vestnik

Počilo tudi v slovenski ženski nogometni reprezentanci

Vestnik.si, 20. 7. 2023
Aleš Cipot
Reprezentantke zahtevajo odstop selektorja.
Šport

V zadnjem času se v več reprezentancah in klubih po Evropi in v ZDA pojavljajo različne obtožbe in očitki o neprimernem, nezaželenem ali celo nedovoljenem dogajanju znotraj teh organizacij. Očitno je nekaj hudo narobe tudi v slovenski ženski nogometni reprezentanci, za katero se je doslej zdelo, da napreduje iz leta v leto, in v kateri je tudi več pomurskih igralk.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je namreč danes popoldne objavila novico o elektronskem sporočilu igralk reprezentance, ki zahtevajo odstop selektorja in druge ukrepe. NZS ni obelodanila tega sporočila, ampak samo svoj odgovor, ki ga objavljamo v celoti:

"Nogometna zveza Slovenije (v nadaljevanju NZS) sporoča, da je 17. 7. 2023 prejela elektronsko sporočilo s strani igralk ženske članske nogometne reprezentance. Če so reprezentantke do nedavnega zahtevale izenačitev pogojev ženske in moške reprezentance, pa tokrat s pismom seznanjajo NZS z dogajanjem znotraj ženske A reprezentance, ki se nanaša na razmere in medsebojne odnose na reprezentančnih zborih ter komunikacijo med strokovnim štabom in igralkami. V odprtem pismu reprezentantke v času najboljših rezultatov v zgodovini reprezentance zahtevajo zamenjavo selektorja in strokovnega vodstva ženske A reprezentance. 

NZS ob tem sporoča, da ne bo dovolila, da bi igralke ali kdorkoli drug odločal o izbiri in načinu dela strokovnega vodstva in kontinuiteti dela v reprezentanci, saj sprejemanje teh odločitev ni v njihovi pristojnosti. NZS prav tako ne bo dovoljevala poskusov kakršnegakoli vplivanja ali pritiskov s strani kateregakoli posameznika ali skupine pri sprejemanju odločitev v povezavi z reprezentanco. Tovrstni načini so škodljivi in niso v skladu z vrednotami katerim smo v nogometu zavezani. 

slovenija, nogomet, ženski-nogomet, nizozemska
Aleš Cipot
Ni vse tako lepo, kot se je zdelo.

Pisma, ki smo ga prejeli, NZS ne želi posredovati javnosti, saj vsebuje konkretna imena posameznikov katerim lahko z objavo nepreverjenih in nedokazanih očitkov povzroči nepopravljivo škodo.

Ob tem sporočamo, da bomo z vso skrbnostjo, resnostjo in odgovornostjo obravnavali vse izpostavljene razloge in okoliščine, ki jih navajajo v odprtem pismu, saj so določeni, v primeru, da se izkažejo za resnične, lahko skrb vzbujajoči, čeprav se pogledi na izpostavljene dogodke lahko razlikujejo, oziroma različno interpretirajo.

NZS želi poudariti, da je odločitev o odzivu na vabilo na reprezentančni zbor prostovoljno. Vpoklic v reprezentanco doleti samo izbrane posameznice, katerim je zaupana odgovornost zastopanja barv in grba Republike Slovenije. Za dosego cilja, uvrstitev na veliko tekmovanje, je potrebno slediti poti predanega in strokovnega dela, ki temelji na strasti, požrtvovalnosti, podrejanju skupinskim ciljem, sodelovanju in nesebičnem odrekanju na igrišču in ob njem. Za naše navijače in za državo. 

Na koncu naj jasno poudarimo, da ima selektor podporo vodstva NZS, ter proste roke pri izbiri strokovnih sodelavcev, ter sporočamo, da imenovanje in razreševanje le teh ni v pristojnosti igralk ali kogarkoli drugega, temveč izključno v pristojnosti izvršnega odbora NZS. Prav tako sporočamo, da se morebitna nesoglasja ne rešujejo z izsiljevanjem in postavljanjem zahtev, ampak v okviru dialoga znotraj organizacije. Skupni cilj bomo dosegli le, če bo vsak izmed nas maksimalno uresničeval svoje poslanstvo, naloge, pristojnosti in s tem odgovornosti. Zmagovalna miselnost, ki je kot vrednota zapisana v temeljih našega delovanja, in s tem uspehi so sestavljeni iz mozaika različnih in medsebojno povezanih elementov, ki tvorijo čudoviti svet nogometa. 

Ženska reprezentanca, NZS in Slovenija potrebuje igralke, z vsem srcem predane cilju uvrstitve na veliko tekmovanje, ki branijo naše barve in s ponosom nosijo slovenski dres. Zato verjamemo, da se tovrstni poskusi reprezentantk ne bodo nadaljevali na tak način in da bomo s skupnimi močmi in dialogom v prihodnje še ponosneje in uspešneje v svetu predstavljali slovenski ženski nogomet in Slovenijo."

slovenija, nogomet, ženski-nogomet, nizozemska
Aleš Cipot
Predsednik NZS Radenko Mijatović.

slovenska-ženska-reprezentanca pismo odstop nzs selektor