vestnik

(S tribune) »Madžari«

Ines Baler, 26. 9. 2019
Foto: Jure Zauneker
Mislim, da več Primorcev razume italijansko in več Štajercev nemško kot pa Prekmurcev madžarsko.
Šport

V Stožicah bo zvečer spet hrumelo, spet bo mrgolelo navijačev v slovenskih barvah. Slovenska odbojkarska reprezentanca bo zaigrala v polfinalu evropskega prvenstva in po letu 2015, ko si je priigrala srebro, bo imela ta konec tedna priložnost za novo medaljo.

V ponedeljek, ko smo lahko na eni od komercialnih televizij spremljali četrtfinalni obračun z Rusi, je TV Slovenija prenašala izbor najboljših nogometašev in nogometašinj po izboru Fife. Izbrali so tudi najlepši gol leta. To so tokrat postale škarjice 18-letnega Madžara Daniela Zsorija. Prejemnik nagrade, ki nosi ime po njegovem rojaku Ferencu Puskasu, je zbrane v nagovoru pozdravil in se zahvalil za nagrado. V svojem maternem jeziku. Tako kot so to pozneje storili nagrajeni Brazilci v portugalščini, Lionel Messi pa v španščini. Nič narobe. Toda eden od dveh komentatorjev se ob Madžarovem nagovoru ni mogel vzdržati komentarja. Že tako je ves prenos ponavljal, da bo morala Fifa v prihodnje priskrbeti tolmače in urediti prevajanje iz jezikov, ki niso toliko razširjeni. Ob madžarščini pa je pristavil: »V Prekmurju bodo razumeli vse.« A vi to resno, gospod komentator? V redu je, vsi vemo, da v delu Prekmurja živi madžarska narodna skupnost, toda to ne pomeni, da v celotnem Prekmurju razumemo madžarsko. Mislim, da več Primorcev razume italijansko in več Štajercev nemško kot pa Prekmurcev madžarsko. Zato bi bil že čas, da se tovrstni stereotipi in označevanje Prekmurcev za Madžare počasi nehajo. So pa govori vseh nagrajencev imeli veliko sporočilnosti. Predsednik Fife Gianni Infantino in najboljša nogometašinja Megan Rapinoe sta denimo vnovič opomnila na boj proti rasizmu.

Murska Sobota, nogomet, nogometna žoga
Jure Zauneker
Najlepši gol v minulem letu je zabil Daniel Zsori.

Pa pustimo nogomet za nekaj časa. Danes je čas za odbojko, za polfinale s Poljsko. V Stožicah bo spet evforija, nabitost s čustvi, navijači pa pripravljeni na novo slovensko športno pravljico. Moč domačega parketa in navijačev so v ponedeljek spoznali Rusi, ne dvomimo pa, da bodo to danes na lastni koži občutili še Poljaki, aktualni svetovni prvaki. Morda bomo po 17. septembru 2017, ko so zgodovino z naslovom evropskih prvakov spisali košarkarji, kmalu spet priča postavljanju športnih mejnikov. 29. 9. 2019 bi bil več kot primeren datum. 

s-tribune odbojka fifin-izbor-najboljših