vestnik

V Fazaneriji se obeta razgibano kadrovsko dogajanje. Negotova usoda še 15 igralcev?

Robert Balantič, EkipaSN, 26. 5. 2023
Loris Cipot
V Fazaneriji se obeta razgibano kadrovsko dogajanje.
Šport

V Fazaneriji so se po koncu sezone prvi kadrovski premiki že zgodili, a to je bilo zgolj ogrevanje za glavni val sprememb, ki bi utegnil biti kar zajeten. Morda bi lahko govorili celo o revoluciji, ampak do morebitne uresničitve takšnega scenarija je vendarle še (zelo) daleč. Gotovo pa ni nikakršnega dvoma, da vodilni dvojec črno-belih (Robert Kuzmič-Denis Rajbar) v prihodnjih tednih čaka obilo dela.

Mirlind Daku, Martin Šroler in Nejc Vidmar so se že poslovili od Fazanerije, Gregor Balažic je zaključil profesionalno kariero, nova moč je Almin Kurtović. To so prvi premiki, ki so se v prekmurskem nogometnem hramu pripetili po koncu sezone, vendar je bolj ali manj jasno, da je to šele začetek in da bo kadrovsko dogajanje v prihajajočem obdobju nadvse razgibano. V obeh smereh, eden od namenov je tudi skrčiti trenutno zares zelo številno zasedbo.

tribune, gledalci, koper, mura, navijači
Aleš Cipot
Mirlind Daku se je poleg Martina Šrolerja in Nejca Vidmarja že poslovil od črno-belih.

Deseterica na posodo, Shabanhaxhaj bo ostal


Kar zadeva »prvokategornike«, je kar nekaj takih, ki niso izpolnili pričakovanj oziroma jih očitno ni v resnejših načrtih Dejana Grabića. Ni treba biti velik strokovnjak, da ugotoviš, da so to v prvi vrsti Nikola Petković, Domantas Šimkus, Ognjen Stijepović in Leard Sadriu; Lazar Zličić prav tako še zdaleč ni navdušil. Njihova prihodnost v Fazaneriji je v vsakem primeru negotova, vendar to še ne pomeni, da bodo kmalu postali le še nekdanji člani Mure. Vsi iz omenjenega kvinteta namreč še vedno imajo pogodbe, zato je kristalno jasno, da predsednika Roberta Kuzmiča in športnega direktorja Denis Rajbarja čaka zahtevno delo oziroma bosta morala uporabiti vse pogajalske sposobnosti, da bi se z vsaj nekaterimi dogovorila za predčasno prekinitev sodelovanja.
Največji rez je bržčas pričakovati na seznamu igralcev, ki so bili na posodo. Takšnih je kar 10, v tej družbi so Miha Kompan Breznik (Tabor), Samsindin Ouro (Radomlje), Tarik Bagola (Makedonikos Neapolis), Warner Brown (Beltinci), Jan Đapo (Krka), Josip Majić (Krka), Alen Kaučič (Beltinci), Henrik Nerguti (Beltinci), Vito Štrakl (Beltinci) in Tilen Ščerjavič (Beltinci). Pogodba bo potekla le dvema izmed njih (Kaučič, Štrakl), kar prav tako pomeni, da bo vodilni dvojec črno-belih prisiljen sprejemati takšne in drugačne kompromise, da bi se s tistimi, na katere v Fazaneriji ne računajo več, dogovorili za »ločitev«. Našteli smo 15 igralcev, za katere je težko dati roko v ogenj, da bodo tudi v prihodnje del soboškega prvoligaša, ampak o tem, kdo vse bo po Mirlindu Dakuju, Martinu Šrolerju in Nejcu Vidmarju še pomahal v slovo, lahko za zdaj seveda zgolj ugibamo. Ni jih malo, ki so prepričani, da bo med njimi tudi Dardan Shabanhaxhaj, ki ga je Prekmurcem do konca sezone posodil Sturm, toda naši viri so nam prišepnili, da naj bi Sobočani in Gradčani dosegli dogovor, da bo 22-letni krilni napadalec, ki je okreval po poškodbi, še naprej ostal del črno-bele slačilnice.

nš mura, okrepitev, dardan shabanhaxhaj
FB NŠ Mura
22-letni krilni napadalec, ki je okreval po poškodbi, naj bi še naprej ostal del črno-bele slačilnice.

Svetlin, Milić, Guček, Gradišar …
Seveda ni izključen niti kakšen odhod, ki bo posledica odmevnega prestopa. Čeprav muraši niso uresničili osnovnega cilja, je v ekipi kar nekaj prodajnega potenciala. Za zdaj sta najbolj »vroča roba« Kai Cipot in Klemen Mihelak, snubce naj bi imel Kobie Morris, nenehno sta pod lupo oglednikov Srđan Kuzmić in Niko Kasalo.
Glede okrepitev je jasno le, da Almin Kurtović ne bo edina, v teh dneh je po v nogometnih krogih mogoče slišati številna imena, ki jih povezujejo s črno-belimi. Najbolj glasno se govori o Tamarju Svetlinu, ki je sezono v dresu Brava končal s statusom posojenega igralca Celja, s katerim ima še enoletno pogodbo. A vse kaže, da je nadaljevanje sodelovanja z grofi precej vprašljivo, in Mura v tem očitno vidi priložnost, da bi ga privabila v svoje vrste. Obetavni levi bočni branilec Nino Milić v knežjem mestu bojda prav tako ni navdušen, ker Roman Pilipčuk ne računa več na njegove usluge, in naj bi se spogledoval z odhodom. Ena od možnosti bi bila lahko Murska Sobota, kamor bi se po nekaterih informacijah utegnil preseliti 24-letni branilec Luka Guček. V mlajših letih se je iz Krškega preselil v španski Betis, na prvoligaškem prizorišču se je uveljavil v Radomljah, zdaj odšteva zadnje dneve pogodbe v ukrajinskem Černomorcu iz Odese. Omenja se tudi mladi slovenski reprezentančni napadalec Nejc Gradišar, ki se je z Rogaško uvrstil med elito na sončni strani Alp, in še bi lahko naštevali.

Balažic (tudi) kot vez med ekipo in pisarnami
Po sobotni tekmi s Koprom je postalo jasno, da je Gregor Balažic na Bonifiki odigral zadnjih 10 minut v svoji profesionalni karieri. Pri 35 letih se je odločil, da se bo lotil novih izzivov. »Zahvalil bi se mu za vse, kar je dal Muri in slovenskemu nogometu. Veseli me, da bo še naprej ostal v klubu v drugačni vlogi. Ker si je to zaslužil in ker ga Mura potrebuje,« se je po dvoboju v slovenski Istri odzval Dejan Grabić. Poročali smo, da bo zdaj že nekdanji branilec poslej v Fazaneriji združil moči s športnim direktorjem Denisom Rajbarjem, medtem smo dobili tudi potrditev. Postal bo najtesnejši sodelavec snovalca kadrovske politike, njegov spekter nalog bo dokaj obširen. Sodeloval naj bi tudi na treningih in bil potemtakem vez med ekipo ter pisarnami, zadolžen bo za iskanje primernih okrepitev, pogovore v zvezi s tem in še marsikaj se bo našlo.

_DSC5554
Aleš Cipot
Gregor Balažic

Grabić in Hanžič znova skupaj

Ne le v igralski zasedbi, po naših informacijah brez sprememb najbrž ne bo šlo niti v strokovnem vodstvu. Že ob podpisu pogodbe Dejana Grabića se je govorilo, da bi bil lahko njegova desna roka v Fazaneriji Rok Hanžič, s katerim sta v preteklosti uspešno sodelovala, a se to naposled ni uresničilo. Nekdanji branilec je v končnici sezone ostal v Radomljah, kjer je pomagal Oliverju Bogatinovu, po naših informacijah pa naj bi se zdaj preselil v prekmursko prestolnico in znova združil moči z 42-letnim strokovnjakom na črno-beli klopi. Slišati je, da naj bi nadomestil Andreja Kvasa.

nš-mura kadrovanje