vestnik

Špiro Peričić: Večni derbi spremljal v družbi Roberta Kuzmiča

Marko Kovačevič, 31. 7. 2019
Andrej Petelinšek
Dalmatinec je z vijoličastimi odletel na sever.
Šport

Nekdanji nogometaš Mure in zdajšnji član Maribora o tekmi z AIK-om, prilagajanju na Ljudski vrt, Muri, Hajduku ...

Derbi je izpustil, s trenerjem sta se dogovorila, da bo na obračunu z Olimpijo zaradi manjših poškodb počival. Danes pa bo spet v pogonu. Špiro Peričić je hitro postal eden ključnih členov obrambe nogometašev Maribora. Pred tekmo z AIK-om v Solni so poškodbe že pozdravljene. "To se pozabi, poškodbe so preteklost. Stoodstotno sem pripravljen," je pogovor pred letom na Švedsko začel 25-letni Dalmatinec.


Sezona se je komaj začela, a ste v dobrih dveh tednih odigrali pet tekem. Ste ujeli ritem?
"Nogometašem je to super. Veseli smo, da lahko igramo v takem ritmu. Po vsaki tekmi se počutimo bolje. Pripravljeni smo, dobro podlago imamo - s pripravami smo vsi odlično opravili."
Kaj vas čaka v Stockholmu?
"Mislim, da bo AIK začel z visokim presingom, težko bo. Smo pa na prvi tekmi v Mariboru pokazali, da smo zelo dobra ekipa, da imamo velike možnosti za napredovanje. Pomembno je, da ostanemo kompaktni in se moško postavimo."


Skandinavci so pregovorno čvrsti, agresivni, močni. Ste to občutili v Ljudskem vrtu?
"Ni bilo kakšnih umazanih ali nešportnih potez, je pa bila tekma trda, težka, čvrsta. AIK veliko igra z dolgimi podajami, poskuša s protinapadi, branilci so visoki in močni. Mi smo igrali našo igro, ki temelji na posesti, podajah, utekanjih ... Kot imajo oni svoje adute, jih imamo tudi mi. Boljši in spretnejši bo šel naprej. Upam, da bomo to mi, saj smo na prvi tekmi resnično pokazali, da smo fenomenalna ekipa. Iskreno verjamem v to."

image
Špiro Peričić je hitro postal standarden član mariborske enajsterice.Sašo Bizjak


Nogometaši pogosto pravite, da je v Evropi lahko že ena napaka usodna. Prva tekma z AIK-om vas je opozorila, da to drži. Goitom je zadel po edini priložnosti na tekmi.
"Res je. Saj sploh ne vem, ali je to bila naša napakica ali njihova individualna kvaliteta. Velikih napak nismo delali. Na severu bomo poskušali še bolje držati obrambo. Prva prioriteta je, da gola ne dobimo. V napadu pa imamo takšno kvaliteto, da bomo zagotovo zabili vsaj enega."
V Reykjaviku, na prvi tekmi sezone, ste zabili prav vi.
"Dobro, ni bil ravno najpomembnejši gol, saj smo potem zabili še dva. Iskreno, ne zanima me, kdo bo dosegel gol. Pomembno je le, da kot ekipa igramo dobro in napredujemo."
Z Milcem, Ivkovićem in Vilerjem ste standardni član mariborske obrambe. Kako se znajdete z njimi?
"Odlično se počutim. Od prvega dne, ko sem prišel v klub, sem od čisto vseh igralcev dobil veliko podporo. Dali so mi veter v hrbet, me podpirali tudi, ko sem naredil kakšno napako. Moral sem se prilagoditi na nov sistem, ostale so mi neke stare navade, a se z njihovo pomočjo vse bolj vklapljam v igro. Čisto vsi fantje v klubu so odlični."
Ste pa novinec na evropskih tekmah.
"Ja, te tekme so zame nekaj novega, a pred njimi nimam treme, ne grabi me panika. Iskreno, na takih tekmah sem bolj sproščen. Verjemite mi, za takšne tekme se živi."
V državno prvenstvo niste krenili najboljše, po treh krogih Maribor nima zmage.
"To je kar neverjetno. Še sami ne vemo, kako se to dogaja. Stalno imamo posest, priložnosti, pobudo ... vse! Ko ne zabiješ takoj na začetku, se to zgodi. Tudi nesrečo smo imeli. Kako lahko dobimo dva gola proti Triglavu iz dveh odbitkov? Prej bi jih morali zabiti deset! Ne gre, a psihološko zaradi tega nismo padli. Vemo, kakšna ekipa smo, kaj zmoremo. Te stvari se bodo obrnile v našo korist."
Na derbiju se še niso.
"Seveda nam je žal za to. Treniramo, delamo, se povsem predamo našim nalogam, na koncu pa po takšni dominaciji ne dobimo tekme. Živimo za zmage. Ko je ne dosežemo, se počutimo katastrofalno. Smo pa po pogovorih s trenerjem in ljudmi v klubu dojeli, da se je to enostavno moralo zgoditi, saj je pred nami še veliko tekem, naša igra pa nam daje samozavest."


Vam je žal, da ste derbi spremljali le s tribune?
"Je. To bi bil moj prvi derbi v Mariboru proti Olimpiji. Verjamem pa, da bo derbijev še veliko. Morda je celo bolje, da sem počival. Tekma v Stockholmu je pomembnejša."

image
Andrej Petelinšek


Vem, da ste osredotočeni na AIK, a v soboto vas čaka prva vrnitev v Mursko Soboto, prva tekma proti Muri.
"Verjemite mi, da o tem nisem niti malo razmišljal. V glavah vseh je tekma na Švedskem, ki nam prinaša ogromno. Naš prvi cilj je jasen."
Ste z Muro razčistili vse stvari? Niste se razšli ravno na najlepši način. Ko ste še igrali za črno-bele, ste že podpisali z Mariborom.
"Ne, ne, niti slučajno ni bilo česa slabega. V nedeljo sva tekmo proti Olimpiji v loži gledala skupaj s predsednikom Mure Robertom Kuzmičem. Normalno sem govoril z njim. To je odličen gospod, res velik človek. Nobenih težav nisem imel. Ne z njim, ne s trenerjem Antejem Šimundžo, ne s komerkoli v klubu. Vsi so res korektni, fenomenalni. S soigralci iz Mure se še danes slišimo, gremo skupaj na pijačo. Če grem v Mursko Soboto, me vsi pozdravijo, se mi javijo. Odnosi so top! Moja zgodba z Muro se je končala, kot se je, Maribor je prevelik klub, da bi izpustil takšno priložnost. Zdaj sem stopil na najvišjo stopničko v karieri."
Kaj pa Hajduk? Klub iz vašega Splita ni tako visoka stopnica?
"Hajduk je po navijaški plati velika stopnica. Je velik klub, a trenutno ni na ravni Maribora. Hajduk je najljubši klub, moj klub, v njem sem odrasel, doživel vse, a ne obžalujem ničesar. Moja pot je bila drugačna, ker so nekateri ljudje v Splitu menili, da nisem dovolj dober za njih. Prav je, da se je zgodilo, kot se je. Še naprej se moram boriti in delati."
Verjetno pa obžalujete, da je Hajduk že v prvem krogu končal kvalifikacije za evropsko ligo.
"Seveda. Ne bi smeli izpasti proti malteški ekipi (Gzira United, op. a.), a tudi to se zgodi. Saj so igrali dobro tudi na povratni tekmi v Splitu (poraz z 1:3, op. a.), imeli pobudo, vodili po prvem polčasu, a nato se je zgodil majhen padec, fant iz malteške ekipe, Hamed Kone, je dal dva fenomenalna gola - takih verjetno v življenju ne bo več zabil. Tudi to se zgodi v nogometu. Žal mi je za Hajduk, želim mu vse najboljše."
Čeprav ste mladi, ste v karieri zamenjali že številne klube. Je to signal, da tudi v Mariboru ne boste ostali dolgo?
"Glede na to, kako lepo mi je tu, kako so me ljudje sprejeli, kaj obkroža klub, iskreno upam, da bom ostal čim dlje."

image
Aleš Cipot


Kako pa ste doživljali številne selitve med hrvaškimi klubi?
"V Hajduku sem podpisal pogodbo, a takrat so bili starejši igralci z bogatejšimi pogodbami v prednosti. Nihče od domačih fantov ni mogel priti blizu, nihče ni na nas polagal nobene pozornosti. Moral sem iti na posojo. Enkrat tja, drugič tja. Vračal sem se na poletne priprave s Hajdukom, pa spet šel na posojo ... Iskal sem svojo pot, videl, da to nima več smisla, in se odločil, da grem naprej."
Je hrvaška liga močnejša od slovenske?
"Je. V Sloveniji je nekaj fenomenalnih klubov, ki bi bili tudi na Hrvaškem pri vrhu, razlika pa je, da so tu takšni klubi trije, štirje, na Hrvaškem pa jih je šest. Samo zaradi tega je hrvaška liga kvalitetnejša."
Dobro leto ste v Sloveniji. Kako vam gre slovenščina?
"(Smeh.) Vse razumem, govorim pa še ne."

NK Maribor Špiro Peričić NŠ Mura
Kaj zdaj berejo drugi