vestnik

(PRAVILO DOMA VZGOJENIH IGRALCEV) Kacijan v vlogi delegata storil napako na tekmi Rogaška - Maribor. Od odgovornosti ne beži

Robert Balantič, EkipaSN, 29. 8. 2023
Jure Zauneker
Danilo Kacijan je spregledal, kar bi moral videti. »Dolgo sem v nogometu, napake se dogajajo, in če sem jo morda storil, prevzemam odgovornost. Ne bežim od nje, nočem bežati. Nikoli nisem,« je v včerajšnjem dopoldnevu dejal podpredsednik NZS in predsednik MNZ Murska Sobota.
Šport

Prah se še ni polegel. Neodigran sobotni dvoboj med Koprom in Rogaško na Bonifiki je še vedno pereča tema razprav med slovenskimi ljubitelji nogometa. Mnenja so takšna in drugačna, toda pravila so jasna – kanarčki bodo dobili vse tri točke za 'zeleno mizo'. Prav tako je bolj ali manj jasno, da je krog prej v spopadu črno-belih iz zdraviliškega mesta proti zasedbi iz Ljudskega vrta delegat Danilo Kacijan – poleg vseh preostalih – spregledal, da Žan Benedičič ne spada v skupino 'doma vzgojenih igralcev'. A preizkušnja na stadionu Matije Gubca se bržčas ne bo 'dotikala'.

Tekma, ki ni bila odigrana, še naprej buri duhove. In jih bo še nekaj časa. Pasja vročina v sobotnem popoldnevu ni zmotila zbranosti delegata dvoboja Koper – Rogaška. Danilo Levačič je ugotovil, da gostje ne izpolnjujejo pogoja o zadostnem številu 'doma vzgojenih igralcev', zato – v skladu s pravili – ni dovolil, da bi ekipi odšli na zelenico Bonifike. Strupene puščice javnosti so bile kakopak nemudoma usmerjene v klubsko administracijo prvoligaša iz zdraviliškega mesta. Češ da si takšne površnosti, neresnosti nikakor ne bi smela dovoliti, kar vsekakor drži, a kmalu je zgodba vendarle dobila novo razsežnost ... Takoj zatem, ko je postalo jasno, kdo je jabolko spora. Žan Benedičič je bil v prejšnjem krogu proti Mariboru uvrščen v kvoto 'doma vzgojenih igralcev', v slovenski Istri tega pogoja ni izpolnjeval. Prvič neupravičeno, drugič upravičeno ... V njegovem in primeru še koga je pravilo morda resda malce absurdno, toda kakorkoli obrnemo in obračamo, so v njem merila zelo jasno določena, z njimi so vsi akterji seznanjeni, in 27-letni vezist po teh kriterijih pač ne spada med 'doma vzgojene igralce'.

koper rogaska 1
Luka Vovk
Tekma, ki ni bila odigrana, še naprej buri duhove.

In kako je potemtakem mogoče, da je bilo proti vijoličastim drugače? Odgovor je bolj ali manj jasen – šlo je za človeško napako. Za napako delegata! Danilo Kacijan je spregledal, kar bi moral videti. »Dolgo sem v nogometu, napake se dogajajo, in če sem jo morda storil, prevzemam odgovornost. Ne bežim od nje, nočem bežati. Nikoli nisem,« je v včerajšnjem dopoldnevu dejal podpredsednik NZS in predsednik MNZ Murska Sobota.

rogaska

»Sicer pa verjemite, da je bilo pisanje zapisnika znanstvena fantastika. Računalniška oprema ni delovala, kot bi morala. Dobesedno smo se mučili, povrhu so bili pogoji nevzdržni. Niti po naključju ne na ravni prvoligaškega tekmovanja. Tako slabih razmer še nisem doživel. Veliko je bilo takšnih in drugačnih preglavic, na kar sem v svojem poročilu s tekme tudi jasno opozoril. Prav tako sem na kraju samem opozarjal na določene pomanjkljivosti v zapisniku, ki smo jih sproti odpravljali, nakar sem se zanašal na to, da v dopolnitvi Tekmovalnega pravilnika piše, da so pravila implementirana v informacijski sistem in da zapisnika brez vseh potrebnih zahtev ne bo mogoče oddati. A v Krškem smo ga vendarle lahko in v tem vidim problem. Ni bilo opozorila, da je karkoli narobe, zato sem bil prepričan, da je vse v redu. V dobri veri sem verjel, da je tako,« je še povedal Danilo Kacijan ter priznal, da mu po informacijah z Bonifike, ki so odprle Pandorino skrinjico, »ni bi bilo vseeno«.

maribor rogaska dw
Drago Wernig - TAKA

Pravilnik je jasen: 3:0 za Koper
Odbor NZS za nujne zadeve je 19. julija 2023 sprejel dopolnitev Tekmovalnega pravilnika (TP). Spremembo je doživel 33. člen TP, ki se je dopolnil z drugim odstavkom, v katerem piše: »V primeru, da je za posamezno tekmovanje s sklepom IO NZS predpisano določeno število igralcev, ki izpolnjujejo dodatne pogoje, se tekma lahko začne, ko imata obe ekipi ustrezno (minimalno) število takšnih igralcev.«
Dodan je bil tudi nov, 53. a člen, ki se glasi: »Če ekipa pred začetkom tekme nima zadostnega števila igralcev, ki izpolnjujejo dodatne pogoje v skladu z drugim odstavkom 33. člena tega pravilnika, se tekma ne odigra in se po uradni dolžnosti registrira z rezultatom 3:0 za nasprotno ekipo.«
Dvomov torej ne bi smelo biti. Morebitne ponovitve tekme ne bo, kanarčki bodo točke dobili za 'zeleno mizo', vsak drugačen scenarij bi predstavljal veliko presenečenje. Senzacijo, ki je nemogoča brez kompromisnih rešitev oziroma odločitev. Če bi se to zgodilo, se gotovo ne bi zadnjič, to bi bil lahko v prihodnosti argument za marsikoga, česar si krovna organizacija bržčas ne želi privoščiti.

Rogaška – Maribor? Ostalo bo 2:2
Po zapletu v Kopru in ugotovitvi vseh okoliščin so se razumljivo začela ugibanja o usodi tekme Rogaška – Maribor, ki se je na stadionu Matija Gubec v Krškem razpletla z izidom 2:2. Mnogi so prepričani, da bodo vijoličasti dobili vse tri točke oziroma bo dvoboj naknadno registriran s 3:0 za zasedbo iz Ljudskega vrta, nekateri so razmišljali o ponovitvi dvoboja. Po naših informacijah se ne bo zgodilo nič od tega, temveč bo preprosto ostalo pri doseženem rezultatu. Vodstvo tekmovanja namreč v predpisanem roku – 48 ur po tekmi – ni prejelo nobene pritožbe ...

Takšna so pravila
Izvršni odbor NZS je 21. decembra 2022 sprejel sklepe o obveznem vključevanju mladih in doma vzgojenih igralcev v začetne enajsterice članskih ekip klubov 1. in 2. SNL oziroma v ekipe za posamezno tekmo v sezoni 2023/2024, in sicer:
(a) Vsako tekmo 1. SNL v sezoni 2023/2024 začne vsaj en (1) igralec, ki ima pravico nastopa za slovensko U21-reprezentanco (igralci, rojeni na ali po 1. januarju 2002).
(b) V člansko ekipo kluba 1. SNL za vsako posamezno tekmo je vključenih najmanj osem (8) doma vzgojenih igralcev, ki na dan tekme v sezoni 2023/2024 izpolnjujejo pogoj iz definicije doma vzgojenih igralcev
(c) Vsako tekmo 2. SNL v sezoni 2023/2024 začneta vsaj dva (2) igralca, ki imata pravico nastopa za slovensko U21 reprezentanco (igralci, rojeni na ali po 1. januarju 2002).
(d) V člansko ekipo kluba 2. SNL za vsako posamezno tekmo je vključenih najmanj deset (10) doma vzgojenih igralcev, ki na dan tekme v sezoni 2023/2024 izpolnjujejo pogoj iz definicije doma vzgojenih igralcev.


Še enkrat ... Kdo je doma vzgojeni igralec?
Doma vzgojeni je igralec, ki je bil med 15. letom starosti ali ob začetku sezone, v kateri je dopolnil 15 let, in 21. letom starosti ali pred koncem sezone, v kateri je dopolnil 21 let, in ne glede na njegovo državljanstvo in starost, v svojem trenutnem klubu (tako imenovani 'club-trained' igralec) ali drugem slovenskem klubu (tako imenovani 'associationtrained' igralec) neprekinjeno ali prekinjeno registriran za obdobje najmanj treh tekmovalnih sezon ali 36 mesecev.

Grega Wernig
prva-liga-telemach danilo-kacijan