vestnik

Vermezovića v Celju ne bo na klopi Mure, Lacija pa ne v kadru

Vestnik.si, 9. 2. 2024
Vestnik.si
Novinarska konferenca NŠ Mura pred gostovanjem v Celju.
Šport

Pred gostovanjem Mure v Celju (nedelja ob 15. uri) v 20. krogu prve lige so v Fazaneriji pripravili novinarsko konferenco, na kateri je trener Vladimir Vermezović spomnil na dejstvo, na katerega je marsikdo pozabil, namreč da zaradi kazni rumenih kartonov ne bo smel voditi ekipe ob igrišču.

Strateg Mure je najprej potrdil, da so njegovi varovanci pripravljeni na nadaljevanje prvenstva: "Začetek bo sicer težak, ker igramo takoj z vodilnim moštvom, ampak na to nimamo vpliva, nismo mi sestavljali razpored. Vendar pa smo opravili dobre priprave, fizično zelo naporne. Za nekatere je bilo zahtevno, ker niso bili na to tako navajeni, vedno pa sem bil prepričan, da se naporno delo prej ali slej obrestuje. Na pripravah smo igrali s kakovostnimi nasprotniki, to je bila moja želja. Že na začetku sem dejal, da tu rezultat ne bo pomemben, ampak naša celostna podoba. Lahko bi igrali s slabšimi nasprotniki, vendar bi potem morda dobili lažno sliko o sebi. Zdaj vsaj vemo, kje smo."

Sestavo prve enajsterice ima v glavnem že postavljeno: "99 odstotkov vem, kdo bo igral. Danes pa bo jasno še do konca, saj smo imeli nekaj težav z manjšimi poškodbami. Jasno je že, da Žiga Laci še ne more biti v kadru, saj bo imel komaj v ponedeljek zdravniški pregled. Ampak zdaj imamo 22 enakovrednih igralcev, tako da je na koncu vseeno, kdo od njih bo v prvi postavi. Vsak mora opraviti dobro delo."

mura, novinarska-konferenca, celje---mura, vermezović, laci
Vestnik.si
Novinarska konferenca NŠ Mura pred gostovanjem v Celju.

Vendar pa ravno njega ne bo na klopi Mure, ker je dobil že tri rumene kartone, in bo moral tekmo spremljati s tribune: "To se mi še nikoli ni zgodilo v karieri. Doslej še sploh nisem dobil rumenega kartona, zdaj pa kar tri v treh mesecih. Vsak četrti sodnik v slovenski ligi lahko potrdi, da sem imel z njim primerno komunikacijo, bili pa so glavni sodniki, ki so mi takoj pokazali karton, ko sem zahteval pojasnilo za določeno odločitev, kar se mi ne zdi prav, saj sem mnenja, da so tudi udeleženci ob robu igrišča del srečanja. Ne bom zdaj trdil, da so sodniki slabi, ampak lahko gre tudi drugače. Za primer lahko navedem mojstra, ki sodi mednarodne tekme. On ima z vsemi na dvoboju enakovredno komunikacijo in se lahko z njim pogovoriš o vsem." Vermezović je tu verjetno mislil na Slavka Vinčića iz Maribora, s katerim ima Mura v zadnjem času pozitivne izkušnje, saj je zmagala na večini tekem, na katerih je sodil, pa tudi objektivno gledano je opravil zelo dobro delo. Mimogrede, obračun v Celju bo sodil Nejc Kajtazović iz Kranja. 

Soboški strateg pravi, da njegova odsotnost s klopi ne bo vplivala na počutje igralcev: "Vsekakor bom na tekmi, le da na tribuni. Moja pomočnika Darjan in Slaven sta tudi že vodila ekipe na obračunih, tako da za njiju to ne bo novost. Fantje na igrišču pa tako vedo, kaj je njihova naloga, saj smo se o tem že veliko menili, zato tu ne vidim morebitnih težav."

Kljub temu jih čaka izjemno zahtevna naloga, kako zaustaviti zelo hitre nogometaše Celja: "Oh, Celje ima toliko kakovostnih igralcev, da je tudi njihova druga garnitura povsem enakovredna prvi. Ne bomo pa se mi prilagajali njim, ampak bomo skušali igrati svojo igro. Ne moreš se vsak teden prilagajati nasprotniku, saj bi potem moral vedno spreminjati sistem, kar bi samo zmedlo igralce. Mi imamo svoj sistem, ki ga bomo skušali vsiliti njim, in upajmo, da nam bo uspelo."

mura, novinarska-konferenca, celje---mura, vermezović, laci
Vestnik.si
Novinarska konferenca NŠ Mura pred gostovanjem v Celju.

Dejstvo je, da bo Mura spomladi večji poudarek dala pokalnemu tekmovanju, kjer lahko ob stoletnici kluba osvoji novo lovoriko, čeprav tudi prvenstva ne bo zanemarila: "Tako kot sem že enkrat dejal, bomo vse sile usmerili v to, da osvojimo pokal Slovenije. Vendar pa želimo z enakim žarom in vnemo igrati tudi tekme v prvenstvu. K vsakemu srečanju bomo pristopili, kot da je pokalni finale. Osvojitev pokala ob stoletnici kluba pa bi veliko pomenila domačim igralcem, ostali, ki so prišli od drugod, verjetno do tega nimajo takšnega čustvenega odnosa kot tisti, ki so iz Prekmurja."

mura, novinarska-konferenca, celje---mura, vermezović, laci
Vestnik.si
Novinarska konferenca NŠ Mura pred gostovanjem v Celju.

Kljub temu, da še ne bo smel igrati, je bil na konferenci tudi povratnik Žiga Laci, zadnja okrepitev Mure, bolj za to, da se malce podrobneje predstavi po povratku v Mursko Soboto. Povedal je, da so občutki dobri: "Lepo se je vrniti v svoj matični klub. Mura je moja prva in glavna ljubezen. Soigralci so me zelo lepo sprejeli. Nekatere sem poznal že od prej, tudi iz reprezentance."

Mu je bilo kaj žal, da je pred štirimi leti odšel iz Mure? "Ja, res je klub po mojem odhodu osvojil pokal in prvenstvo, zato je tudi moja velika želja ob vrnitvi, da tudi sam z Muro osvojim kakšno lovoriko. Ampak če bi se moral znova odločati, mislim, da bi se še enkrat odločil za isto pot," je po krajšem razmisleku dejal Laci.  

V svojem zadnjem obdobju v Grčiji pri klubu AEK ni več igral. "Grčija je nasploh znana po tem, da klubi zelo hitro menjajo trenerje in strokovne štabe. In ko pride nekdo drug, pri katerem nisi več tako dobro zapisan kot pri prejšnjem trenerju, lahko nastopijo težave."

Manjši kulturni šok je doživel ob prihodu iz domačega Dobrovnika v velike Atene: "Ja, to je bila precejšnja razlika. Vendar pa ni bilo tako težko, ker je Grčija prijetna dežela za življenje, tako da se hitro navadiš."

Pravi, da je zdaj fizično dobro pripravljen: "Imel sem nekaj težav s kolenom, vendar pa v zadnjem mesecu redno treniram, tako da to več ne predstavlja ovire."

Njegov glavni cilj z Muro je popolnoma jasen: "Imel sem ponudbe drugih klubov, tudi iz tujine, ampak želel sem se vrniti sem. Tako kot sem že dejal, Mura je zame prvi in največji klub v Sloveniji, zato jo moramo spraviti tja, kamor spada." 

mura, novinarska-konferenca, celje---mura, vermezović, laci
Vestnik.si
Novinarska konferenca NŠ Mura pred gostovanjem v Celju.

mura novinarska-konferenca celje-mura vermezović laci