vestnik

(S TRIBUNE) Naš mali, ki bo za vedno ostal del naših življenj

Tomo Köleš, 21. 9. 2024
vszi
Dražen Petrović
Šport

22. oktobra letos, ko bi dopolnil 60 let, bo na hrvaški televiziji premiera igranega filma Dražen.

V Zagrebu je bila spominska tekma v čast že več kot trideset let preminulega hrvaškega košarkarja Dražena Petrovića. Tri dni prej so na nacionalni televiziji naših južnih sosedov predvajali biografski dokumentarni film Naš mali, ki govori o Petrovićevi življenjski in športni poti vse do tragične smrti 7. junija 1993 v prometni nesreči na nemški avtocesti.



Današnje mlade generacije se stežka zavedajo, kako poseben ter brezmejno nadarjen in priljubljen je bil Dražen. Po njegovem imenu so ga namreč klicali vsi v nekdanji skupni državi. Kot da je del njihove družine, v katero je prinašal čustva, zaradi katerih so ljudje noreli ob gledanju njegovih iger. Ko so sporočali novico o njegovi smrti, veliko reporterjev ni moglo zadrževati solza. On je bil naš mali, ki se je v le desetih letih povzpel z majhnih uličnih košarkarskih igrišč do zvezd. Bil je kot meteor, ki je najmočneje zažarel, tik preden je ugasnil.    

Dražen Petrović
Profimedia
Dražen Petrović



Mozart iz Šibenika, kakor je bil eden njegovih vzdevkov, je bil najboljši košarkarski igralec na prostoru Jugoslavije. Že kot osemnajstletnik je postal državni prvak s Šibenko, ki ji je zveza za zeleno mizo odvzela naslov, vendar to nikakor ni preprečilo večdnevnega proslavljanja naslova v Šibeniku. Kljub svoji mladosti je bil Dražen že takrat glavni igralec ekipe, za katero je v zadnji sekundi finalne tekme z Bosno v do zadnjega kotička nabiti dvorani brez kakršne koli nervoze zadel odločilna prosta meta. Kasneje je postal dvakratni evropski prvak z zagrebško Cibono, nakar je prestopil v madridski Real, za katerega je v finalu evropskega pokalnega prvenstva na dvoboju z italijanskim Snaiderom dosegel kar 62 točk, kar je rekord, ki ga ni presegel še nihče v katerem koli evropskem finalu. Nato je odšel v ligo NBA, kjer se je uveljavil v moštvu New Jersey Nets. 

Vsi tisti iz nekoliko starejših generacij, ki smo nekoč gledali Draženove predstave v živo, ne moremo opisati ganjenosti in nostalgije, ko smo na spominski tekmi v Zagrebu znova videli legendarne košarkarje iz takratne prve jugoslovanske lige, ki je bila poleg NBA najmočnejša na svetu. S pomočjo holograma pa smo videli in slišali tudi samega Dražena, ki je tako pokazal, da bo za vedno ostal del naših življenj. 22. oktobra letos, ko bi dopolnil 60 let, bo na hrvaški televiziji premiera igranega filma Dražen.

s-tribune dražen-petrović