vestnik

(S TRIBUNE) Prekmurska žrtev: Je morda izbiral med imeti prav in imeti mir?

Robert Balantič, 12. 5. 2023
Drago Wernig - TAKA
Bojan Mertik, prekmurska žrtev.
Šport

Čeprav na igrišču ni bilo nogometašev Mure, Beltinec ali katerega drugega kluba z ravnice, ki je sodeloval v pokalnem tekmovanju, je imel finale v knežjem mestu tudi prekmurski pridih.

Zanj sta poskrbela Bojan Mertik, ki mu je pripadla čast in velika odgovornost, da je bil na obračunu Olimpije in Maribora glavni delivec pravice, ter njegova pomočnica Staša Špur, ki je postavila nov mejnik in se v zgodovino vpisala kot prva ženska na sončni strani Alp v moškem zaključnem obračunu za lovoriko.

Dogajanje v spopadu večnih rivalov pred 9217 gledalci v knežjem mestu je bilo vroče, zelo vroče in še vedno močno odmeva. Zaradi sojenja! Takšne in drugačne polemike kar nočejo potihniti, v njih je 42-letni Odrančan osrednji akter. A kljub temu da je bilo opazno, da na najpomembnejši preizkušnji v dozdajšnji karieri na zelenici ni vzpostavil želene avtoritete, je svojo nalogo v 120 minutah v največji meri opravil korektno, toda potem se je v izdihljajih dodatka drugega podaljška zgodil trenutek, ki je zasenčil vse, kar se je pripetilo prej. Po podaji Timija Maxa Elšnika iz kota sta v kazenskem prostoru padla Ignacio Guerrico in Admir Bristrić.

Bojan Mertik je njun dvoboj videl ter le odmahnil z roko, nakar se je pripravljal, da bo označil konec tekme, toda pred zadnjim žvižgom ga je prehitel »poziv« iz VAR-sobe, naj si v posnetku vendarle še enkrat ogleda vse skupaj. Pred zasloni je bil v glavni vlogi Matej Jug, poleg njega je na morebitne nepravilnosti prežal še David Šmajc. Prekmurcu kakopak ni preostalo drugega, kot da je »vabilo« sprejel, in samo predstavljamo si lahko, pod kako velikim pritiskom se je znašel.

Dolgo preverjanje različnih zornih kotov je razkrivalo, da je situacija (zelo) mejna. Čeprav vsebuje (tudi) elemente za najstrožjo kazen, prevladuje mnenje, da takšna nikakor ne bi smela odločati o tem, kdo bo dvignil pokal, toda Bojan Mertik je po dolgem oklevanju pokazal na belo točko. In skoraj prepričan sem, da ni bil prepričan, da se je odločil prav. Oziroma da se je (vsaj v določeni meri) podredil avtoriteti Tolminca, ki je naposled povlekel ključno potezo. Brez piščalke v ustih! Ter poskrbel, da je Bojan Mertik postal (kolateralna) žrtev! Je morda izbiral med imeti prav in imeti mir? Pred šefi ga ima – ZNSS zatrjuje, da je bil 'penal' dosojen upravičeno –, pred vijoličasto armado pač ne ...

bojan-mertik sojenje nogomet s-tribune tribuna