vestnik

(S TRIBUNE) Bo Keku uspela vrnitev slovenske nogometne reprezentance na nogometni zemljevid?

Rok Šavel, 14. 9. 2023
Martin Metelko
Četo selektorja Matjaža Keka čakajo v prihodnjih dveh mesecih še štiri tekme, na katerih si skoraj ne sme privoščiti spodrsljaja.
Šport

Eden od Kekovih nepogrešljivih igralcev je v teh kvalifikacijah tudi Žan Karničnik.

Minevata skoraj dve leti, odkar je slovenska nogometna reprezentanca s porazom na tekmi z Rusijo končala pot v Katar in s tem podaljšala odsotnost z velikih tekmovanj na trinajst let. Od takrat se je spremenilo veliko. Ruska nogometna reprezentanca je iz znanih razlogov postala persona non grata, slovenska izbrana vrsta pa trenutno zaseda prvo mesto v kvalifikacijski skupini za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Nemčiji. Podrobnejši pogled na lestvico nam pove, da je za pretirano veselje še veliko prezgodaj. Naši nogometaši so devet od trinajstih točk pridobili z dvema zmagama nad verjetno najslabšo evropsko ekipo, San Marinom, in z zmago nad sicer neugodno, a še vedno drugo najslabšo reprezentanco v naši skupini, Severno Irsko, poleg tega smo po številu točk izenačeni z Danci, Finci in Kazahstanci pa so nam tik za petami, saj oboji zaostajajo zgolj točko.

Četo selektorja Matjaža Keka čakajo v prihodnjih dveh mesecih še štiri tekme, na katerih si skoraj ne sme privoščiti spodrsljaja. Že prvi dvoboj v oktobrskem ciklu, s Finci v Stožicah, bo sila pomemben, saj so nordijci našim fantom prizadejali edini poraz letos in so verjetno največja grožnja pri naskoku na mesta, ki prinašajo vrnitev med elito na stari celini. Objektivno gledano bi težko dejali, da Finci v svojih vrstah premorejo boljše posameznike od slovenske izbrane vrste. Res je, Slovenija v nogometu nikakor ne sodi med prvokategornike, a brez kančka slabe vesti si upam trditi, da imamo poleg zvezdniškega vratarja ta hip v dresu z državnim grbom tudi enega največjih napadalnih talentov v Evropi.



Govorim seveda o Benjaminu Šešku, novopečenem članu nemškega Leipziga, ki v zadnjem obdobju navdušuje tako v reprezentančni kot v klubskih vrstah. Ni odveč dodati, da je bil ob tem izbran tudi za najboljšega igralca sezone 2022/23 v avstrijski bundesligi. Visokorasli 20-letni dragulj bo gotovo eno izmed najmočnejših orožij Keka v zadnjem delu kvalifikacij. Našemu selektorju številni očitajo taktično konservativnost in trmasto vztrajanje pri »svojih« igralcih, a brez dvoma bo postal ponovno junak ljudskih src, če mu uspe, kar mu je zadnjemu uspelo leta 2010. Vrnitev slovenske nogometne reprezentance na nogometni zemljevid.


Mimogrede, eden od Kekovih nepogrešljivih igralcev je v teh kvalifikacijah tudi Žan Karničnik, nekdanji član Mure, katerega vpoklic ob koncu nesrečnih kvalifikacij pred dvema letoma sem javno podprl.

tribuna nogomet slovenska-reprezentanca