vestnik

Prvo vprašanje Tia Cipota: Je klub dobil dovolj denarja?

Robert Balantič, EkipaSN, 20. 1. 2023
Spezia
Mura in Spezia sta potrdili prestop Tia Cipota, ki je z italijanskim prvoligašem podpisal 4,5-letno pogodbo.
Šport

Potem ko se je vse skupaj kar precej zavleklo, so se pri nekaterih začeli pojavljati pomisleki, da posel naposled ne bo sklenjen, toda vendarle so izginili vsi dvomi. Mura in Spezia sta potrdili prestop Tia Cipota, ki je z italijanskim prvoligašem podpisal 4,5-letno pogodbo, Sobočanom pa je pripadla rekordna odškodnina v klubski zgodovini. Črno-beli so dobili okrog milijon evrov, če se bodo aktivirali dogovorjeni bonusi, bo na račun 'sedlo' še nekaj sto tisočakov.

Čeprav so vsi vpleteni že nekaj dni zagotavljali, da je vse dogovorjeno, potrditve prestopa Tia Cipota iz Mure v Spezio ni in ni bilo. Vmes je bilo slišati marsikaj, pesimisti so bili že skoraj prepričani, da iz vsega skupaj ne bo nič, toda vendarle se je zgodilo. Zgodba je dobila uradni pridih, italijanski prvoligaš iz Ligurije je velikega prekmurskega upa predstavil kot svojo novo moč. Ob posredovanju zastopnika Amirja Ružnića je podpisal 4,5-letno pogodbo in je prvi igralec po šestih letih, ki mu je neposredno iz slovenske lige uspel preboj v eno od petih najmočnejših lig, Miha Zajc se je takrat iz Olimpije preselil v Empoli.




Lahko je navdih za mlade


Gre za rekorden prestop v zgodovini soboškega prvoligaša. Prekmurci bodo takoj in zdaj dobili nekaj manj kot milijon evrov, a to še ni vse. Če se bodo aktivirali dogovorjeni bonusi, si lahko obetajo še nekaj sto tisočakov, pripadel naj bi jim tudi delež od morebitnega naslednjega prestopa. V nasprotno smer se v Fazanerijo kot del sklenjenega posla seli 23-letni črnogorski napadalec Ognjen Stijepović, ki je nazadnje s statusom posojenega igralca Spezie igral v tretjeligašu Imoleseju, v preteklosti je bil član Sampdorie, Alessandrie, Grosseta in Pistoiese.

»Tio je produkt naše nogometne šole in je lahko navdih za vse mlade nogometaše, ki se kalijo v mlajših selekcijah. Obenem je dokaz, da se trdo delo in odrekanje lahko obrestujeta,« so ob odhodu mlajšega izmed bratov Cipot zapisali v soboškem prvoligašu. Otrok Mure je v članski konkurenci v črno-beli opravi debitiral 19. julija 2020, 19-letni napadalno usmerjeni vezist je v vseh tekmovanjih zbral 51 nastopov. 'Eksplodiral' je v preteklih šestih mesecih in postal eden od najpomembnejših členov v zasedbi Damirja Čontale.

amir ružnič, tio cipot
Spezia
Mura in Spezia sta potrdili prestop Tia Cipota, ki je z italijanskim prvoligašem podpisal 4,5-letno pogodbo.


Postavil je nov mejnik


»Tio se je v Muri razvil v odličnega nogometaša ter še enkrat potrdil našo strategijo in filozofijo, s katero dajemo velik poudarek delu z mladimi. Želimo si, da ne bi bil edini, ki bo iz Mure prestopil v katero izmed pet najboljših lig, pač pa mu bodo s trdim delom in odrekanjem sledili tudi drugi. Na tem mestu se moram zahvaliti tudi Amirju Ružniću, ki je vseskozi pomagal pri razvoju nogometaša in pozneje pri prestopu, ko smo s skupnimi močmi prišli do točke, na kateri smo zdaj. Prav tako bi se rad zahvalil Spezii za korektno sodelovanje med pogajanji. Poudariti je treba, da Tio Cipot postavlja nov mejnik v zgodovini Mure. Rekordna odškodnina, ki znaša skoraj milijon evrov, bi lahko v prihodnje z bonusi tudi krepko presegla omenjeno številko. Za konec zahvala Tiu, da je verjel v naš projekt, hvala za vse predstave v črno-belem in srečno v nadaljnji karieri. Vrata Fazanerije mu bodo vedno odprta,« se je po potrditvi prestopa odzval predsednik črno-belih.

Športni direktor Denis Rajbar je pristavil: »Za Tia smo že od vsega začetka vedeli, da ima nekaj več. Nogometno tako ali tako, tudi glava, če se lahko tako izrazim, je bila na pravem mestu. Ko sem ga poklical glede prestopa v Spezio, je bilo njegovo prvo vprašanje, ali je klub dobil dovolj denarja, da bo lahko še stabilnejši in da bodo imeli njegovi soigralci plačo? S takšnim razmišljanjem me je res pozitivno presenetil. Veseli me, da je verjel v zgodbo, ki smo jo skupaj pisali, ob tem pa tudi zahvala Anteju Šimundži, da je začel njegov razvoj na članski ravni, in Damirju Čontali, ki ga je nadaljeval in končal. V klubu poskušamo vzgojiti še več takšnih nogometašev, kot je Tio. Sloveniji smo pokazali, da je mogoče proizvesti tudi nogometaše, ki prestopijo v eno izmed petih najboljših lig, kar od leta 2017 ni uspelo nikomur. Verjamem, da si bo izboril mesto v ekipi in bo v prihodnosti tudi eden vidnejših članov slovenske reprezentance.«


Hvaležen za vse


In kaj pravi glavni igralec zgodbe? »Muri bom večno hvaležen za vse. Z Muro sem rasel in odrasel ter se razvil v nogometaša, kakršen sem zdaj. Vsega, kar znam, sem se naučil v Muri, ki bo imela v mojem srcu vedno posebno mesto. Fazanerija bo vedno moj drugi dom, jaz pa največji navijač. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem v klubu, da so verjeli vame, in najboljšim navijačem v Sloveniji, ki ste mi vedno stali ob strani. Navijaški skupini Black Gringos sporočam, naj še naprej stoji za ekipo, saj je njena podpora največ, kar si lahko igralec želi,« je povedal Tio Cipot, ki si je v Spezii izbral (Iličićevo) številko 72. Bo v serie A tudi blestel tako, kot je Jojo?


Brez godrnjanja


Medtem črno-beli kakopak nadaljujejo priprave na spomladanske izzive. V sredo so odigrali še drugo letošnje prijateljsko srečanje, po uvodnem porazu s Sturmom s 3:1 ugnali drugoligaša iz Slovenske Bistrice. Na igrišču z umetno travo v Fazaneriji so se v uvodnih 45 minutah predstavili v zelo korektni podobi, nadaljevanje pa je bilo slabše. »Za to obdobje je bil prvi polčas zelo, zelo dober. Predvsem taktična disciplina je bila na primerni ravni. Zadeve, ki jih iščemo v igri, so fantje skoraj v celoti uresničili. Bili smo zelo agresivni, takšen je bil tudi odziv po izgubljeni žogi, in tako smo hitro spet prihajali do posesti, v kateri smo bili mirni, imeli smo nadzor. Zaradi padca zbranosti je bilo tudi nekaj napačnih podaj na začetku organizacije napada, s čimer smo nasprotniku dovolili, da je prišel pred naša vrata. Ampak ob utrujenosti, ki je prisotna, se dogajajo tudi takšne stvari, to je razumljivo, toda s prvim delom moramo biti zadovoljni. Oba napadalca, Nikola Petković in Dardan Shabanhaxhaj, sta močno pritiskala na nasprotnike. Nista jim dovolila ne časa ne prostora, zaradi tega je bilo celotni ekipi bistveno lažje,« je povedal Damir Čontala.

mirlind-daku, damir-čontala, nš-mura
Vanesa Jaušovec
Damir Čontala.


»Drugi polčas je bil slab. Predvsem tam, kjer sem pohvalil oba omenjena igralca. Spredaj nismo več pritiskali na tekmece, nismo bili agresivni. Taktično nismo stali dobro, zato smo imeli v zvezni vrsti več težav. Podoba je bila povsem drugačna, kot smo si želeli in kot smo delali na treningih. Igralci se sami uvrščajo v ekipo, to jim vseskozi poudarjamo. Ne 'delamo' je mi. Mi le naredimo, kar vidimo; odločajo oni. Vsako tekmo je treba dojemati z vso resnostjo, pa naj bo to Sturm ali drugoligaš. Pomemben je odnos. Kdor bo v tem boljši, bo imel večje možnosti, da bo igral tudi v prvenstvu,« je pristavil trener Sobočanov, ki je z do zdaj opravljenim zadovoljen. »Moram povedati, da ekipa deluje odlično. Vzdušje na treningih je pravo, delovna vnema izjemna. Vsi novi igralci so se hitro vklopili, moštvo jih je hitro sprejelo. Smo v najtežjem delu priprav, v najtežjem delu sezone. Delamo stvari, ki jih nihče noče. Niti mi trenerji, igralci še manj, vendar odlično izpolnjujejo vse zastavljene naloge. Brez godrnjanja. Nič jih ne moti, vse opravijo pošteno, zavzeto. Prepričan sem, da se jim bo to vrnilo. Zaradi tega sem zadovoljen, nekoliko nam je nekajkrat ponagajalo le vreme. Zaradi velikih količin dežja smo se morali v določenih trenutkih malce prilagajati. Verjamem, da se bomo z odhodom v Turčijo tega rešili in da nam ne bo treba spreminjati vsebin na treningih.«

Vadba poteka na umetni travi, kar bržčas vpliva na potek dela. Ali pač ne? »Na uresničitev načrta to ne vpliva. Na tej podlagi bomo izpolnili vse, kot bi počeli na naravnih površinah. Razlika je le v obremenitvah igralcev. Pritiski na določene dele telesa so bistveno večji, to pa pomeni večjo možnost poškodb. Na srečo jih do zdaj nismo imeli veliko in seveda si želimo, da bi tako ostalo, vsi pa se veselimo selitve na naravno travo,« je odvrnil Damir Čontala.

Po dveh četrtkovih treningih so imeli muraši v petek prost dan, v soboto zgodaj zjutraj pa so odpotovali v Turčijo, kjer bodo ostali do 2. februarja in v tem času odigrali štiri prijateljske dvoboje.

tio-cipot prestop spezia