vestnik

Zgodovinski prestop: Cipot za skoraj milijon evrov v Spezio, v nasprotno smer črnogorski napadalec

Vestnik.si, 19. 1. 2023
Tia Cipota so že predstavili v novih barvah pri italijanskem prvoligašu.
Šport

Prestopna saga je končana. Otrok Mure se v najvišjem prestopu v klubski zgodovini seli v italijansko Serie A, kjer bo okrepil vrste Spezie, so sporočili iz tabora črno-belih.

Tio Cipot je od malih nog odraščal z Muro in zrasel v nogometaša, na katerega so v vodstvu kluba ponosni. Tudi zato je slovo, ki je prišlo, po eni strani težko, po drugi pa razumljivo in pričakovano, so zapisali na klubski strani Mure. Mlajši od bratov Cipot se v rekordnem prestopu seli v eno od petih najmočnejših lig na svetu, okrepil bo vrste italijanske Spezie. To bo po šestih letih prvi prestop iz slovenske lige v eno izmed lig "peterice", so poudarili.


Tio je produkt Murine nogometne šole in je lahko v navdih vsem mladim nogometašem, ki se kalijo v mlajših selekcijah, obenem pa je dokaz, da se trdo delo in odrekanje lahko obrestuje. Za čarno-bejle je v članski konkurenci debitiral 19.7.2020 proti Aluminiju v 35. krogu PLT. Vse odtlej je šel njegov razvoj strmo navzgor in v letošnji sezoni je postal eden izmed nosilcev Mure ter reprezentance U21. Skupno je za Muro zbral 51 nastopov v vseh tekmovanjih.

Kot so navedli v taboru črno-belih, je prestop Tia v Spezio še eden izmed dokazov uresničevanja zastavljene strategije dela z mladimi, ki se v Muri izoblikujejo v nogometaše, ki so zanimivi klubom iz najmočnejših evropskih lig. V nasprotni smeri se v Fazanerijo seli črnogorski napadalec Ognjen Stijepović, ki je nazadnje kot posojen nogometaš Spezie igral v tretjeligašu Imolese, v preteklosti pa je bil tudi član Sampdorie, Alessandrie, Grosseta in Pistoiese.

Kaj so ob prestopu povedali Kuzmič, Rajbar in Cipot?



Robert Kuzmič: »Tio se je v Muri razvil v odličnega nogometaša in še enkrat več potrdil našo strategijo in filozofijo, kjer dajemo velik poudarek delu z mladimi. Želimo si, da Tio ne bo edini, ki bo iz Mure prestopil v katero izmed lig peterice, ampak mu bodo s trdim delom in odrekanjem sledili tudi drugi. Na tem mestu se moram zahvaliti tudi Amirju Ružniću, ki je vseskozi pomagal pri razvoju nogometaša in kasneje tudi pri prestopu, kjer smo s skupnimi močmi prišli do te točke, kjer smo zdaj. Obenem bi se prav tako rad zahvalil Spezii za korektno sodelovanje tekom pogajanj. Poudariti je potrebno, da Tio Cipot postavlja nov mejnik v Muri. Rekordna odškodnina, ki znaša skoraj milijon evrov, bi lahko v prihodnje z bonusi tudi krepko presegla omenjeno številko. Za konec zahvala Tiotu, da je verjel v naš projekt, hvala za vse predstave v čarno-bejlon in srečno v nadaljnji karieri. Vrata Fazanerije pa mu bodo vedno odprta«.



Denis Rajbar: »Za Tia smo že od vsega začetka vedeli, da ima nekaj več. Nogometno tako ali tako, tudi glava, če se lahko tako izrazim, pa je bila na pravem mestu. Spomnim se, da ko sem ga poklical glede prestopa v Spezio, je bilo njegovo prvo vprašanje, če je klub dobil dovolj denarja, da bo lahko še stabilnejši in da bodo imeli njegovi soigralci plačo. S takšnim razmišljanjem me je res pozitivno presenetil. Veseli me, da je verjel v zgodbo, ki smo jo skupaj pisali, ob tem pa tudi zahvala Anteju Šimundži, da je začel njegov razvoj in Damirju Čontali, ki ga je nadaljeval in kočal. Klubska vizija je takšna, da poskušamo sproducirati še več takšnih nogometašev, kot je Tio. Sloveniji smo pokazali, da se da proizvesti tudi nogometaše, ki prestopijo v eno izmed petih najboljših lig, kar od leta 2017 ni uspelo nikomur. Verjamem, da si bo Tio izboril mesto v ekipi in bo v prihodnosti tudi eden vidnejših članov slovenske reprezentance«.



Tio Cipot: »Muri bom večno hvaležen za vse. Z Muro sem rasel in odrasel ter se razvil v nogometaša, kakršen sem zdaj. Vse kar vem, sem se naučil v Muri, ki bo imela v mojem srcu vedno posebno mesto. Fazanerija bo vedno moj drugi dom, jaz pa njen največji navijač. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem v klubu, da so verjeli vame in najboljšim navijačem v Sloveniji, ki ste mi vedno stali ob strani. Navijaški skupini Black Gringos sporočam, da naj še naprej stojijo za ekipo, saj je njihova podpora največ, kar si lahko nogometaš želi«.

amir ružnič, tio cipot
Spezia
Tio Cipot je postal član italijanskega prvoligaša Spezie.

alesfevzer.com
Prestopna saga okoli Tia Cipota je tudi uradno zaključena.
tio-cipot nš-mura spezia prestop