju. Z dvojno krono! Jasno sklepanje pravi, da bi moralo vse potekati kot po maslu, toda resnica je vendarle nekoliko drugačna. Dogajanje je bilo turbulentno, kar navsezadnje zelo nazorno razkriva podatek, da so ekipo vodili trije trenerji. Dekleta je v novo tekmovalno obdobje popeljal Zlatko Gabor, a zelo kmalu ga je premamila ponudba Olimpije. Uradno so se mu vodilni možje na ravnici zahvalili za sodelovanje, saj se je brez njihove vednosti pogovarjal za selitev v prestolnico, ki bi se zgodila tako ali drugače. Nakar je vodstvo kluba poskrbelo za presenečenje in za njegovega naslednika imenovalo Amirja Karića. Nekdanji reprezentant se je prvič od blizu srečal z ženskim nogometom, ki ga je sicer spremljal zaradi hčerke, toda najpomembnejše je kakopak spoznanje, da so bili rezultati na želeni ravni. Evropska zgodba se sicer ni razpletla po želenem scenariju, a doma je Mura rušila vse pred seboj in v prvenstvu krepko pobegnila največji rivalki Olimpiji. Zdelo se je, da v prekmurskem nogometnem hramu prevladuje idila, nakar je kot strela z jasnega udarilo, da nekoč odlični levi bočni branilec s svojimi varovankami ni na isti valovni dolžini, in moral se je posloviti. Odšel je tudi z obtožbami zaradi takrat že nekdanjih delodajalcev in v končnici sezone je moral po kostanj v žerjavico klubski človek Robert Berendijaš, svoje poslanstvo je opravil brezhibno. Sobočanke so pod njegovo taktirko osvojile obe lovoriki, naslov prvakinj so proslavile pred 1290 gledalci, kar je rekordni obisk ženskih tekem na sončni strani Alp.

žnk-mura-nona, primorje-gaia-naturelle
Loris Cipot
Priprave na novo sezono se bodo začele v petek.


Pogovarjali so se s Slovakom

»Dežurni gasilec« je že med slavjem razkril, da ne bo ostal na vroči klopi in se bo znova lotil dela v mlajših selekcijah. Nedolgo zatem pa je v javnost pricurljala informacija, da naj bi vodenje Mure prevzel 32-letni slovaški strokovnjak Martin Masaryk, ki je bil zadnja tri leta trener praške Sparte. Dogovor o sodelovanju naj bi bil tako rekoč že sklenjen, toda vmes se je nekaj zapletlo in posel, za katerega so bili mnogi prepričani, da je »zapečaten«, se je sfižil, zaradi česar so bili v Fazaneriji razumljivo prisiljeni iskati novo rešitev. Potrditve resda še ni, a našli so jo v domačem okolju. Po naših informacijah bo novi trener Bojan Jančar, ki ga prekmurskim ljubiteljem nogometa pač ni treba posebej predstavljati. Nekoč je že nadvse uspešno vodil najboljši slovenski ženski kolektiv, in če se malce pošalimo, se potemtakem vrača na »kraj zločina«, čeprav je takrat pod njegovo taktirko igralo Pomurje, osnovna barva pa je bila rumeno-modra. V pretekli sezoni je vodil Bakovce v 1. članski ligi MNZ Murska Sobota. Poslej se bo torej znova posvetil pripadnicam nežnejšega spola.

slavnostna-akademija, šnk-bakovci, bakovci, klubski-nogomet
Aleš Cipot
Bojan Jančar je v pretekli sezoni vodil Bakovce v 1. članski ligi MNZ Murska Sobota.


Zbor in ogled žreba

Mura naj bi ga kot novega (starega) trenerja predstavila v petek, ko se bodo igralke po daljšem poletnem oddihu znova zbrale ter začele priprave na prihajajočo sezono, v kateri bodo cilji prav tako zelo ambiciozni, vendar se na igrišče še ne bodo odpravile. Spoznale se bodo z Bojanom Jančarjem, ki bo hkrati predstavil podroben načrt pripravljalnega obdobja, nakar bo sledil skupen ogled žreba skupin prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakinj, ki bo potekal na sedežu Uefe v Nyonu. Udeležila se ga bosta Dejan Škerlak in Smiljan Fekonja. V soboto pa se bo začelo zares, Špela Kolbl in soigralke bodo ritem treningov začele z dvojnim programom.
K temu dodajmo, da bo 1. SŽNL v sezoni 2023/24 sestavljalo devet ekip. Za točke se bodo potegovali Mura, Olimpija, Radomlje, Ljubljana, Cerklje, Primorje, Krim, Gažon in Drava.

Ekipe v 1. krogu kvalifikacij za ligo prvakinj
St. Pölten (Avstrija), Glasgow City (Škotska), BIIK Shymkent (Kazahstan), Benfica (Portugalska), Zürich (Švica), Ajax (Nizozemska), Vllaznia (Albanija), Spartak Subotica (Srbija), Anderlecht (Belgija), SFK 2000 (Bosna in Hercegovina), Køge (Danska), Vorskla Poltava (Ukrajina), Apollon Ladies (Ciper), Gintra (Litva), Valur (Islandija), Ferencvaros (Madžarska), U Olimpia Cluj (Romunija), MURA (SLOVENIJA), Dinamo Minsk (Belorusija), Breznica (Črna gora), Brann (Norveška), PAOK (Grčija), Osijek (Hrvaška), Flora (Estonija), Racing Union (Luksemburg), KuPS (Finska), Birkirkara (Malta), Kiryat Gat (Izrael), SFK Riga (Latvija), Agarista Anenii Noi (Moldavija), KI Klaksvik (Ferski otoki), Shelbourne (Irska), Spartak Myjava (Slovaška), EP-COM Hajvalia (Kosovo), Lokomotiv Stara Zagora (Bolgarija), Katowice (Poljska), Ankara BB Fomget (Turčija), Cardiff City (Wales), Samegrelo (Gruzija), Cliftonville (Severna Irska), Arsenal (Anglija), Juventus (Italija)m Brøndby (Danska)m FC Minsk (Belorusija), Paris FC (Francija), Eintracht Frankfurt (Nemčija), Levante (Španija), Twente (Nizozemska), Linköping (Švedska), Valerenga (Norveška), Slovacko (Češka), Sturm (Avstrija), Okzhetpes (Kazahstan), Celtic (Škotska), Kryvbas Kryvyi Rih (Ukrajina), Stjarnan (Islandija)

žnk-mura-nona bojan-jančar trener