vestnik

Zaradi napake banke so ljudje lahko dvigovali več denarja, kot bi ga lahko

M.G., 19. 3. 2024
Profimedia
/
Svet

V največji banki v Etiopiji se držijo za glavo, saj je zaradi tehnične napake bilo omogočeno, da so stranke lahko dvigovale velike vsote denarja, ki ga dejansko ni bilo na njihovem računu.

V soboto zjutraj so nekatere stranke banke "Bank of Ethiopia" po naključju ugotovile, da lahko iz bankomata dvignejo dosti več denarja, kot ga dejansko imajo. Ker je to odkril med prvimi ravno eden izmed študentov na univerzi, se je novica kajpada ekspresno razširila med mladimi. Pred bankomati v kampusu so se domala takoj ustvarile dolge vrste študentov, ki so masovno dvigovali denar, dokler ni prispela policija, ki je to početje ustavila.

Veselica za študente

Po podatkih lokalnih medijev bi naj bilo dvignjenih ali prenesenih na druge banke okrog 40 milijonov dolarjev, saj je banka zaradi časa (sobota zgodaj zjutraj) tehnične napake, relativno pozno odreagirala in zamrznila vse transakcije. Banka si trenutno prizadeva na vsak način povrniti ta denar, ki so ga stranke, večinoma gre za etiopske študente, dvignile zaradi tehnične napake, je povedal včeraj predsednik banke Abe Sano.

Novice o napaki so se preko aplikacij za sporočanje in telefonskih klicev hitro razširile med mladimi študenti. Eden izmed študentov, ki obiskuje Tehnološki inštitut univerze Jimma je povedal, da ni verjel, da je to res, ko so mu prijatelji okoli ene ure zjutraj povedali, da je mogoče dvigniti velike zneske na bankomatih, a se je kaj hitro na lastne oči prepričal, da imajo prav.

combanketiophia
X (Rashid Abdi, @RAbdiAnalyst)
(slika je simbolična)

Svetujejo, naj vrnejo denar

Predstavniki Etiopske centralne banke, pri kateri ima svoje račune več kot 38 milijonov ljudi, so v nedeljo izdali izjavo, v kateri so povedali, da je med vzdrževalnimi dejavnostmi prišlo do napake, vendar pa se je ta izjava nanašala samo na prekinjeno storitev, do katere je prišlo potem, ko je banka zamrznila vse transakcije, niso pa omenili izgube denarja, ki so ga dvigovali študenti.

Predsednik banke Abe Sano je izjavil, da banka ni bila tarča kibernetskega napada in da stranke naj ne bodo zaskrbljene, saj so njihovi računi varni in nedotaknjeni. Izjavo za medije so dale tudi tri etiopske univerze, ki študentom svetujejo, naj denar, ki jim ne pripada, vrnejo samoiniciativno in Sano pa je dodal, da nihče, ki bo vrnil denar ne bo obtožen kaznivega dejanja.

Zaenkrat še ni jasno ,kako uspešna je banka z vračili denarja. Neki študent z univerze Jimma je sicer v ponedeljek dejal, da ni slišal za nikogar, ki bi vrnil denar, da pa je videl, mnogo policijskih vozil, ki so se vozila po univerzitetnem kampusu. Bančni uslužbenci so sicer prispeli tudi v univerzitetne kampuse, kjer skušajo osebno zbirati denar, ki ga sedaj nekateri študenti v strahu vračajo prostovoljno. Zagotovo pa je, da bo banka imela precejšno izgubo, saj ni verjetno, da bi pridobili nazaj ves denar.