vestnik

(S TRIBUNE) Poti nazaj ni

Andrej Bedek, 29. 12. 2021
Aleš Cipot
Ante Šimundža
Šport

Življenjsko vodilo Ante Šimundže je nedvomno lahko razbrati iz njegovih izjav maja letos po osvojitvi naslova državnih prvakov. Tudi ko gre najbolje, si želiš en korak naprej.

Ko je Ante Šimundža leta 2003 obesil nogometne čevlje na klin, bržkone zanj ni bilo dvoma, kaj želi še naprej delati v življenju – postati nogometni trener. Prva njegova pomembnejša zadolžitev je bila, ko je služboval kot pomočnik trenerja Pavla Pinnija v Celju. Prvo samostojno nalogo je (na začudenje mnogih) sprejel poleti 2011, ko je Mura po šestih prvoligaških krogih z zgolj štirimi točkami zasedala predzadnje mesto. Ob koncu jesenskega dela je bila z zbranimi 32 točkami že četrta, ob koncu prvenstva še mesto višje in si zagotovila nastopanje v Evropi.

Življenjsko vodilo Šimundže je nedvomno lahko razbrati iz njegovih izjav maja letos po osvojitvi naslova državnih prvakov. Tudi ko gre najbolje, si želiš en korak naprej. Da ne beži od visokih ciljev, je bilo jasno že poleti 2017, ko bi bilo vodstvo kluba iz Fazanerije takrat zadovoljno z uvrstitvijo do tretjega mesta v drugi ligi, sam pa je letvico postavil višje. Brez ovinkarjenja je napovedal takojšnji skok v prvo ligo. Napoved je uresničil. Zgolj mimogrede: odkar Mura (spet) igra v prvi ligi, se je vedno uvrstila v evropska tekmovanja.

Ante Šimundža
Martin Metelko
Ante Šimundža

Tudi ko gre najbolje, si želiš en korak naprej.

V štirih letih je (predvsem) zaradi vztrajnosti Šimundže in njegove kontinuitete dela prišla od druge lige do skupinskega dela evropskega tekmovanja. Svoje poglede je medtem očitno vcepil Denisu Rajbarju, športnemu direktorju Mure, s katerim sta odlično sodelovala, se spoprijateljila tudi zasebno. Na vrata stadiona s Kopališke 45, ko jih je dosegla vest, da se je Šimundža lotil novega izziva v Bolgariji in zato odšel iz Murske Sobote, so potrkali številni trenerji. A je Rajbar ravnal povsem pragmatično, kot je Šimundža pogosto rad povedal v izjavah.

Za novega trenerja je ustoličil mladega domačina, ki je do sedaj kot pomočnik trenerja v Šimundževem štabu skrbel za analizo nasprotnikov. Damirju Čontali znotraj žogobrcarskih krogov mnogi priznavajo znanje, vendar se (morda) obenem izpostavlja vprašanje njegove avtoritete. Šimundža je namreč imel izjemno avtoriteto vodje, 37-letnik je do zdaj treniral le Tromejnik in kadete Mure.

Poti nazaj ni. Prvi preizkus za Čontalo v vlogi glavnega trenerja Mure bo že uvodni zbor igralcev v ponedeljek. Še prej pa nagovor ob nedeljski večerji.

mura damir-čontala ante-šimunža