vestnik

Organizacijski odbor Maratona treh src prejel Bloudkovo plaketo

Vestnik.si, 11. 2. 2024
Maraton Radenci
Prejem Bloudkove plakete.
Šport

Na dan obletnice rojstva Stanka Bloudka, je na Brdu pri Kranju potekala 59. podelitev Bloudkovih priznanj za leto 2023. Bloudkove nagrade so prejeli športnik Anže Lanišek in Janez Penca, Vojko Orel ter Franc Ekar za življenjsko delo v športu. Odbor je podelil tudi deset Bloudkovih plaket za različne pomembne prispevke k razvoju slovenskega športa.

Na podelitvi so prejemnike Bloudkovih priznanj nagovorili predsednica Republike Slovenije  Nataša Pirc Musar, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in predsednik Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj Viktor Grošelj.

maraton-treh-src, radenci
Niko Časar
Maraton treh src v Radencih.

Med prejemniki Bloudkovih plaket je tudi organizacijski odbor Maratona treh src oziroma Športno društvo Tri srca. 

maraton-treh-src, radenci, kenijec, državno-prvenstvo
Maraton Radenci
41. Maraton treh src.

"Zgodba Maratona treh src se je rodila na pomurskem kmetijskem sejmu v Gornji Radgoni in zaživela leta 1981, ko so se v različnih terminih – od pomladi do jeseni, na treh različnih lokacijah v Sloveniji – Radenci, Bovec in Kranj, odvili Maratoni treh src. Danes sta žal prireditvi v Bovcu in Kranju ugasnili. Je pa prireditev iz leta v leto rasla in danes maraton velja za najstarejši maraton pri nas in v tem delu Evrope in je edini maraton v Sloveniji, ki poleg standardnih disciplin (tek na 5, 10, 21 in 42 km) ponuja tudi tekmovanje v nordijski hoji, rekreativni pohod, otroške teke in edinstven tek s kužki. Maraton treh src je med letoma 1992 in 2000 in 2017 do 2019 presegel tudi meje Slovenije in postal mednaroden tudi s programi, saj je del prog potekal tudi v Avstriji. Skozi leta so se res spreminjale pravne osebe Maratona treh src, a organizacijski odbor je ostajal v podobni zasedbi vse do danes in je zaslužen za prispevek k promociji športa, zdravega načina življenja ter mednarodnega ugleda Slovenije," so zapisali v obrazložitvi ob podelitvi Bloudkove plakete za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa.

maraton-treh-src, jubilej, otroški-tek, tek-s-psi, koncert, samo-budna
Dani Mauko
To je bil 40. Maraton treh src z vsemi svojimi dogodki.

Naj dodamo, da je Bloudkovo plaketo prejel tudi Matjaž Jemec, ki se je rodil 11. avgusta 1949 v Murski Soboti. V mladosti se je poskusil kot nogometaš, nato pa ga je kot starša plavalca delo zaneslo v Plavalni klub Ljubljana. V klub se je vključil prostovoljno, nato pa čez nekaj let postal predsednik kluba, ki je pod njegovim vodenjem doživel največji uspeh, kar dokazujejo rezultati plavalcev na mednarodni sceni. Matjaž Jemec je svoje volontersko delo kasneje nadaljeval kot predsednik Plavalne zveze Slovenije in imel veliko zaslug, da je bilo slovensko plavanje leta 1992 sprejeto v evropsko in svetovno družino, v LEN in FINA. Jemec je bil v mandatu 1995–1998 tudi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in predsednik odbora za vrhunski šport, na lokalni ravni pa je opravljal naloge predsednika Sveta Zavoda za šport v Ljubljani. Kar štirikrat je bil vodja slovenskih odprav na sredozemske igre in trikrat vodja odprav na olimpijskih festivalih evropske mladine. Jemec je prejel Bloudkovo plaketo za življenjsko delo v športu.

Matjaz-Jemec
Plavalni klub Ljubljana
Matjaž Jemec (na desni).

Tule pa je skupen seznam vseh prejemnikov Bloudkovih priznanj:

Bloudkove NAGRADE:

  1. Anže Lanišek – za vrhunski mednarodni športni dosežek
  2. Janez Penca – za življenjsko delo v športu
  3. Vojko Orel – za življenjsko delo v športu
  4. Franc Ekar – za življenjsko delo v športu

2. Bloudkove PLAKETE:

  1. Dežnak Zvone – za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa
  2. Hafner Edvard - za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa
  3. Hočevar Franc – za življenjsko delo v športu
  4. Jemec Matjaž - za življenjsko delo v športu
  5. Lukan Vita – za pomemben tekmovalni dosežek
  6. Masleša Samo - za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa
  7. Zdenko Mikulin – za življenjsko delo v športu
  8. Tri srca / Radenci - za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa
  9. Sergaš Danilo Vladimir – za življenjsko delo v športu
  10. Slatinšek Janez - za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa in za življenjsko delo v športu

    1f1c03436cbbccaa243de9383d1366e3
    Nataša Juhnov
    Eden od organizacijskih odborov Maratona treh src.

Maraton Radenci
Prejem Bloudkove plakete.
bloudkova-plaketa maraton-treh-src športno-društvo tri-srca podelitev-plaket