vestnik

Znana je usoda Damirja Čontale v soboškem klubu

Robert Balantič, 24. 3. 2023
Aleš Cipot
Damir Čontala
Šport

Za Dejanom Grabićem so štiri tekme na klopi Mure, po katerih je končno dočakal tako želeni reprezentančni premor. In dovolj časa za ritem treningov, ki naj bi prispeval k temu, da bi morali biti v končnici prvenstva v igri črno-belih opazni vsaj obrisi 'rokopisa' novega trenerja. Medtem je po naših informacijah bolj ali manj jasno, da se v Fazanerijo vrača Damir Čontala oziroma bo še naprej ostal v prekmurskem nogometnem hramu.

Sedem osvojenih točk. Takšen je izkupiček Dejana Grabića po štirih tekmah na klopi Mure. Lahko bi bilo bolje, a tudi slabše, ob tem pa ne gre zanemariti, da sta na ravnici orožje položila oba slovenska velikana Maribor in Olimpija. Obžalovanje ostaja zaradi domačega poraza s Koprom, ko so črno-beli v zgolj dveh minutah zapravili prednost, po šoku pa se niso več pobrali. Toda za Sobočane je v tem trenutku kakopak najpomembnejše, da ostajajo v boju za evropsko vozovnico.


Vsekakor bo nadvse zanimivo videti, kakšna bo njihova podoba po reprezentančnem premoru, med katerim ima 42-letni strokovnjak na voljo nekaj časa, da ekipo seznani vsaj z osnovnimi idejami o tem, kako naj bi igrala pod njegovim vodstvom.

Preseglo je pričakovanja

Če do zdaj ni bilo dovolj časa za treninge, pa ga je bilo dovolj, da je novi trener spoznal prekmursko okolje, ki je nogometno povsem drugačno, kot ga je bil pred tem navajen v prestolnici. »Takšne strasti do nogometa še nisem začutil. Niti prej v igralski karieri. To potrjuje, da sem se odločil pravilno. Želim si tega pritiska, da je treba dobiti vsako tekmo. To okolje je še preseglo moja pričakovanja,« je v zadnji oddaji Pod prečko na Sportklubu razlagal Dejan Grabić in vnovič potrdil, da odločitev za selitev v Mursko Soboto ni bila težka. »Na to sem čakal dolga leta. Je pa res, da se je bilo treba odzvati v enem dnevu. Ampak tako je v nogometu. Pogovoril sem se z družino in se odločil, da je to prava stvar.«


Misli mu zdaj že uhajajo tudi v prihodnost, ki jo bo soustvarjal; o tem se v klubu že precej pogovarjajo. »Mura je bila najbolj uspešna, ko je imela jedro domačih, prekmurskih igralcev, jedro slovenskih igralcev in dodatek kakovostnih tujcev. To zlato obdobje se je končalo z odhodom Anteja Šimundže, ki je opravil fantastičen posel, po njegovem odhodu pa se je začel nov cikel. Cilj je redno uvrščanje v Evropo in prodaja igralcev. Vemo, kaj zahteva Mura; podobno zgodbo, kot jo je že doživela. Da bo imela močno prekmursko identiteto in dovolj kakovosti, da doseže zastavljene cilje. Prioriteta je članska ekipa, drugi dve strateško pomembni sta obstanka mladincev in kadetov v prvi ligi in iskanje velikih talentov, ki bi jih dodali v mladinski pogon. To se nam vsem zdi smiselna logika, da bo DNK Mure živel naprej,« je povedal Dejan Grabić.

Sprejel je ponudbo

Na klopi je nasledil Damirja Čontalo, toda vodilni možje soboškega prvoligaša ne skrivajo, da želijo 38-letnega strokovnjaka iz Pertoče obdržati v klubu. »Da, želimo si, da ostane, toda seveda moram slišati njegova razmišljanja, stališča. Kakšne so njegove ambicije? Imava dogovorjen sestanek, po katerem bi moralo biti znanega več,« je pred časom povedal športni direktor Denis Rajbar.


Svežih informacij o tem ni, toda iz zanesljivega vira smo dobili namig, da naj bi bilo vmes že več sestankov in da je nekdanji trener kljub možnosti, da bi se kot del strokovnega vodstva preselil v Savdsko Arabijo, menda sprejel ponudbo, da bo še naprej ostal med črno-belimi. Oziroma je bil po teh navedbah dosežen načelni dogovor, da se bo sodelovanje nadaljevalo, za uresničitev drugačnega scenarija pa bi se moral pripetiti velik zasuk. Damir Čontala bo znova vpet v delo nogometne šole, v kakšni funkciji oziroma kakšne natančno bodo njegove zadolžitve, pa nam za zdaj ni uspelo izvedeti.

damir-čontala nš-mura