vestnik

(S TRIBUNE) (Naši) tujci

Andrej Bedek, 23. 9. 2023
cev
Do vseh štirih medalj je Slovenija prišla pod vodstvom dveh italijanskih trenerjev, poleg Gianija (srebrna kolajna) še Alberta Giulianija (dve srebrni), in Romuna Gheorgheja Cretuja (bronasta).
Šport

Enostavno je v pravem trenutku potegnil pravo potezo.

Ko se je leta 2015 Metod Ropret, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije, med 22 kandidati za selektorja odločil za Andrea Gianija, je završalo v strokovni javnosti. Iskal se je odgovor na vprašanje, ali to pomeni nezaupnico slovenski stroki. Številke zdaj govorijo same zase. Tri srebrne medalje, ena bronasta in uvrstitev v četrtfinale je izkupiček slovenske moške odbojkarske reprezentance na zadnjih petih evropskih prvenstvih. Do vseh štirih medalj je Slovenija prišla pod vodstvom dveh italijanskih trenerjev, poleg Gianija (srebrna kolajna) še Alberta Giulianija (dve srebrni), in Romuna Gheorgheja Cretuja (bronasta).

Osvojen bron v Rimu, prav na tekmi s Francozi pod vodstvom Gianija, ki je lani s francosko reprezentanco prišel do zlate olimpijske medalje, edine, ki je v bogati igralski karieri še ni imel, pa še ni vrhunec letošnje dolge reprezentančne sezone. Od 30. septembra do 8. oktobra se bodo odbojkarji v Tokiu borili za eno od dveh vozovnic za olimpijske igre v Parizu. Prav nastop na igrah, če jim bo uvrstitev uspela, je tisto, česar si generacija kapetana Tineta Urnauta v tem trenutku najbolj želi. In je sposobna doseči.

V nedeljo je minilo šest let od takrat, ko je slovenska košarkarska reprezentanca v Istanbulu postala evropski prvak. Igor Kokoškov je leta 2016 kot drugi tujec sedel na slovensko klop. Na evropskem prvenstvu so po skoraj vseh njegovih posredovanjih, minutah odmora in menjavah sledile pozitivne reakcije na parketu. Enostavno je v pravem trenutku potegnil pravo potezo. Finale s Srbi je v zadnjih minutah odigral brez poškodovanih Dragića in Dončića. Tako kot ju ni uporabil v zadnji četrtini na zadnji pripravljalni tekmi s Hrvati pred prvenstvom.

Aleksander Sekulić je po spodletelem evropskem prvenstvu leta 2022 dobil drugo priložnost. S premehkim pristopom in na trenutke pomanjkanjem taktičnih rešitev se je na nedavnem svetovnem prvenstvu zdelo, da ekipe spet ni držal trdno v rokah. A Sekulič bo za vedno v zgodovino slovenske košarke zapisan kot selektor, ki je prvi Slovenijo popeljal na olimpijske igre, a tudi kot selektor, ki je zapravil najlažjo možnost za odličje na zadnjem evropskem prvenstvu.

košarka odbojka trenerji