vestnik

Vermezović: "Začel bom s povsem enako postavo"

Vestnik.si, 30. 9. 2023
Tomo Köleš
Vladimir Vermezović: "Tudi Celjani vedo, da bomo začeli z enako postavo."
Šport

Pred današnjim obračunom Mure in Celja (20.15) je Mura pripravila novinarsko konferenco, tokrat izjemoma na Luštni domačiji v Renkovcih, kjer je svoje misli in občutke razkril tudi trener Vladimir Vermezović.

Kakšen je zdravstveni bilten ekipe pred tekmo s Celjem? 

"Veseli me, da ni novih poškodb, čeprav smo imeli dve fizično zelo zahtevni in naporni tekmi. Moram pohvaliti svoje fante, nad katerimi sem bil pozitivno presenečen. Sam lahko poudarim, da še nikoli doslej nisem vodil ekipe na slabšem igrišču, kot je bilo v Rogaški Slatini."

Ampak dve zmagi zapored sta še bolj dvignili in strnili ekipni duh, ki se čuti z igrišča. 

"Duh enotnosti ekipe skušamo ustvariti že na treningih in potem še na tekmah. Če imate samo dobre posameznike, dobre igralce, to še ne pomeni, da imate tudi dobro ekipo. Dobra ekipa je zame pomembnejša kot dobri posamezniki. In dlje časa bomo skupaj, toliko večji bo naš ekipni duh."

To se kaže tudi v tem, da ste tekmi v Rogaški Slatini in Domžalah začeli s povsem enako prvo postavo.

"Moja miselnost je, da ne menjaj moštva, ki zmaguje. Tudi dvoboj s Celjem bom začel z isto prvo postavo, brez pomena je, da bi se šli kakšne skrivalnice. To vedo tudi Celjani, ker zame to ni bistveno. Pomembno je, da mi pokažemo dobro igro in podobno bojevito predstavo kot na zadnjih dveh tekmah. Seveda to ne pomeni, da ne spoštujemo Celja in da ga nismo analizirali, ampak nasprotnik lahko igra samo tako dobro, kolikor mu mi dopustimo."

Bo zaradi tega, ker igrate doma, sedaj potrebno spremeniti vašo taktiko čvrste obrambe in hitrih protinapadov, ki je bila uspešna na gostovanju?

"Mi smo zaradi zadnjih rezultatov v dobrem trenutku, zato menim, da smo doma večji favoriti od Celja, ki pa ima za slovenske razmere zvezdniško ekipo. Včasih morate igrati na takšen način, da se najbolje prilagodite nasprotniku. Rogaška na primer je namreč z dolgimi podajami naprej preskakovala vezno vrsto, zato smo se morali pomakniti bolj nazaj. Vse skupaj smo uspešno prestali in na zadnjih dveh tekmah, pa tudi v pokalu, nismo prejeli zadetka, in upam, da se bo ta niz nadaljeval. Moja filozofija je, da lahko samo iz dobre obrambe zgradiš tudi dober napad. Če je obramba slaba, se tudi napadalci nezavedno začno vleči nazaj na bok. Videli bomo, kako bo potekala tekma s Celjem, ne bi pa imel prav nič proti, če spet zabijemo dva zadetka iz protinapada."

vermezović, novinarska-konferenca, luštna-domačija, mura, celje
Tomo Köleš
Vladimir Vermezović: "Iz dobre obrambe lahko zgradiš tudi dober napad."

V obrambi ste dobro zadeli s kombinacijo Proleta - Dobrovoljc.

"Nisem to zadel jaz, saj sta onadva bila že v klubu, preden sem prišel k Muri. Se pravi, da so to dobro zadeli ljudje v klubu, ki so ju pripeljali. Jaz sem samo sestavil skupaj ekipo, za katero menim, da je v tem trenutku najboljša možna na igrišču. Res pa je, da sta se dobro ujela in da dobro igrata, zelo ju podpirata tudi Leo (Leard Sadriu, op. p.) in Kobie (Morris, op. p.). Zaradi tega, ker igram z enako postavo, ni pri drugih igralcih nobenega ljubosumja. Ti, ki so v prvi postavi, morajo na treningih s svojim pristopom pokazati drugim, zakaj so med enajsterico, in jih vzpodbuditi k dobremu delu, da bodo pripravljeni na svoj trenutek, ko pride. Veste, igralec, ki ni nastopil na tekmi, ima vso pravico, da je zaradi tega jezen v nedeljo in ponedeljek, nadalje pa več ne, ker je to slaba energija in ta lahko ekipi samo škodi."

Kakšna je razlika med stanjem v slačilnici, ko ste prišli, in zdaj? Med polčasom tekme v Domžalah smo videli, kako ste živahno razpravljali z Marošo.

"Ko sem prišel, sem najprej mislil, da tu nihče ne govori. Igralci so bili zaradi slabih rezultatov precej poklapani in zaskrbljeni. In z vseh strani sem dobival govorice, da ta igralec zaradi poškodbe ne more dati več kot 20 odstotkov, da je oni premalo pripravljen, da je tretji brezvoljen in tako naprej. Moram reči, da več kot 80 odstotkov tega sploh ni držalo. Zdaj je stanje povsem drugačno, odprto se vsi pogovarjamo, in vidim, da so fantje povsem normalni nogometaši kot povsod drugod. Če je namreč nogometaš zategnjen, tudi na igrišču ne more dati maksimuma, zato moraš poskrbeti, da je sproščen in da se veseli igranja. Če me igralec nekaj vpraša, prosi za nasvet ali pa pove, da ima težave na določenem igralnem položaju, mu prisluhnem in mu skušam ugoditi. Jaz nisem eden tistih trenerjev, ki bi igralca zaradi tega, ker mi nekaj pove, za kazen poslal na klop. Ravno nasprotno, skušam poslušati glas naroda, kot se to pravi v politiki. Še posebej v nogometu pa absolutno moraš poslušati glas naroda."

Morda še vaš komentar o Maticu Marušku, ki ste ga pohvalili že kmalu po vašem prihodu v Mursko Soboto. Zdaj se pa zdi, da ste dobili še enega napadalca več, če se malce pošalimo. 

"On je del skupine igralcev, ki je osvojila šampionski naslov, in ima to zmagovalno miselnost že v genih, zato si upa narediti več kot drugi, ki še niso bili prvaki. Matic, Amadej Maroša in Žiga Kous so domači izkušeni igralci, na katere drugi gledajo kot vzornike in vpijajo vse, kar oni počnejo na treningu in kako delajo. Takšni igralci, kot so oni trije, so lahko samo odličen vzor vsem ostalim."   

vermezović, novinarska-konferenca, luštna-domačija, mura, celje
Tomo Köleš
Vladimir Vermezović: "Če je igralec zategnjen, tudi na igrišču ne more dati maksimuma."

novinarska-konferenca mura celje luštna-domačija vermezović