vestnik

Sašo Norčič postal predsednik strokovnega sveta za šport

Vestnik, STA, 11. 5. 2021
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Šport

Sašo Norčič je postal novi predsednik državnega strokovnega sveta za šport, podpredsednik pa Stanko Glažar. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je uvodoma, pred volitvami, ocenila, da je ta čas videti, kot da je izvedba olimpijskih iger v Tokiu "misija nemogoče".

"Tokio je zajel četrti val epidemije novega koronavirusa, odpovedani so vsi obiski in predpriprave na OI na vseh ravneh, državljani pa podpisujejo peticijo proti izvedbi OI in paraolimpijskih iger. Možno je tudi, da se bo država za zajezitev bolezni povsem zaprla," je povedala ministrica. Dodala je, da smo pri nas v nasprotju s tem na meji, da bi lahko začeli razmišljati, kako pripeljati varno del gledalcev na tribune športnih stadionov in dvoran ter pri tem izpostavila pomen cepljenja. Navedla je še dve pomembni temi, ki ju bo moral obravnavati strokovni svet. "Najprej je treba pogledati letni program športa, ki ima velika nesorazmerja v izplačilih iz državnega proračuna, saj ena zveza dobi več denarja kot Olimpijski komite Slovenije, ter da je pri dnu Zveza za šport invalidov Slovenije, Paraolimpijski komite, kar tudi ne more biti. Kot vem, strokovni svet še ni obravnaval predsedovanje Slovenije Evropski uniji, na športnem področju bo najpomembnejša tema evropski model športa," je dejala ministrica.

simona kustec
STA
Simona Kustec

Sledile so volitve, ki pa so bili le formalnost, saj sta bila predlagana le po en kandidat za predsedniško in podpredsedniško funkcijo. Sašo Norčič je načelnik upravne enote Gornja Radgona ter že desetletje in pol deluje v nogometu na lokalni in državni ravni, Glažar pa je med drugim podpredsednik Nogometne zveze Slovenije.

gornja-radgona, petdeset-let, most-prijateljstva
Marina Vrbnjak
Od leve: radgonski podžupan David Roškar, župan Lendave Janez Magyar in načelnik Upravne enote GR, Sašo Norčič. Fotografija Marina Vrbnjak
Vlada je 21. aprila zamenjala devet od sedemnajstih članov državnega strokovnega sveta za šport, ki jih predlaga ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Mandat je po imenovanju novembra 2017 predčasno potekel tudi dotedanjemu predsedniku Radu Pišotu, osem članov pa je ostalo. Ker je vlada istočasno zamenjala več kot polovico članov sveta, je bila po poslovniku sklicana nova ustanovna seja sveta, saj so prenehale tudi funkcije predsedniku, podpredsedniku ter članom komisij. Prejšnja vlada je člane novega strokovnega sveta imenovala 9. novembra 2017 za dobo petih let, nekaj zamenjav je bilo nato v letu 2019. Strokovni svet med drugim daje mnenje k predlogu zakonov in drugih predpisov, ki urejajo in posegajo v šport.

bb65ba039e58332277ad92d438be3700
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična


Novi člani so postali Janez Urbanc, ki je pred volitvami kot najstarejšo član vodil sejo, Lovrencij Galuf, Sašo Norčič, Vladimir Sitar, Samo Logar, Polona Rifelj, Matevž Jug, Katja Koren Miklavec in Uroš Zupan. V strokovnem svetu so po sklepu vlade ostali na predlog Olimpijskega komiteja Slovenije imenovani Franci Petek, Blaž Perko, Marko Šibila, Stanko Glažar, Janez Sodržnik, Peter Škerelj, Boro Štrumbelj, ki ga je predlagala Zveza za šport invalidov Slovenije, Paraolimpijski komite, ter Matej Jamnik, ki ga je predlagala Slovenska univerzitetna športna zveza. Člani strokovnega sveta so tokrat dali tudi pozitivno mnenje h kandidaturama za organizacijo evropskega prvenstva v košarki za ženske v letu 2023 in evropskega mladinskega prvenstva v biljardu v letošnjem letu.

šport svet vlada