vestnik

Obsežna iskalna akcija za šestletnim Arianom se nadaljuje

M.G./STA, 27. 4. 2024
Nemška policija
Kje je mali Arian? Upajo, da se je zatekel v kakšno klet. Iskalna akcija poteka že šesti dan.
Svet

Na severu Nemčije že šesti dan poteka iskalna akcija za šestletnim dečkom z avtizmom, ki je izginil v ponedeljek blizu mesta Bremervörde zahodno od Hamburga. V iskanju dečka sodelujejo številni prostovoljci, posebni psi in vojaki s posebno tehnologijo, katerih število so v petek povečali na 450, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iskalna akcija avtističnega dečka Ariana, ki je izgubljen od ponedeljka, se nadaluje že šesti dan. Spomnimo: šestletnik se je v ponedeljek okoli 19.30 še igral v svoji sobi, starša sta bila oba doma, videla sta ga še pred nekaj minutami, a ko sta naslednjič šla v njegovo sobo ga ni bilo več. Avtistični deček, ki se ne zna izražati in ne komunicira je izginil neznano kam, oče je takoj poklical policijo in od takrat traja obsedeno stanje v mestu Elm, kjer se je deček izgubil.

Arian je bil nazadnje viden na nadzorni kameri, ki ga je posnela, ko je tekel proti bližnjemu gozdu. Na stotine ljudi že več dni nadzira območje, v petek pa je nemška vojska povečala svojo podporo na skupno približno 450 vojakov. Ker ima deček avtizem in se ne odziva, če ga kdo pokliče ali nagovori, so v iskalni akciji uporabili posebno, t.i tiho taktiko, ki pa za zdaj ni bila uspešna. V začetku tedna so tako med drugim prižigali ognjemete v upanju, da bodo dečka pritegnili, saj ga je vedno zanimal ognjemet, gasilci pa so v gozdu blizu njegovega doma razobesili sladkarije in balone.

Območje iskanja so nato razširili ter uporabili tudi brezpilotna letala in helikopter v upanju, da bodo dečka opazili iz zraka. Uporabili so tudi letalo Tornado, ki je s termovizijsko kamero naredilo fotografije iz zraka. Iskanje se danes nadaljuje ob reki Oste, ki so jo sicer že v začetku tedna preiskali policijski potapljači.

Dečkovi starši po poročanju nemških medijev prosijo lokalno prebivalstvo, naj preiščejo svoje posesti, garaže in tudi različne jaške ter kante za smeti, saj ne izključujejo možnosti, da se je kam skril. Zato so na območju do nadaljnjega odpovedali odvoz smeti. Predstavniki policije so vedno bolj zaskrbljeni, saj so temperature v nočnih urah blizu ledišča, Arian pa je iz hiše odšel oblečen le v trenerko in pulover.