vestnik

"Stric iz Amerike" je pred vrati Fazanerije

Robert Balantič, 14. 6. 2024
Loris Cipot
Že dolgo se ni zgodilo, da začetek priprav nogometašev Mure ne bi bil v središču pozornosti navijačev. Foto Loris Cipot
Šport

Tonči Žlogar in njegovi varovanci so v ozračju vsaj manjše negotovosti začeli priprave na novo sezono.

Že dolgo se ni zgodilo, da začetek priprav nogometašev Mure ne bi bil v središču pozornosti navijačev. Seveda jih vedno zanima, kako potekajo treningi njihovih ljubljencev, kaj se dogaja znotraj ekipe, kakšen je urnik prijateljskih preizkušenj, in še marsikaj drugega, kar je povezano s pripravami, a tokrat jih vendarle veliko bolj zanima nekaj drugega. Vse bolj nestrpno pričakujejo informacije o posegih v vrh klubske piramide, ki bodo precej usmerili dogajanje v prihodnosti.

Oglasil se je predsednik

Po naših informacijah bo najpomembnejša odločitev sprejeta že kmalu. Če v zadnjem trenutku ne bo velikega zasuka, bo Mura v naslednjih dneh dobila »strica iz Amerike«. Po teh navedbah ne bi smelo biti več nikakršnega dvoma, da se bo Robertu Kuzmiču pridružil George Juncaj, ki si bo s finančno injekcijo zagotovil tudi moč odločanja. Za kakšno obliko sodelovanja naj bi šlo, za zdaj ostaja skrivnost, ampak pogodba je menda sestavljena in potrebuje le še nekaj popravkov, preden bodo na njej tudi vsi potrebni podpisi. Ko se bo to zgodilo, bo eno od ključnih vlog v Fazaneriji prevzel Agron Šalja, zaupnik ameriškega podjetnika črnogorskega rodu, ki bo skrbel za kadrovanje …

vladimir-vermezović, nš-mura, novi-trener
Jure Kljajić
Robert Kuzmič.

Robert Kuzmič se v nastalih razmerah javnim nastopom izogiba, zato pa se je ob začetku priprav oglasil na uradni spletni strani kluba ter nagovoril navijače in nogometno javnost na ravnici.

»Drage murašice in muraši, začele so se priprave na sezono 2024/25, ki prinaša veliko izzivov. Ob koncu pretekle smo bili upravičeno razočarani, minuli tedni so bili tako namenjeni analizi pokazanega na terenu in iskanju rešitev, da bi bila naša Mura v sezoni, ki prihaja, videti bolje.
Po koncu sezone smo se poslovili od štirih nogometašev, do konca meseca pa si želimo, da bo ekipa sestavljena in pripravljena za izzive, ki prihajajo. Zavedamo se odgovornosti, ki jo imamo kot klub, na tem mestu pa bi si želeli razumevanja in potrpežljivosti, saj želimo vse odločitve, ki jih bomo sprejeli, natančno preučiti in potegniti poteze, ki bodo v najboljšem interesu kluba. Ekipo bi radi večinoma sestavili do konca meseca, seveda s pridihom in poudarkom na domačih in doma vzgojenih nogometaših. Vzporedno s tem pa smo še naprej zelo aktivni pri iskanju strateškega partnerja, s katerim želimo Muro vrniti na raven, na kateri smo bili že v preteklosti.

Za nami je eno težjih obdobij, ko nam krivulje navkljub vsem prizadevanjem še ni uspelo obrniti navzgor. Vendar v Muri nikoli nismo in ne bomo obupali. Verjamemo, da se bodo stvari na bolje obrnile že v tej sezoni. Z borbenostjo, trdim delom, odrekanjem in seveda z vašo pomočjo, ker vsi skupaj smo Mura in smo ponos Prekmurja. Se vidimo v Fazaneriji!« je sporočil prvi mož soboškega prvoligaša.

Tokrat brez večerje

Črno-beli so se na uvodnem treningu zbrali v ponedeljek in hkrati prekinili tradicijo. Dan prej se namreč niso sestali na skupni večerji, kar je bila navada že vrsto let, in tudi to nedvomno opisuje trenutno stanje duha v prekmurskem nogometnem hramu. Trener Tonči Žlogar je imel na vzorno pripravljeni zelenici v Renkovcih, ki ji niti močno deževje ni prišlo do živega, na voljo 22 igralcev in štiri vratarje.

V skupini čuvajev mreže so bili Klemen Mihelak, Florijan Raduha, Vid Šumenjak in Aljaž Strajnar, preostalo zasedbo so sestavljali Borna Proleta, Tilen Ščernjavič, Žiga Kous, Kai Cipot, Klemen Pucko, Aljaž Antolin, Nikola Jovićević, Luka Turudija, Sandi Nuhanović, Filippo Tripi, Almin Kurtović, Emir Saitoski, Matic Maruško, Amadej Maroša, Ivan Šarić, Niko Kasalo, Jaka Domjan, Niko Graj, Nal Lan Koren, Alin Kumer Čelik, Žan Petrovič in Bine Anželj.

Po individualnem programu so zaradi okrevanja po poškodbi vadili Žan Trontelj, Robert Čakš, Tarik Bagola, Timotej Brkić in Žiga Laci, zadnja bosta odsotna še dolgo. Po najbolj obetavnem scenariju se bosta na igrišče vrnila v drugi polovici prihajajoče sezone. Manjkal je Leard Sadriu, a se je vmes po reprezentančnih obveznostih že pridružil ekipi, novim izzivom naproti so se odpravili Ben Cottrell, Alexandros Kyziridis, Julien Lamy in Daniel Katić.

mura, trening
Loris Cipot
Že dolgo se ni zgodilo, da začetek priprav nogometašev Mure ne bi bil v središču pozornosti navijačev.

Delovni ritem ne sme trpeti

Čakanje na »beli dim« razumljivo povzroča nekaj negotovosti tudi pri igralcih, a ne glede na to, da trenutno ozračje ni ravno obetavno, delovni ritem ne sme trpeti. Tonči Žlogar se je s črno-belimi prvič lotil začetka priprav. »To je pomembno predvsem zato, da se ekipa čim bolje telesno pripravi in da je na voljo dovolj časa, da se v treninge umestijo nove ideje. Pet tednov priprav bo s tega vidika dobrodošlih in prizadevali si bomo, da jih čim bolje izkoristimo,« pravi nekdanji reprezentant.

Po naših informacijah ob napovedanih premikih njegov status naj ne bi bil ogrožen, v teh dneh so pod drobnogledom tudi nekateri obetavni fantje iz mladinske ekipe, ki je v pretekli sezoni osvojila naslov podprvaka. »Z nami so zato, ker so perspektivni, po drugi strani so si to zaslužili z dobrimi nastopi. Če si to zaslužijo, jim je treba ponuditi priložnost. To bo zanje gotovo dobrodošla izkušnja, njihovo priključitev ekipi in minutažo pa narekuje tudi popolnitev kadra,« se je odzval Tonči Žlogar, ki se v prostih dneh ni mogel povsem odklopiti od svoje službe. Na vrsti so bile analize, ki so po dokaj klavrni sezoni morale biti nadvse temeljite. »V nogometu dopusta kot takega ni. Analize smo opravili, potekale so tudi že med prvenstvom. Zdaj poskušamo ekipo čim bolje pripraviti, prav tako jo želimo okrepiti, da bi povečali kakovost in konkurenčnost med igralci. Po uvodnih dneh nimam pripomb, pristop je na primerni ravni. Moramo delati, potem bomo videli, kako se bodo stvari odvijale naprej.«

mura, trening
Loris Cipot
Tonči Žlogar se je s črno-belimi prvič lotil začetka priprav.

O pričakovanjih je v nastalih okoliščinah težko govoriti, pa vendarle … »Želim si čim več zmag, čim več dobrih predstav in kontinuitete. Vsaj nekaj takega, kot smo imeli v končnici preteklega prvenstva. Prav tako je namen, da bi bili bolj igrivi in učinkoviti, konkretne cilje pa narekuje sestava igralske zasedbe. Toda vem, da sem v velikem klubu. Ambicije morajo biti visoke, ampak realne. Nikoli nerealne,« poudarja 46-letni Izolčan.

Igralci so imeli dovolj časa, da so si po slabi sezoni »prečistili« glave in se pripravili na začetek novih obveznosti. »Lahko povem iskreno, da je bilo ob koncu minule sezone veliko razočaranje, ampak tudi to je sestavni del športa. Ključnega pomena je, da se čim bolj pripravimo na prihajajoče izzive. Kot klub vedno stremimo k najboljšemu, zdaj moramo najprej storiti vse, kar je v naših močeh, da bomo ob pravem času v ustrezni formi,« pa napoveduje kapetan Žiga Kous.

nš-mura investitor nova-zgodba