vestnik

(ZGODOVINA PREKMURSKIH DERBIJEV) Kdo je uspešnejši in kako bo zvečer?

Vestnik.si, 20. 7. 2024
Aleš Cipot
Moštvi sta se nazadnje srečali junija leta 2020 v finalu Pokala Slovenije
Šport

Soboška Mura in lendavska Nafta bosta Prvo ligo Telemach v sezoni 2024/2025 odprli z medsebojnim srečanjem.

Moštvi sta se nazadnje srečali junija leta 2020 v finalu Pokala Slovenije, kjer so slavili Sobočani z 2 : 0 in drugič postali pokalni prvaki. Strelca zadetkov sta bila Amadej Maroša in Žan Karničnik. V zgodnejšo zgodovino so se pred sobotno tekmo ozrli tudi pri soboškem prvoligašu. Zadnji prvoligaški derbi je bil odigran pred več kot 20 leti. Mura je takrat v Lendavi zmagala s 3 : 0, zadetke so dosegli Damjan Bohar, Rajko Rep in Dragan Jelič. "V tisti sezoni so bile odigrane štiri tekme z Nafto. Poleg omenjene sta bila odigrana še dva obračuna v Fazaneriji in en v Lendavi. Tekma v Fazaneriji pred rekordnim številom gledalcev se je končala z 2 : 0 v korist Nafte, drugo srečanje je Mura dobila z 2 : 0, srečanje v Lendavi se je končalo z remijem 2 : 2," so zapisali pri Muri. 



Sicer pa je prva prvoligaška tekma Mure in Nafte v samostojni Sloveniji bila odigrana 6. oktobra 1991 v Lendavi, črno-beli so tekmo dobili s 3 : 2. Dvakratni strelec za Muro je bil Milan Kukić, enkratni pa Emil Prekazi. "Mura in Nafta sta se sicer na prvoligaških zelenicah pomerili na osmih srečanjih, Mura je zabeležila pet zmag, dve tekmi sta se končala brez zmagovalca, enkrat so slavili Lendavčani. Muraši in Lendavčani so se osemkrat pomerili tudi v nižjih ligah, Muraši so dobili dve tekmi, srečanje se je dvakrat končalo brez zmagovalca, štiri tekme pa so dobili Lendavčani," so še zapisali. 

mura, nafta, pokal-slovenije, finale-pokala, brdo
Aleš Cipot
Moštvi sta se nazadnje srečali junija leta 2020 v finalu Pokala Slovenije na Brdu pri Kranju.

O pričakovanjih Mure pred tekmo smo poročali TU, trener Tonči Žlogar pravi, da si želijo zmage. Podoben cilj imajo tudi v Lendavi, a se njihovi navijači verjetno najbolj sprašujejo, kako uigrana je ekipa, saj skoraj ne mine dan, da ne bi iz klubskega tabora poročali o novi okrepitvi. 

Tekma se bo začela v soboto ob 20.15, pravico bo delila sodniška ekipa v sestavi David Šmajc, Matic Mežnar, Aleksander Burjan, Božo Kondić, Rade Obrenović, Bojan Mertik. Razplet bomo spremljali tudi na naši spletni strani. 

nš-mura nafta-1903 derbi zgodovina