vestnik

Prleška judoista odhajata na evropske igre

Vestnik.si, 27. 6. 2023
Tomo Köleš
Novinarska konferenca Prleške judo zveze v MKC Ljutomer.
Šport

Narsej Lackovič in Maša Slavinec bosta kot člana slovenske reprezentance, ki bo v četrtek odpotovala v Krakov, nastopila v soboto v ekipnih bojih. Posamičnih borb ne bo.

Prleška judo zveza pod svoje okrilje združuje klube TVD Partizan, Križevci, Prleška judo šola, Ormož, Juršinci in Radenci. Pred odhodom dveh njenih tekmovalcev na evropske igre v Krakov je zveza v Mladinskem kulturnem centru (MKC) Ljutomer pripravila novinarsko konferenco in druženje s članom TVD Partizan Ljutomer Narsejem Lackovičem in članico Judo kluba Križevci Mašo Slavinec. Na srečanje so bili vabljeni tudi predstavniki občin Ljutomer in Križevci. Konferenco sta vodila Patrik Vojsk, eden od trenerjev Prleške judo zveze, in Aleš Vrbančič, predsednik zveze in prav tako eden od trenerjev. 

judo, novinarska-konferenca, evropske-igre, narsej-lackovič, maša-slavinec
Tomo Köleš
Novinarska konferenca Prleške judo zveze v MKC Ljutomer.

Letošnje evropske igre na Poljskem sicer že potekajo od 21. junija, končale pa se bodo to nedeljo, 2. julija. Tekmovanje v judu bo na vrsti šele v soboto, 1. julija. Šteli se bodo samo ekipni rezultati, posamične razvrstitve ne bo. Slovensko reprezentanco, ki bo ravno danes z Brnika poletela v Krakov, bo zastopalo enajst judoistov in judoistk. Šlo bo za nekakšno mešano zasedbo reprezentančnih prvokategornikov in mladih, v njej bosta tudi Lackovič in Slavinčeva, zanimiv pa bo tudi nastop nekdanjega evropskega prvaka, Pomurca Adriana Gomboca, člana Judo kluba Bežigrad, ki se je po dveh letih odsotnosti letos maja vrnil na tekmovalne blazine.
Lackovič bo nastopil v kategoriji do 90 kilogramov, Slavinčeva pa v kategoriji do 57 kilogramov. V vsaki od kategorij bosta reprezentanco predstavljala po dva tekmovalca oziroma tekmovalki. »Vsak od nas se bo skušal predstaviti v najboljši možni luči in seveda upamo tudi na kakšno medaljo, čeprav bo konkurenca precej huda, saj pride veliko najboljših evropskih judoistov,« je dejal Lackovič, ki je že krepko v drugi polovici svoje športne kariere. Z judom se ukvarja že dobrih dvajset let, začel pa je s šestimi leti. Izkušenj mu prav gotovo ne manjka, saj je tekmoval že na evropskih prvenstvih in pokalih ter mediteranskih igrah, na katerih je dosegel nekaj odličnih rezultatov. Kar štirikrat je bil že razglašen za najboljšega športnika Športne zveze Ljutomer, še večkrat pa se je znašel med njenimi nominiranci. 

judo, novinarska-konferenca, evropske-igre, narsej-lackovič, maša-slavinec
Tomo Köleš
Maša Slavinec in Aleš Vrbančič.

»Opravila sem zelo dobre priprave v Poreču, za še boljše nadaljevanje pa je poskrbel evropski pokal v Podčetrtku,« je na svoj sijajen nastop spomnila Maša Slavinec. Tudi v Vestniku smo že poročali, da si je v Podčetrtku priborila bronasto medaljo v kategoriji do 52 kilogramov v članski konkurenci, kar je bil doslej njen največji uspeh na mednarodnem prizorišču. To je bila prva ženska članska kolajna za katero od prleških judoistk na evropskih tekmovanjih in edina medalja za Slovenijo na tem evropskem pokalu. Tudi Slavinčeva trenira judo že od svojega šestega leta, njena kariera pa traja enajst let. V mlajših kategorijah je osvojila že več naslovov državne prvakinje. Na evropskih igrah bo najmlajša članica slovenske judo reprezentance. »Naši judoisti in judoistke nas že lep čas razveseljujejo z odličnimi izidi, želim jim, da bodo tako tudi nadaljevali. Pri tem jih bomo v občini vsekakor še naprej podpirali,« je na konferenci dejal križevski župan Branko Slavinec, sicer tudi Mašin stric.

judo, novinarska-konferenca, evropske-igre, narsej-lackovič, maša-slavinec
Tomo Köleš
Branko Slavinec, župan občine Križevci, in stric Maše Slavinec.

Tokratne evropske igre so tretje po vrsti. Prve so bile leta 2015 v Bakuju v Azerbajdžanu, druge pa leta 2019 v Minsku v Belorusiji. Na Poljskem nastopa skupno 7300 športnikov in športnic iz 48 držav v 29 športnih panogah. Za Slovenijo bo tekmovalo 137 športnikov v 19 športnih panogah. »Prve evropske igre mnogi še niso vzeli tako resno, letos pa je že povsem drugače, kar vidimo tudi pri judu, saj je veliko držav poslalo svoje najboljše tekmovalce,« je na zahtevnost ekipnih bojev opozoril Aleš Vrbančič.   

judo, novinarska-konferenca, evropske-igre, narsej-lackovič, maša-slavinec
Tomo Köleš
Novinarska konferenca Prleške judo zveze v MKC Ljutomer.

judo, novinarska-konferenca, evropske-igre, narsej-lackovič, maša-slavinec
Tomo Köleš
Patrik Vojsk in Narsej Lackovič.

  
judo novinarska-konferenca ljutomer narsej-lackovič maša-slavinec